"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Αγοραστός: Η απλή αναλογική θα φέρει αποσχιστικές τάσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για κίνδυνο αποσχιστικών τάσεων αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση έκανε λόγο κατά την ομιλία του στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Αγοραστός. «Η απλή αναλογική θα φέρει αποσχιστικές τάσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ προχώρησε και σε σαφές υποννούμενο για την Θράκη, προσθέτοντας με έμφαση: «Να μην τίποτε παραπάνω, μέρα που είναι σήμερα», αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας. «Όποιος σπέρνει απλή αναλογική, να ξέρει ότι η πατρίδα κινδυνεύει να θερίσει χάος και Καταλονίες», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Προσωπικά αναλαμβάνω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που θα φέρει: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα – να μην πω περισσότερα ημέρα που είναι σήμερα, εύθραυστες πλειοψηφίες εδραζόμενες σε συναλλακτικές συμμαχίες».
«Η Ελλάδα είναι το πλέον κεντρικοποιημένο, υπερσυγκεντρωτικό (centralized) κράτος του ΟΟΣΑ όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, για τις τοπικές κυβερνήσεις.
«Το κεντρικό κράτος δεν αποδίδει στις Περιφέρειες ούτε τους πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί με το πρόγραμμα ‘Καλλικράτης’», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, η χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση έχει περικοπεί κατά 55-60%, πρόκειται για ένα ποσό της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ λιγότερα απ’ όσα έπρεπε να καταβληθούν, ενώ και το προσωπικό έχει μειωθεί κατά μέσο όρο 40%».
«Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί σε τι πραγματικά αντίξοες συνθήκες καλούμαστε να λειτουργήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
«Οι Περιφέρειες είναι θετική δύναμη συνεργασίας, συνέργειας και αποτελεσματικότητας», διαβεβαίωσε ξεκαθαρίζοντας: «Είμαστε του «υπέρ», το ενάντια δεν υπάρχει».
«Είμαστε του πολλαπλασιασμού και της σύνθεσης, όχι του διχασμού και της αφαίρεσης», τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε: «Συγκρουόμαστε με την αδράνεια, δεν αναπαράγουμε αδιέξοδα. Δεν είμαστε προσκολλημένοι σε εμμονές και φοβίες, δίνουμε τη μάχη για τη νίκη της λογικής».
«Είμαστε υπέρ της προσπάθειας όλων των Ελλήνων, δεν είμαστε εθισμένοι στην αβελτηρία του Μεσσιανισμού», σημείωσε.
Αρμοδιότητες
Αναφερόμενος στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ τόνισε: «Οι Περιφέρειες δεν μπορούν να είναι πλήρους ευθύνης με περιορισμένες αρμοδιότητες και περιορισμένη χρηματοδότηση. Ας έχουμε πλήρεις αρμοδιότητες και πλήρη χρηματοδότηση και τότε να είστε βέβαιοι ότι πρώτοι εμείς οι ίδιοι θα είμαστε οι αυστηρότεροι κριτές του εαυτού μας».
«Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πρέπει να καταργηθούν στο σύνολό τους εκτός φυσικά από τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες του κράτους», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι οι Περιφέρειες πρέπει να  αναλάβουν αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό στα πρότυπα των αντίστοιχων θεσμών στις ώριμες δημοκρατίες και τις οικονομικά προηγμένες χώρες».

aftodioikisi.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης