"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Ένα φθινοπωρινό πρωινό στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην άκρη του Θεσσαλικού κάμπου, λίγο πριν σμίξει η Θεσσαλία με την Πίνδο, βρίσκεται η πόλη των Τρικάλων. Η σημερινή πόλη είναι χτισμένη επάνω στα ερείπια της αρχαίας Τρίκκης, της πόλης που σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν η πατρίδα του Ασκληπιού.

Φωτογραφία: Ε. Μακρή

Στην «Ιλιάδα» του Ομήρου στη Ραψωδία Β, 729-733, αναφέρεται πως ανάμεσα σε εκείνους που πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο ήταν και οι κάτοικοι της Τρίκκης, στέλνοντας 30 καράβια με αρχηγούς τους γιους του Ασκληπιού.

Οἳ δ᾽ εἶχον Τρίκκην καί Ἰθώμην κλωμακόεσσαν,
οἵ τ᾽ ἔχον Οἰχαλίην, πόλιν Εὐρύτου Οἰχαλιῆος,
τῶν αὖθ᾽ ἡγείσθην Ἀσκληπιοῦ δύο παῖδε,
ἰητῆρ᾽ ἀγαθώ, Ποδαλείριος ἠδέ Μαχάων·
τοῖς δέ τριήκοντα γλαφυραί νέες ἐστιχόωντο.

Μετάφραση

Κι όσοι της Τρίκκης κάτοικοι και της τραχιάς Ιθώμης
κι όσοι της χώρας κάτοικοι του Ευρύτου Οιχαλίας,
είχαν τριάντα βαθουλά καράβια κι αρχηγοί τους
ήσαν ο Ποδαλείριος κι ο αδελφός Μαχάων
ιατροί καλοί, του Ασκληπιού δυο τέκνα δοξασμένα.

Αδιαμφισβήτητα, «κόσμημα» των Τρικάλων αποτελεί ο ποταμός Ληθαίος, που διασχίζει με τα καθάρια νερά του το κέντρο της πόλης και ομορφαίνει το τοπίο με το υδάτινο στοιχείο.

Φωτογραφία: Ε. Μακρή

Επίσης, μια όμορφη πινελιά στην πόλη αποτελούν και τα λιγοστά σιντριβάνια της πλατείας και του πεζοδρόμου.

Φωτογραφία: Ε. Μακρή

Φωτογραφία: Ε. Μακρή

Βέβαια, ο πεζόδρομος της οδού Ασκληπιού αποτελεί την «καρδιά» του εμπορικού κέντρου, όπου οι Τρικαλινοί απολαμβάνουν τον πρωινό τους καφέ, συναντώντας γνωστούς και φίλους.

Φωτογραφία: Ε. Μακρή

Στον πεζόδρομο της οδού Απόλλωνος πάλι εντύπωση στον επισκέπτη προκαλούν οι ομπρέλες που έχουν αναρτηθεί, ένα θέαμα δηλαδή που δεν συναντάς συχνά σε άλλες περιοχές.

Φωτογραφία: Ε. Μακρή

Η πιο καταπληκτική αίσθηση που μένει στη μνήμη του επισκέπτη των Τρικάλων είναι ασφαλώς η μυρωδιά του ψημένου λουκάνικου και των σουβλιστών κοτόπουλων, μάλιστα από νωρίς το πρωί! Το σίγουρο είναι πως στα Τρίκαλα ο επισκέπτης τρώει πολύ καλά κρεατικά, νόστιμα και ποιοτικά.

Τα τελευταία χρόνια η πόλη των Τρικάλων έχει χαρακτηριστεί και βραβευθεί ως «έξυπνη πόλη» για τις καινοτομίες της στο χώρο των τεχνολογικών εφαρμογών. Αυτό βέβαια μάλλον το γνωρίζουν καλύτερα οι κάτοικοι της πόλης, καθώς ο επισκέπτης δεν αντιλαμβάνεται από μια απλή περιήγηση στο κέντρο της πόλης το πόσο τελικά «έξυπνη πόλη» είναι τα Τρίκαλα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης