"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Ανατροπή στους ΟΤΑ: Θεσπίζεται η εκλογή δημάρχου με 40% – 43% από την πρώτη Κυριακή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης «κλειδώνει» ο νέος εκλογικός νόμος στους ΟΤΑ που καταργεί την απλή αναλογική.

Η κατάργηση της απλής αναλογικής ανατρέπει τα δεδομένα στους ΟΤΑ


• Δεν θα προβλέπεται πλαφόν στη διαφορά του πρώτου και του δεύτερου συνδυασμού


• Στο 3% έως 5% το όριο εισόδου στα Δημοτικά Συμβούλια, στα οποία μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των μελών

Ο Μάκης Βορίδης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, όπου περιέγραψε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου το οποίο θα αναμορφώσει τον εκλογικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής το οποίο αρχικά προβλέπει πλαφόν για την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο, πιθανόν της τάξης του 3%, αντίστοιχο με τις εθνικές εκλογές.

Επιπροσθέτως ο υπουργός σταχυολογώντας τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα τόνισε πως για τον νικητή των αυτοδιοικητικών εκλογών στον  πρώτο γύρο δεν θα απαιτείται πλέον το 50%+1  που ισχύει σήμερα, αλλά ένα ποσοστό «πολύ χαμηλότερο από το 50%».

Ωστόσο σημειώνεται πως ο υπουργός Εσωτερικών έχει κάνει λόγο σε πρόσφατη δήλωσή του έκανε γνωστό πως τα ποσοστά της πλειοψηφίας αναμένεται να κλειδώσουν πέριξ του 42%.

Σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη ο νικητής των εκλογών στον πρώτο ή στον δεύτερο γύρο  θα λαμβάνει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε  διαφοροποίηση για όσους δημάρχους λαμβάνουν ποσοστό άνω του 60%.Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε την κατάργηση της τέταρτης κάλπης, δηλαδή τα ξεχωριστά  ψηφοδέλτια για κοινοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους, οι οποίοι θα ενσωματωθού στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών.

Ο υπουργός στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της Ένωσης δεν αναφέρθηκε στη μείωση των δημοτικών συμβούλων η οποία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους δημάρχους, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αύξηση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από 4 σε 5 έτη με προκαθορισμένο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης