"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.1 C
Trikala

Αλ. Τσίπρας: Επιστρέψαμε στην κανονικότητα της διαπλοκής

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σειρά συναντήσεων έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη από όπου ζήτησε «να ενώσουμε δυνάμεις» για να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απομάκρυνση των αρχαίων από το Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και της επανατοποθέτησής τους.

Μετά τη συνάντησή του με μέλη της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν πρόκειται για γκάφα, ούτε για προχειρότητα, ούτε για ερασιτεχνισμό, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ωραία δώρο στο νέο εθνικό εργολάβο, ο οποίος από αυτή την καθυστέρηση και στην “πλάτη” των πολιτών της Θεσσαλονίκης θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ίσως περισσότερα από όσα θα διεκδικούσε αν τον αφήναμε και δεν τον σταματούσαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να αυξήσει τα διόδια στην Αττική οδό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλω να μιλάω έξω από τα δόντια.

»Επιστρέψαμε, δυστυχώς, στην κανονικότητα της διαπλοκής και των αποζημιώσεων σε εργολάβους, στην “πλάτη”, όμως, των αναγκών των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια δικαιούνται το Μετρό και βεβαίως εις βάρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτό το ψευτοδίλημμα «αρχαία ή μετρό» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε τη λύση «και αρχαία και μετρό» και τώρα με την απόφαση του πρωθυπουργού πάμε στο «ούτε αρχαία, ούτε μετρό».

Ανέφερε επίσης ότι δεν κατάλαβε πώς προέκυψε η επίμαχη απόφαση λέγοντας το θέμα ήρθε «από το πουθενά» και μάλιστα τη στιγμή που είχε προχωρήσει ο σχεδιασμός για την κατασκευή του σταθμού και την παραμονή των αρχαίων στη θέση τους. Σύμφωνα με αυτόν τον σχεδιασμό, το μετρό θα ήταν έτοιμο στα τέλη του 2020, χωρίς τον Σταθμό της Βενιζέλου, ο οποίος θα ήταν έτοιμος έναν χρόνο αργότερα. Με τη λύση της απομάκρυνσης και επανατοποθέτησης το όλο έργο θα καθυστερήσει και θα είναι έτοιμο το 2023.

Συνάντηση με τον Γιάννη Μπουτάρη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ως πρωθυπουργός είχε σκύψει πάνω στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, είχε ασχοληθεί με το θέμα του μετρό, είχε επισκεφθεί τα αρχαία στον Σταθμό Βενιζέλου και η κυβέρνησή του ξεμπλόκαρε σημαντικά το έργο.

Ακόμη, παρατήρησε ότι είχε κατηγορηθεί για τη λειτουργία του πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ως κυβέρνηση, όμως, το διατήρησε.

«Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου», σχολίασε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος χαρακτήρισε «μπούρδες» όσα λέγονται ότι δήθεν δεν υπάρχει μελέτη κατασκευής του Σταθμού Βενιζέλου χωρίς απομάκρυνση των αρχαίων.

Όπως επισήμανε, η μέθοδος είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, υπάρχει η σχετική μελέτη και η απόδειξη είναι ότι με βάση αυτή έγιναν ήδη εργασίες ύψους 15.000.000 ευρώ.

«Σημαντικές δυνατότητες αλλά και δυσκολίες για την οικονομία»

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως υπάρχουν δυνατότητες σημαντικές αλλά και δυσκολίες στον ορίζοντα, τις οποίες δεν πρέπει να παραβλέψουμε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στο πλαίσιο συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς δήλωσε πως «αρχίζει σιγά-σιγά και διαμορφώνεται μία θετική εικόνα της πορείας της οικονομίας, που με πολύ κόπο καταφέραμε να φέρουμε στην οικονομία, ελπίζω η πορεία αυτή να συνεχιστεί διότι -ανεξαρτήτως σε ποια θέση βρίσκεσα-, όταν έχεις κάνει τόσο κόπο για να πετύχεις κάτι, είναι σαν το δικό σου παιδί και το παιδί θέλεις να πάει καλά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος επισήμανε πως «η μεγάλη ανησυχία και αγωνία για μας είναι αυτήν τη σταθεροποίηση, την οποία είδαμε να έχει η οικονομία από την προηγούμενη κυβέρνηση και η χώρα, να μπορέσουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε τώρα έτσι ώστε να καταφέρουμε επιτέλους αυτό το όραμα της βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης να γίνουν πραγματικότητα».

Αύριο η ομιλία στο «Ιωάννης Βελλίδης»

Επίσης, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση σήμερα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Αύριο στις 7:30 θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» αφού θα έχει περιοδεύσει το πρωί στα περίπτερα της έκθεσης και θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΗELEXPO και το Σωματείο Εργαζομένων στην ΔΕΘ.

Η τριήμερη επίσκεψη του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει στις 12:30.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης