"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14 C
Trikala

Ανασχηματισμός: Τα σενάρια που συζητούνται – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τρεις ημερομηνίες θεωρούνται αυτήν τη στιγμή οι επικρατέστερες για ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η πιο μακρινή είναι αρχές Ιανουαρίου του ‘22.

Με την έναρξη της καινούργιας χρονιάς, μερικοί θεωρούν ότι και από πλευράς κοινοβουλευτικής θητείας ενδείκνυται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει ένα τελευταίο σπριντ πριν από τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν φθινόπωρο του 2022 είτε το 2023.

Η δεύτερη πλησιέστερη ημερομηνία είναι αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Να δώσει δηλαδή ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη το περίγραμμα των κυβερνητικών σχεδιασμών για την επόμενη χρονιά και ακολούθως να ανακοινώσει και τις αλλαγές στα πρόσωπα.

Οι νέοι υπουργοί θα κληθούν να εφαρμόσουν το restart της Οικονομίας και των αλλαγών σε επίπεδο δομών κράτους. Μία προσπάθεια που θα έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.

Όμως, το πιο ριζοσπαστικό σενάριο δείχνει ανασχηματισμό τις αμέσως προσέχεις ημέρες, εν όψει και της συζήτησης, την προσεχή Τέταρτη, στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών για το θέμα των πυρκαγιών.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να εμφανιστεί με ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο, για να αφαιρέσει βασικά επιχειρήματα από τη φαρέτρα της αντιπολίτευσης.

Και το κυριότερο είναι πως μετά από μία τέτοια κίνηση δεν θα αναγκαστεί να αμυνθεί απέναντι στη σκληρή κριτική που αναμένεται να δεχτεί.

Βέβαια, οι εισηγήσεις αυτές μπορεί να έχουν μία λογική, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν στην ψυχοσύνθεση του ιδίου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δείξει ότι λειτουργεί μεθοδικά και με προγραμματισμό.

Οι πυρκαγιές, εκτός από τη μεγάλη καταστροφή, άφησαν πίσω τους και πολλά λάθη που έγιναν στους χειρισμούς των κυβερνητικών στελεχών και των επιτελών.

Υπουργοί εκτέθηκαν με τις αποφάσεις τους, ενώ χάλασαν και μακροχρόνιες φίλιες μεταξύ συνεργατών του πρωθυπουργού.

Κυβερνητικά στελέχη διαφώνησαν με συναδέλφους τους, και όλα αυτά δημιούργησαν κλίμα αρρυθμίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στις σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Αν, τελικά, ο πρωθυπουργός επιλέξει να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τις επόμενες ημέρες, τότε θα τις κάνει για να ελαφρύνει λίγο το βαρύ κλίμα, αλλά και για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της η κυβέρνηση, με βάση το μοντέλο διακυβέρνησης που ακολουθεί από την αρχή της θητείας του. Το μόνο βέβαιο είναι, πάντως, ότι φωτιές και Προσφυγικό στέλνουν τις εκλογές πολύ πιο πέρα, τέλος της θητείας…

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης