"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Αναγκαία η άμεση συμφωνία για το ελληνικό χρέος

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

 

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κομβική πολιτική συγκυρία. Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει όλα τα συμφωνηθέντα και αυτό έχει αναγνωριστεί από τους ευρωπαίους αξιωματούχους στο τελευταίο Eurogroup. Έχουμε μπροστά μας το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιούνη με στόχο να συζητηθεί η μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που θα δώσει την ποσοτική χαλάρωση και ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η ελληνική οικονομία επανακάμπτει και είναι αξιόπιστη και ασφαλής. 

 Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που λάβαμε πριν από μερικές ημέρες από την ελληνική στατιστική αρχή είναι προπομπός ότι αλλάζουμε σελίδα και βαδίζουμε προς την υπέρβαση της κρίσης. Είναι εμφανές ότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και μεγάλη μερίδα των προσφιλών σε αυτή μέσων ενημέρωσης αναλώθηκαν το περασμένο διάστημα σε μία καταστροφολογία με μόνο στόχο να χτυπήσουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν συνθήκες για την επάνοδο τους στην εξουσία. Παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες και τα διαρθρωτικά μέτρα, θετικά αποτιμάται η μείωση της ανεργίας με αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220 χιλιάδες. Ανέκαθεν για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α κυρίαρχο μέσο αντιμετώπισης της κρίσης ήταν η ενίσχυση της απασχόλησης που δημιουργεί συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας.

Επομένως διαφαίνεται μία ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό και ένα κλίμα που μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο στις αγορές σύντομα. Αυτό σε συνδυασμό με την πλήρη υλοποίηση των προ απαιτούμενων της αξιολόγησης ήταν κοινός τόπος όλων των εταίρων στο περασμένο Eurogroup. Τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Θα ήταν πλήγμα προ την ίδια την Ευρώπη και την αξιοπιστία τους αν αθετήσουν την υπόσχεση που έδωσαν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, το οποίο θα δώσει μήνυμα σταθερότητας και βιωσιμότητας για την ελληνική οικονομία.

Το ζήτημα του χρέους το οποίο διογκώθηκε τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και λοιδορήθηκε από τους ίδιους η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ήταν πάντα ψηλά στην ατζέντα προτεραιοτήτων της σημερινής κυβέρνησης. Με αυτή τη λογική από τη πρώτη κιόλας στιγμή ζητούσε μια συνολική συμφωνία που θα ρυθμίζει και το χρέος. Δυστυχώς ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης διαμήνυαν ότι το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για την οικονομία. Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και θυμάται. Στην ίδια λογική και πολιτική κατεύθυνση μερίδα των εταίρων πιέζουν στην αναβολή της απόφασης.

Επιζητούμε να μπει ένα τέλος στην παράταση και να παρθούν αποφάσεις τώρα. Δεν είναι λογικό σε μία τόσο κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία πολέμων, τρομοκρατικών επιθέσεων και γενικότερης  αστάθειας στα Ανατολικά και στον Αραβικό κόσμο, η Ευρώπη να αναλώνεται σε τέτοια ζητήματα και να μην μπορεί να βρει λύσεις ώστε να πετύχει μια γενικότερη σταθερότητα. Ένα ολόκληρος λαός είναι όμηρος των αναβολών. Είναι σαφής θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.

Επίσης είδαμε εννιά Ευρωβουλευτές, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, να δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τους εταίρους μας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Το μήνυμα τους έλεγε μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης, η χώρα μας δημιουργεί τις βάσεις και διαμορφώνει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην επιτροπεία και να οδηγήσουμε τη χώρα σε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Είμαι σίγουρος ότι η μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού έχει στραμμένα με αγωνία τα μάτια της στο επερχόμενο Eurogroup και στηρίζει την εθνική προσπάθεια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ξεχάσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα και να βγουν ανοικτά να υποστηρίξουν αυτό το δίκαιο αίτημα.

 Χρήστος Σιμορέλης

Βουλευτής Ν. Τρικάλων- ΣΥ.ΡΙΖ.Α

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης