"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Ανοίγει λίστα για αιτήσεις νέων μικρών φωτοβολταϊκών στης κορεσμένες Περιφέρειες – Θα δοθούν συνολικά 86 Μεγαβάτ για έργα έως 400 Κιλοβάτ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ρύθμιση για τη διάθεση ηλεκτρικού «χώρου» για την εγκατάσταση νέων «μικρών» φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 86 Μεγαβάτ θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες του energypress στο ενεργειακό κεφάλαιο που προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το οποίο θα προστεθεί, κατά πασα πιθανότητα, στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δικαίωμα αξιοποίησης αυτού του χώρου θα έχουν μόνον έργα μικρής ισχύος, έως 400 Κιλοβάτ έκαστο. Για την αποζημίωσή τους το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να προχωρήσει στον καθορισμό Τιμών Αναφοράς εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας, ειδικά για τα έργα της συγκεκριμένης περίπτωσης. Όσο για τη μέθοδο επιλογής, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιο, έχουν γίνει οι πρώτες επεξεργασίες, με επικρατούσα άποψη να γίνουν οι αιτήσεις ηλεκτρονικά (κατά κάποιο τρόπο όπως στα προγράμματα «Εξοικονομώ») και να διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η σειρά προτεραιότητας.

Παρά το γεγονός ότι το δίκτυο της Πελοποννήσου παραμένει κορεσμένο, χάρις στην ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς μέσω Ρίου-Αντιρρίου, η ΡΑΕ έχει προχωρήσει με απόφασή της από τα τέλη του 2019 στον επανακαθορισμό των ορίων ασφαλούς απορρόφησης  ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ. Έως αυτή τη στιγμή ωστόσο, πρόσθετος ηλεκτρικός «χώρος» έχει παραχωρηθεί μόνο σε Ενεργειακές Κοινότητες, συνολικής ισχύος αρχικά 30 Μεγαβάτ, η οποία αυξήθηκε στα 50 Μεγαβάτ στη συνέχεια.

Τα 86 Μεγαβάτ προκύπτουν από τα αδιάθετα περιθώρια, με βάση την απόφαση της ΡΑΕ.

Μεμονωμένα έναντι Ομαδοποιημένων έργων στον ΑΔΜΗΕ

Το υπουργείο σχεδιάζει επίσης να συμπεριλάβει στο ίδιο ενεργειακό κεφάλαιο μία ακόμη ρύθμιση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα, εάν το ΥΠΕΝ αποφασίσει κάτι τέτοιο, να δοθεί ίσως κάποια  χρονική προτεραιότητα στην εξέταση από τον ΑΔΜΗΕ των αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από μεμονωμένα έργα, έναντι των ομαδοποιημένων αιτημάτων «μικρών» σταθμών. Η ρύθμιση θα είναι ουσιαστικά μία εξουσιοδοτική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι η σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων στον ΑΔΜΗΕ θα καθορίζεται πλέον μέσω Υπουργικής Απόφασης, όπως ισχύει τώρα στον ΔΕΔΔΗΕ.    

Με αυτό τον τρόπο, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει στη συνέχεια σχετική Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τη σειρά προτεραιότητας. Ως γνωστόν, η Επιτροπή του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας έχει προτείνει να υπάρχει χρονικό προβάδισμα 4 μηνών στην εξέταση των αιτήσεων μεμονωμένων έργων για σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς. Κάτι που σημαίνει πως, έναντι των ομαδοποιημένων αιτημάτων, μία τέτοια αίτηση θα θεωρείται σαν να έχει κατατεθεί 4 μήνες νωρίτερα από την πραγματική ημερομηνία υποβολής του.

Το αν θα προχωρήσει, πάντως, το ΥΠΕΝ σε μια τέτοια Υπουργική Απόφαση δεν είναι ακόμα σαφές.

Στο νομοσχέδιο και η εγγυητική για τη Βεβαίωση Παραγωγού

Το νομοσχέδιο για τα απόβλητα, μαζί με το ενεργειακό κεφάλαιο, αναμένεται να σταλεί το αργότερο έως τη Δευτέρα στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να δρομολογηθεί η εισαγωγή του στη Βουλή. Με την προσθήκη αυτού του κεφαλαίου, πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσουν άμεσα σημειακές παρεμβάσεις σε θέματα των ΑΠΕ, καθώς εκκρεμεί το νομοσχέδιο για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο δεν έχει ακόμη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως έχει γράψει το energypress, στις υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα προωθηθούν άμεσα με αυτό τον τρόπο είναι η επιβολή για όλες τις βεβαιώσεις παραγωγού άνω του 1 Μεγαβάτ της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής. Το ύψος της εγγυητικής θα είναι 35 χιλιάδες ευρώ για κάθε Μεγαβάτ του έργου, με σκοπό να ανακοπεί η «υπερθέρμανση» του κλάδου.

Επίσης, το «παρών» θα δίνει και η ρύθμιση για επαναφορά της δυνατότητας κατακύρωσης ταρίφας εκτός διαγωνισμών, για φωτοβολταϊκά έως 400 κιλοβάτ. Όπως έχει γράψει το energypress, η δυνατότητα αυτή θα αφορά πολίτες που έως σήμερα δεν έχουν κανένα έργο ΑΠΕ και θέλουν να αναπτύξουν μέχρι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο αυτής της ισχύος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης