"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Αλλαγές στο Δημόσιο και Κάρτα του Πολίτη σε υπερνομοσχέδιο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται μέσα στις επόμενες μέρες το υπερνομοσχέδιο Κατρούγκαλου που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο τομέα, κυρίως για τους εργαζομένους σε αυτό.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου αφορούν:

Α) Την επιστροφή όλων των απολυμένων και όσων έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Β) Την μετατροπή όλων των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε μόνιμες, μέτρο που αφορά χιλιάδες υπαλλήλους

Γ) Την νέα μορφή που θα λάβει το καθεστώς κινητικότητας

Δ) Την εφαρμογή του μέτρου της κάρτας του πολίτη, σε πιλοτικό στάδιο για την ώρα

Αναλυτικότερα:

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος ανάφερε ότι το νομοσχέδιο τίθεται προς διαβούλευση χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, μέχρι στιγμής οι δανειστές δεν έχουν εκφράσει ενστάσεις επί του νομοσχεδίου. Στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων αορίστου χρόνου που εργάζονται στο στενό δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ σημείωσε ότι η μονιμοποίηση των παραπάνω υπαλλήλων δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και ότι παράλληλα θα βοηθήσει στο σχέδιο της κυβέρνησης για μία αποδοτική και αποτελεσματική κινητικότητα.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα αφορά το επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων Αρχών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, ενώ το ασφαλιστικό τους καθεστώς θα παραμείνει στο ΙΚΑ.

Όσον αφορά την επαναπρόσληψη των απολυμένων υπαλλήλων, τόνισε ότι θα επιστρέψουν όλοι στο Δημόσιο, θα επιστρέψουν στο υπουργείο που ανήκουν, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να συμμετέχουν και στη «μίνι» κινητικότητα. Επίσης, με ρύθμιση στο ίδιο σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να επιλέξουν μία θέση σε ένα από τα υπουργεία που θα δηλώσουν, εντός των επόμενων ημερών, τις άμεσες ανάγκες τους σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς θα μπορούν να «απελευθερωθούν» από την προκήρυξη με την οποία πέτυχαν στο ΑΣΕΠ και θα τους επιτρέψει να επισπεύσουν τον διορισμό τους, δεδομένου ότι η διαδικασία πρόσληψής τους σε κενά του Δημοσίου θα προηγηθεί αυτής του διορισμού τους, σύμφωνα με την προκήρυξη στην οποία πέτυχαν.

Επισημαίνεται δε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για την πιλοτική -αρχικώς- εφαρμογή της κάρτας πολίτη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Στην πρώτη φάση, η κάρτα θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και στη δεύτερη φάση, η οποία προσδιορίζεται σε ένα εξάμηνο, θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες απαραίτητες πληροφορίες, για τη χρήση της ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για ζητήματα, που προκύπτουν όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα.

Η κάρτα του πολίτη είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να θέσει προς υλοποίηση το υπουργείο Οικονομικών. Το μέτρο περιέχεται στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ηδη το υπουργείου βρίσκεται εδώ και μέρες σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να συμφωνηθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και με την κατασκευή της να αποφευχθεί η παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Πώς θα είναι η Κάρτα του Πολίτη;

Θα μοιάζει με τις γνωστές σε όλους πιστωτικές κάρτες ή τις κάρτες ανάληψης. Θα έχει έναν μοναδικό κωδικό, που θα είναι και η ηλεκτρονική ταυτότητα του κατόχου της. Θα περιέχει ένα τσιπάκι, στο οποίο θα είναι περασμένοι τρεις βασικοί αριθμοί:

Α) Το ΑΦΜ του πολίτη

Β) Το ΑΜΚΑ και

Γ) Τον Αριθμό Δημοτολογίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κάρτα του πολίτη θα αποτελεί και ένα βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το κράτος θα πιστώνει στην κάρτα, κάθε μήνα, ένα ποσό, σε όσους πολίτες δεν έχουν εισόδημα και με αυτό θα μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ ή να λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου που προβλέπεται από τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακόμη, θα αποτελέσει όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και την πάταξη της γραφειοκρατίας αφού στόχος είναι μελλοντικά να χρησιμοποιείται για όλες τις δυνητικές χρήσεις (ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.) και θα περιλαμβάνει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), καθώς και τους κωδικούς για το πρόγραμμα Τaxis του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμη, με το σχέδιο νόμου επιλύονται «ζητήματα εκδημοκρατισμού» στο Δημόσιο, με την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων, όπως η κατάργηση που αφορά την υποχρεωτική αργία, για πειθαρχικά παραπτώματα κλπ, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, η δημιουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης