"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.1 C
Trikala

Ανησυχία για την ΠΟΠ ιδιότητα της Ελληνικής φέτας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την ώρα που η υπόθεση της θεσσαλικής γαλακτοβιομηχανίας “Όμηρος”, που κατηγορείται για νοθευμένη φέτα στη Γερμανία, περνάει στα χέρια των ελεγκτικών αρχών, με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα να έχει ήδη ανακαλέσει την άδεια παραγωγής φέτας ΠΟΠ της εν λόγω εταιρείας, εντείνονται οι ανησυχίες του κλάδου για την Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης του προϊόντος.

Μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων μεταφέρουν τις ανησυχίες τους, σχετικά με τη διασφάλιση της ΠΟΠ από την Ελλάδα, με αφορμή το περιστατικό στη Γερμανία.

“Ανεξάρτητα από το ποια είναι η καταγγελθείσα εταιρεία και τι έχει γίνει, το βασικό θέμα είναι, ότι όσο αλυσίδες του εξωτερικού ζητούν χαμηλές τιμές, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα.

Το ζήτημα εδώ, είναι να διασφαλιστεί το ΠΟΠ προϊόν και η ποιότητά του, αλλά με τις τιμές που ζητούν αλυσίδες, όπως η Aldi, γυρνάμε στο μηδέν”, αναφέρει στο FnB στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας της Θεσσαλίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις ιδιοκτήτη άλλης μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας των Τρικάλων, ο οποίος τονίζει στο FnB Daily ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στο θέμα, ενόψει και του δικαστηρίου της Δανίας για την κατοχύρωση του ΠΟΠ.

“Σε 15 ημέρες ξεκινά το δικαστήριο της Δανίας, πρέπει να υπάρξει διαφάνεια και εάν αποδειχθεί ότι πράγματι υπήρξε νοθεία, κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει το κλίμα, γιατί το θέμα θα πάρει διαστάσεις. Μιλάμε για Aldi, όχι για καμιά τυχαία αλυσίδα”. Προσθέτει δε και εκείνος ότι, εάν οι αλυσίδες δεν αλλάξουν τιμές για τη φέτα, το προϊόν, “δεν θα βρει το δρόμο του”.

Για το ίδιο θέμα, ο Αναπληρωτής CEO της Δωδώνη, Μιχάλης Παναγιωτάκης, υπογράμμισε τα εξής: “Όλοι μας πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιο σκοπό πηγαίνει το γάλα μας. Για επώνυμα Ελληνικά προϊόντα φέτας ΠΟΠ ή για εκμετάλλευση μερικώς του ιδιώματος της φέτας μας ως ΠΟΠ από βιομηχανίες, οι οποίες εξάγουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μεγάλων αλυσίδων τύπου φέτας ΠΟΠ;

Να εκποιήσουμε και να υποτιμήσουμε το προϊόν μας ή να το διασφαλίσουμε και να το αναγάγουμε με προστιθέμενη αξία; Η διαφύλαξη του ΠΟΠ χαρακτήρα της φέτας και των λοιπών προϊόντων μας, καθώς και η αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη του Έλληνα παραγωγού, αποτελεί μονόδρομο για τη βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας, την επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά και την ανάπτυξη της εκάστοτε γαλακτοβιομηχανίας”

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης