"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Αναστάτωση στο Ματονέρι για την υλοτομία του «Διακατεχόμενου Δάσους»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Aναφορά – διαμαρτυρία προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών απέστειλαν στις 4 Μαΐου 97 κάτοικοι του χωριού Ματονέρι Καλαμπάκας με θέμα την υλοτομία του «Διακατεχόμενου Δάσους Ματονερίου».
Στη σχετική αναφορά τονίζονται τα εξής:  
«Δασικές εκτάσεις συνολικής εκτάσεως 1003,366 στρεμμάτων θεωρούνταν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, σύμφωνα με απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμπάκας το έτος 1918,  ως διακατεχόμενες έναντι του δημοσίου από ιδιώτες και είναι γνωστές υπό την επωνυμία «Διακατεχόμενο Δάσος Ματονερίου».
Οι κάτοικοι του χωριού επειδή από το 1955 ουσιαστικά διακατέχουν αυτοί το δάσος, άσκησαν ενώπιον του Ειρηνοδικείου Καλαμπάκας αγωγή στις 2-10-2013, με την οποία ζητούσαν να αναγνωρισθούν οι κάτοικοι διακάτοχοι του δάσους, αντί των Μπάτζιου – Τσαρουχά. Λόγω του θανάτου του κ. Μπάτζιου, η αγωγή αναβλήθηκε και εκδικάζεται εν τέλει την 19 Μαΐου του 2017.
Ενώ εκκρεμούσε η αγωγή μας, αντίγραφο της οποίας είχε επιδοθεί και στο Δασαρχείο και στην Επιθεώρηση Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από αίτημα των Μπάτζιου – Τσαρουχά, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3536/113926/26-09-2016 απόφαση του κ. Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδος, εγκρίθηκε η  «Διαχειριστική Μελέτη του Διακατεχόμενου Δάσους Ματονερίου περιφέρειας Δασαρχείου Καλαμπάκας,  για τα έτη 2016-2020», στην οποία προβλέπεται η διενέργεια αποψιλωτικής υλοτομίας του δάσους. Με την παραπάνω εγκριτική απόφαση δίδεται το δικαίωμα στους ιδιώτες διακατόχους να διενεργήσουν υλοτομίες και να εισπράξουν το τίμημα από την πώληση της ξυλείας. Η Επιθεώρηση Δασών δηλαδή, αντί να αναμείνει την έκβαση της δίκης σχετικά για το ποιος έχει δικαιώματα διακατοχής στο Δάσος, ουσιαστικά αναγνώρισε ως διακατόχους τους ιδιώτες, δίνοντας σε αυτούς σοβαρό επιχείρημα για τα μεταξύ μας δικαστήρια.
Την 17-09-2016 το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε Παρέμβαση στο Ειρηνοδικείο Καλαμπάκας , στην μεταξύ ημών και ιδιωτών φερομένων διακατόχων δίκη, με την οποία διεκδικεί τη νομή της επίδικης εκτάσεως. Δηλαδή ενώ το δημόσιο με την Παρέμβασή του ισχυρίζεται ότι το ίδιο είναι νομέας και διακάτοχος, οι υπηρεσίες ενεργώντας εντελώς αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται το Ν.Σ.Κ. , δίνουν άδεια υλοτομίας στους ιδιώτες ως διακατόχους του δάσους!!!!
Για όλους τους παραπάνω λόγους ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ οι ιδιώτες δεν θα υποστούν ζημία, αφού η υλοτομία μπορεί να γίνει και το επόμενο έτος, σας καλούμε να παρέμβετε στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο Καλαμπάκας, Επιθεώρηση Δασών), έτσι ώστε να μην υλοποιήσουν την μελέτη και να μην προβούν τουλάχιστον μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Ειρηνοδικείο, στην εγκατάσταση των ιδιωτών στο δάσος για την διενέργεια υλοτομίας, διότι ο ερχομός στο χωριό μας συνεργείων υλοτομίας των ιδιωτών, είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει μεγάλη κοινωνική έκρηξη και συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους και τα μέλη των συνεργείων και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης