"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ανατρέπεται το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία μετά την υποψηφιότητα Μακρόν

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ενδιαφέρουσα τροπή έλαβε σήμερα η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές το 2017 στη Γαλλία έπειτα από την ανακοίνωση του πρώην υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θα είναι υποψήφιος.

«Είμαι έτοιμος. Γι΄αυτό είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος.

Ανατρέπεται το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία μετά την υποψηφιότητα Μακρόν - Media

Ο 38χρονος, πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας, άφησε εποχή με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών με λεωφορεία, επί διακυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο νυν επικεφαλής του πολιτικού κινήματος “Εμπρός” (En Marche) δεν έχει ποτέ εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα, παρότι συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γαλλία.

Με την υποψηφιότητά του, αυξάνεται ο αριθμός των διεκδικητών της γαλλικής προεδρίας, που θα λάβουν μέρος στους δύο γύρους των εκλογών, όπου μόνο δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στον δεύτερο, τον Μάιο.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής φέρουν ως πιθανότερο σενάριο μία μονομαχία ανάμεσα στον συντηρητικό υποψήφιο Αλέν Ζιπέ και στην ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Ο Ζιπέ έχει μέχρι στιγμής στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία σε μία κεντρώα πλατφόρμα, εξ αριστερών του κυριότερου ανταγωνιστή του, του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει επιλέξει να κερδίσει την λαϊκιστική πτέρυγα στο φάσμα των ψηφοφόρων.

Μέχρι σήμερα, οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τον 71 ετών πρώην πρωθυπουργό Ζιπέ νικητή στην κούρσα για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου των κεντροδεξιών Les Republicains (Οι Ρεπουμπλικανοί) κατά τον πρώτο γύρο των προκριματικών την προσεχή Κυριακή.

Μετά το σαββατοκύριακο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να υποχωρεί η στήριξη στο πρόσωπο του Ζιπέ και να κερδίζει ταχύτατα έδαφος ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί την περίοδο 2007-2012, κι ο οποίος τώρα έρχεται τρίτος στην κούρσα των Les Republicains.

Χθες το βράδυ πάντως, δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway για λογαριασμό της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Atlantico, εμφάνιζε τους Φιγιόν και Σαρκοζί “στήθος με στήθος” στη δεύτερη θέση για τον πρώτο γύρο των προκριματικών μετά τον Ζιπέ.

Όπως συμβαίνει και με τις προεδρικές εκλογές μόνο δύο υποψήφιοι συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών και σύμφωνα με την Opinionway ο Φιγιόν προηγείται του Ζιπέ με 54% έναντι 46%, αν καταφέρει να ξεπεράσει τον Σαρκοζί.

Ο Φιγιόν έχει στο παρελθόν υιοθετήσει την θατσερική πολιτική της ελεύθερης αγοράς και θέλει να καταργήσει έως και 600.000 θέσεις στον δημόσιο τομέα–περισσότερες ακόμη κι από τον Σαρκοζί–αλλά θεωρείται και πιο “λάιτ” εκδοχή του πρώην πρωθυπουργού του στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Άλλες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Φιγιόν να κερδίζει τις ψήφους που χάνει ο Ζιπέ καθώς πραγματοποιούνται τηλεοπτικοί διαξιφισμοί ανάμεσά τους.

Γιος μεγαλογιατρού, καθηγητή της Νευρολογίας, και μιας συμβούλου του γαλλικού Συστήματος Υγείας επί ιατρικών θεμάτων, ο Μακρόν σπούδασε Φιλοσοφία του Δικαίου, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες.

Το 2008 προσελήφθη στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Ρότσιλντ όπου διακρίθηκε διότι διηύθυνε την εξαγορά-μαμούθ ενός τμήματος της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer από τη γαλλική εταιρεία Nestle. H εξαγορά αυτή, συνολικού ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, γέμισε με τεράστια ποσά και τους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνοντάς τον εκατομμυριούχο.

Εκτιμάται ότι ο Μακρόν θα στερήσει τις ψήφους των κεντρώων από τον Ζιπέ καθώς και ότι θα διευρύνει την πόλωση στην ήδη πολωμένη αριστερά όσο πληθαίνουν οι εικασίες ότι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα είναι υποψήφιος αντί του αντιδημοφιλούς Ολάντ.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο από την εταιρεία Odoxa εμφανίζει τον Μακρόν στην κορυφή της λίστας με τους πιθανούς προέδρους από την Αριστερά με ποσοστό 49% εκτιμώντας, μάλιστα, ότι θα είναι ένας επιτυχημένος αρχηγός κράτους. Στην ίδια δημοσκόπηση ο Βαλς έρχεται δεύτερος με 42%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης