"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Αναμένεται αλαλούμ στις εφορίες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Νέο κομφούζιο αναμένεται να δημιουργηθεί στα τμήματα μητρώου των εφοριών, λόγω των ασφυκτικών περιθωρίων που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, που θέλουν να απαλλαγούν από το καθεστώς ΦΠΑ, καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να υποβάλουν αίτηση μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου.

Ουσιαστικά έχουν μία ημέρα μόνο στη διάθεσή τους να υποβάλουν την αίτηση, αν τελικώς δεν δοθεί κάποια παράταση από το υπουργείο, όπως ζητούν άλλωστε και οι λογιστές.

Πράγματι, ο σχετικός νόμος όριζε τη 12η Ιανουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων, όμως σε πολλές εφορίες υπήρχαν προβλήματα με τη διαδικασία, καθώς δεν είχαν δοθεί ρητές οδηγίες από τη φορολογική διοίκηση για την ακριβή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου.

Πάντως, όπως τονίζεται στην εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), οι εφορίες θα παραλαμβάνουν δηλώσεις μετάταξης υποκείμενου στον ΦΠΑ από το κανονικό καθεστώς στο απαλλασσόμενο χωρίς να διενεργείται έλεγχος κατά το στάδιο της υποβολής της αίτησης.

Οποιοσδήποτε έλεγχος θα έπεται της υποβολής της αίτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν περίπου 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμόδιων εφοριών.

Εφόσον υποχρεούνται να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, δηλαδή τιμολόγια και αποδείξεις, δεν θα πάψουν να υπάγονται στην υποχρέωση αυτή. Ωστόσο, σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων». Η διάταξη με την οποία προβλέπεται η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ είναι το άρθρο 251 του ν. 4281/2014, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ για μια μικρή επιχείρηση, απ’ τη μια μεριά συνεπάγεται σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών της υποχρεώσεων, ταυτόχρονα όμως οδηγεί και σε απώλεια της δυνατότητας είσπραξης επιστροφών ΦΠΑ για τα έξοδα που πραγματοποιεί η επιχείρηση.

Χάνεται το δικαίωμα της επιστροφής ΦΠΑ

Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για έναν επιχειρηματία σημαίνει παύση της υποχρέωσης να χρεώνει ΦΠΑ 13% ή 23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει για τα προϊόντα που πωλεί ή τις υπηρεσίες που παρέχει. Συνεπώς, απαλλάσσεται κι από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο.

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας του νέου καθεστώτος δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνει για τις δαπάνες του και ως εκ τούτου χάνει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ στην περίπτωση που τα έξοδά του είναι περισσότερα από τα έσοδά του. Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.

Κώστας Τσάβαλος efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης