"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Αλήθεια, πεθαίνουν οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Bεβαια δεν χρειάζεται καμία μελέτη για να αποδειχθεί ότι η νοσηλεία διασωληνωμένου ασθενούς εκτός εντατικής σημαίνει θάνατος. Αυτή είναι βασική αρχή και γνώση της Εντατικολογίας.

Είναι αδιανόητο αλλά ταυτόχρονα και προκλητικό να παρουσιάζονται εργασίες για να αποδείξουν ότι ισχύουν βασικές γνώσεις της εντατικολογίας. Ότι δηλαδή κάθε ασθενής που διασωληνώνεται θα πρέπει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ διαφορετικά οι πιθανότητες επιβίωσης μηδενίζονται.

Αντί για μελέτες τέτοιου είδους θα έπρεπε ο επί κεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου υγείας να έχει θέσει επιτακτικά το θέμα αυτό ως τη βασική αιτία των θανάτων ΔΗΜΟΣΙΩΣ, όπως θα έπρεπε να το έχει κάνει και η ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας που είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας της εντατικολογίας. Δεν το έκαναν και έρχονται τώρα μετά από περισσότερους από 33 χιλιάδες νεκρούς να μας ανακοινώσουν ότι ανακάλυψαν την αιτία των θανάτων.

Σε τρία κείμενά μου που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Απριλίου του 2021 με τίτλο «Στο ίδιο έργο θεατές», στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021 με τίτλο «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 με τίτλο «Εκατόμβες νεκρών. Γιατί;», είχα θέσει επιτακτικά το θέμα αυτό και ζητούσα από την ελληνική εταιρεία εντατικής θεραπείας να πάρει θέση.

Ως γιατρός που ανάλωσα όλο τον εργασιακό μου βίο μέσα στην εντατική παιδιών τού νοσοκομείου Παίδων Αγλ. Κυριακού, λυπάμαι για  τους θανάτους αυτών των συνανθρώπων μας την ευθύνη των οποίων έχει το αστικό καπιταλιστικό κράτος, που έχει μετατρέψει την υγεία σε εμπόρευμα.

Ως γιατρός νιώθω ευθύνη και λυπάμαι  παρά το γεγονός ότι έδωσα τη μάχη στο βαθμό που μου αναλογούσε, μέσα από τις δημοσιεύσεις μου, για να μη συμβεί αυτό το εγκληματικό γεγονός, των θανάτων των διασωληνωμένων που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ.

Θα αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους; Θα υπάρξουν κυρώσεις για αυτή τη συνειδητή αμέλεια; Λυπάμαι.

Θάνος Βασιλόπουλος 
Παιδίατρος  εντατικολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης