"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Ανησυχία στον κάμπο για τον νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Έντονες αντιδράσεις σε κτηνοτρόφους, κυρίως της Δυτικής Θεσσαλίας, έχει προκαλέσει η διαβούλευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία λήγει την 1η Οκτωβρίου, για τον νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών, μέσω του οποίου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που διαθέτουν εκμετάλλευση θα λαµβάνουν εξισωτική αποζηµίωση από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Και αυτό γιατί πολλές περιοχές των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων εμφανίζονται εκτός του χάρτη, με το σκεπτικό ότι αρδεύονται επαρκώς, ενώ στην υπόλοιπη Θεσσαλία, οι μόνες περιοχές που περιλαμβάνονται είναι κάποιες στο Πήλιο και στην ορεινή Ελασσόνα. Αντιθέτως, κάποιες περιοχές στον Νομό Λάρισας, που στο προηγούμενο καθεστώς εντάσσονταν στις ημιορεινές περιοχές και ήταν επιλέξιμες για την εξισωτική αποζημίωση, τώρα δεν ανήκουν στις αντίστοιχες μειονεκτικές, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς.

Παράγοντες του υπουργείου, ανεπίσημα, καθησυχάζουν τους διαμαρτυρόμενους, δηλώνοντας πως «ο χάρτης από μόνος του δεν προδικάζει, γιατί λείπουν από αυτόν οι ορεινές περιοχές» και πως «ένας κτηνοτρόφος μπορεί να διαθέτει επιλέξιμη έκταση σε άλλον νομό, από αυτόν όπου έχει την εκμετάλλευσή του, ως απόρροια της τεχνικής κατανομής». Ωστόσο, ο κίνδυνος που υφίσταται ο αγρότης να μη λαμβάνει εξισωτική αποζημίωση στις περιοχές που τις τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίζονταν ως μειονεκτικές, χάνοντας 9,5 ευρώ ανά στρέμμα αγρού και βοσκότοπου με σημαντικές απώλειες εισοδήματος για οικογένειες που συνεχίζουν να μένουν και να στηρίζουν τα χωριά τους, έχει σημάνει συναγερμό.

Επιστολή αντιπεριφερειάρχη

Με επιστολή του προς το ΥΠΑΑΤ, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να αποκλειστούν οι παραγωγοί της περιοχής του από το πρόγραμμα, καθώς εκτός από την εξισωτική αποζημίωση θα πραγματοποιηθεί μείωση των δικαιούχων στα αναπτυξιακά προγράμματα όπως το LEADER, με επαγωγική ζημιά στην τοπική οικονομία. Αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων είναι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσουν σε επανακαθορισμό των κριτηρίων και να επαναφέρουν τον χάρτη των μειονεκτικών περιοχών στην πρότερη κατάσταση. Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική κατάσταση αυτών των περιοχών, είναι σε χειρότερη μοίρα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, παρότι με τα νέα θεωρητικά κριτήρια που έθεσε πάλι το υπουργείο τις θεωρεί αναπτυγμένες και τις εξαιρεί από τον χάρτη».
Εκτός της γνωστής επιστολής του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρ. Μιχαλάκη, σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό, Στ. Αραχωβίτη, απέστειλε και η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. 

www.ypaithros.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης