"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Έφυγε απο τη ζωή ο Σάκης Ντόκος – Ένας απο τους μεγάλους εκφραστές της δημοτικής παράδοσης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ένας απο τους μεγάλους εκφραστές της δημοτικής παράδοσης στην περιοχή του Ασπροποτάμου έφυγε στα 70 και μαζί του μια μεγάλη γενιά οργανοπαιχτών της κομπανίας των Ντοκαίων .

Αποτέλεσμα εικόνας για σακης ντοκος

Με πλούσια παρουσία μεταπολεμικά σε ολα τα βλάχικα γλέντια γάμους και πανηγύρια ο Σάκης Ντόκος έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο παράδοσης αφήνοντας μια μεγάλη κληρονομιά από τα μουσικά ήθη και έθιμα της περιοχής.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για σακης ντοκος

 

Ο Σάκης Ντόκος από τον Αμάραντο Καλαμπάκας, γόνος της μεγαλύτερη ίσως μουσικής οικογένειας του Ασπροποτάμου και γνήσιος συνεχιστής της μουσικής κληρονομιάς των Ντοκαίων του Μαλακασίου, που υπήρξαν αμιγώς μουσική φατριά, η επιφανέστερη της περιοχής, με αρκετούς εξαίρετους καλλιτέχνες να κοσμούν το γενεαλογικό της δέντρο και να συγκροτούν κομπανίες, από τον 19ο κιόλας αιώνα.
Έμαθε από μικρός να αφουγκράζεται τα όργανα και τις μουσικές παραδόσεις του τόπου και μυήθηκε στα τραγούδια της καθημερινής ζωής, της αγάπης, του γάμου, της γέννησης, του θανάτου και της ξενιτιάς. Πάντα όμως στο ξεχωριστό ύφος της περιοχής.
Όπως και να το κάνουμε, το όνομα Ντόκος σήμερα, είναι συνυφασμένο με το βλάχικο δημοτικό τραγούδι της περιοχής του Ασπροποτάμου, ειδικότερα δε, με το τοπικό μουσικό ύφος των χωριών όπως το Χαλίκι, Λεπενίτσα (Ανθούσα), Κόττορι (Κατάφυτο), Δραγοβίστι (Πολυθέα), Βελίτσιανη (Καλλιρόη), (Λα Κόρνου) Κρανέα, αλλά και των βορειοτέρων χωρίων της περιοχής όπως Κουστιάνα (Καστανιά), Βεντίστα (Αμάραντος), Σκληνιάσα (Στεφάνι), Μαλακάσι, Κουτσούφλιανη (Παναγιά).

Ο ΣάκηΝτόκος παίζει συνήθως στα «σκέτα», μεταφέροντας έτσι αυτούσιους ήχους και συναισθήματα, ως ένας γνήσιος κι ανόθευτος εκφραστής αυτού του είδους της παραδοσιακής μας μουσικής.

Αποτέλεσμα εικόνας για σακης ντοκος

Τον αγαπημένο μας σύζυγο πατέρα παππού αδελφό και θείο

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΝΙΚ. ΝΤΟΚΟ

ΕΤΩΝ 70

Θανόντα κηδεύουμε το Σάββατο 15/7/2017 και ώρα 5.00 μμ εκ της οικίας

Μας στον Αμάραντο Καλαμπάκας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της

Θεοτόκου Αμαράντου Καλαμπάκας.

Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους να προσέλθουν και να

συνοδέυσουν την εκφορά του.

Η ΣΥΖΥΓΟΣ Μαρία Ντόκου

ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ

ΤΑ ΑΝΗΨΙΑ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

https://www.youtube.com/watch?v=HudJgQAKHsQ

Ο Σάκης Μιχ. Ντόκος γεννήθηκε το 1940 στον Αμάραντο (Βεντίστα)

 Γιος του Νικολάου Ντόκου από το Μαλακάσι (1914-1996) που έπαιζε ντέφι, εγγονός του Αθανασίου Ντόκου (1880-1958) που έπαιζε κλαρίνο και ανιψιός των σπουδαίων κλαριτζήδων Μιχάλη Ντόκου (1906-1973), Γιάννη Ντόκου (1909 -1980) και Γεώργιου Ντόκου (1920), μυήθηκε στα τραγούδια της καθημερινής ζωής, της αγάπης, του γάμου, της γέννησης, του θανάτου και της ξενιτιάς κυρίως όμως στο ξεχωριστό ύφος της περιοχής.
Επαγγελματικά ξεκινά την ενασχόλησή του με τη μουσική σε ηλικία 23 ετών, παίζοντας κλαρίνο στην οικογενειακή κομπανία που είχε φτιάξει με τον αδερφό του Αλέξανδρο Ντόκο (ακορντεόν), τον δίδυμο αδελφό του Απόστολο Ντόκο (λαουτοκιθάρα), και τον πατέρα του Νικόλαο Ντόκο στο ντέφι. Με αυτή τη σύνθεση γλέντησαν όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου, από τις αρχές του 1970 έως και το 1990 περίπου.

Αποτέλεσμα εικόνας για σακης ντοκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης