"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ένταση και υψηλοί τόνοι στη Βουλή – Με 190 «ναι» πέρασε η τροπολογία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε κλίμα έντασης και διαξιφισμών, αλλά και με την ευρεία πλειοψηφία των 190 ναι, υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων, σε offshore, εταιρείες.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε, υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (δηλώνοντας όμως επιφύλαξη σε μία παράγραφο), του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Οι βου

Oι βουλευτές  της ΝΔ είχαν αποχωρήσει, ενώ της Ένωσης Κεντρώων ψήφισαν παρών.

Η συζήτηση στη Βουλή κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με τον πρωθυπουργό να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ που αποχώρησε, καταγγέλλοντας εμπαιγμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε κωμικοτραγική την αποχώρηση λέγοντας ότι αποδείχθηκε το ογκώδες στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μίλησε για ακραίο λαϊκισμό και κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ότι ο πολιτικός του λόγος είναι βασισμένος σε πρωτοσέλιδα του κίτρινου τύπου και της διαπλοκής.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, είπε ότι μόνο με υπερβολές απαντάει κανείς στη λάσπη και τη χυδαιότητα και υπογράμμισε την ανάγκη για καθαρές λύσεις απέναντι στην διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Σκληρή ήταν η απάντηση της ΝΔ στην παρέμβαση του πρωθυπουργού με τη Λεωφόρο Συγγρού να τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με την διάταξη – πλυντήριο στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «η κυβέρνηση κάτω από την γενική κατακραυγή, ψήφισε το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχε ψηφίσει πριν από λίγες μόνο μέρες» και κάνει λόγο για μια τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη.

Το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα; Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν πια καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε», καταλήγει η ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είχε οξεία αντιπαράθεση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη από το λαό, σημειώνοντας ότι το ηθικό πλεονέκτημα αποδεικνύεται στην πράξη.

Αυτή η κυβέρνηση δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της σε θέματα ηθικής, απάντησε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τον κ. Θεοδωράκη συνήγορο της ΝΔ που έτρεξε να σύρει το χορό του λαϊκισμού.

Ανταπαντώντας ο κ. Θεοδωράκης άφησε υπονοούμενα για στελέχη από το περιβάλλον Τσοχατζόπουλου που βρίσκονται στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να του απαντά ότι συκοφαντεί αφού δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα.

Για φωτογραφική διάταξη για την οικογένεια Μητσοτάκη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, καλώντας τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει το δρόμο της συναίνεσης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, με αφορμή τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ, υπενθύμισε την ρήση του Κώστα Καραμανλή «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του», χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον κ. Θεοδωράκη ορτινάντζα του κ. Παπαντωνίου στις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια συγκάλυψης συγκεκριμένων προσώπων, όμως με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στην τροπολογία ο Νίκος Παρασκευόπουλος δεν αίρεται το αξιόποινο για όσους συμμετείχαν σε offshore εταιρείες, λόγω της προθεσμίας των δύο μηνών για να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά και λόγω της τριήμερης ισχύος του προηγούμενου νόμου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, Πρώτο πρόγραμμα, ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σχετικές ειδήσεις:

Αλ. Τσίπρας: Τα δικά μας στελέχη δεν είναι στις λίστες της διαφθοράς (video)

Νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για τις off-shore

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης