"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.5 C
Trikala

Ανοίγει τα Μουσεία του ο Δήμος Τρικκαίων, με αφορμή τον Μύλο των Ξωτικών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τη σύζευξη τέχνης, πολιτισμού, αθλητισμού τουρισμού και ψυχαγωγίας προωθεί ο Δήμος Τρικκαίων, με μια πολυαναμενόμενη κίνηση: το άνοιγμα των μουσείων της πόλης. Μουσείων, τα οποία φιλοξενούν συλλογές ή έργα αξιόλογων καλλιτεχνών, καταδεικνύοντας την πολιτιστική ιστορία των Τρικάλων και της χώρας, σε συνδυασμό με τη γνώση της αθλητικής ιστορίας της πόλης.
Η δε περίοδος της έλευσης εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στην πόλη, κατά τη διοργάνωση του «Μύλου των Ξωτικών», είναι η καλύτερη ευκαιρία, όλα αυτά τα Μουσεία να ανοίξουν για το κοινό. Αρχικώς με αφορμή τη διοργάνωση αυτή, στη συνέχεια σε μόνιμη βάση. Κάτι που πλέον είναι μια πραγματικότητα, αφού, ο Δήμος Τρικκαίων ολοκλήρωσε την προσπάθεια να λειτουργήσει τα μουσεία του.
Και συγκεκριμένα, να ανοίξει μετά από πολλά χρόνια το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη, να επαναλειτουργήσει τη Δημοτική Πινακοθήκη και να συνδυαστούν αυτά, με το υπάρχον Αθλητικό Μουσείο.
Τρία μουσεία, ικανά να προσελκύσουν, όχι μόνο τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν τα Τρίκαλα, αλλά και τους τρικαλινούς, οι οποίοι αναμένουν τη λειτουργία τόσων κλειστών μέχρι τώρα χώρων.
Η αρμόδια αντιδημαρχία Πολιτισμού, με την ευθύνη της αντιδημάρχου κ. Βασιλένας Μητσιάδη, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, ολοκλήρωσε στο Μουσείο Κατσικογάννη, όλες τις εργασίες καθαρισμού, βαφής και ευπρεπισμού του χώρου. Τα 1236 έργα ζωγραφικής και τα δεκάδες γλυπτά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, αποκτούν ξανά την επαφή τους με τον κόσμο. Με όλους, όσοι επιδιώκουν να δουν και μια άλλη πτυχή των Τρικάλων. Με όλους, όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν πτυχές της ελληνικής τέχνης.
Μιας τέχνης, που με τρόπο ουσιαστικό υπηρέτησαν καλλιτέχνες, έργα των οποίων φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη, που στεγάζεται στη Δωροθέα Σχολή. Γιολδάσης, Καρράς, Καταφυγιώτης, είναι ορισμένοι από τους Έλληνες ζωγράφους που με την τέχνη τους κοσμούν τα Τρίκαλα. Εξάλλου, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Δήμος Τρικκαίων, στη Δωροθέα Σχολή λειτουργεί και συλλογή στοιχείων τη Δημοτικής Φιλαρμονικής, οπότε η επίσκεψη στην ιστορική αυτή Σχολή, αποδίδει διπλό όφελος.
Και, βεβαίως, η περιήγηση στην ιστορία, κλείνει με τις αναμνήσεις της ένδοξης πορείας του τρικαλινού αθλητισμού, σε διάστημα 120 ετών, με πλήθος χρυσών στιγμών και διακρίσεων.
Ο Δήμος Τρικκαίων με τη συγκεκριμένη του δράση, υλοποιεί ένα χρόνια αίτημα των τρικαλινών, ενώ παραλλήλως θέτει τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με την επίλυση των ζητημάτων που υφίστανται με το Λαογραφικό Μουσείο, η πόλη των Τρικάλων αποκτά ένα «δίκτυο μουσείων», ικανό να συμβάλλει, αφ’ ενός στην αισθητική διαπαιδαγώγηση των πολιτών, αφ’ ετέρου στην εκπαιδευτική χρήση, πρωτίστως για μαθητές, αλλά και για τους πολίτες εν γένει.

 

Ωρες λειτουργίας

Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη

Στεγάζεται στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο επί της οδού Τρικάλων – Πύλης (πρώην ψυγεία ΑΓΡΕΞ). Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή – Σάββατο 10:00- 13:00

Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο

Στεγάζεται στο Καστρακίδειο οίκημα, Καποδιστρίου 13, Τρίκαλα. Τηλ. Επικοινωνίας: 24310 79518. Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή – Σάββατο 10:00- 13:00 .

Δημοτική Πινακοθήκη

Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Δωροθέας Σχολής, Στρατηγού Σαράφη 42 , Τρίκαλα. Τηλ. Επικοινωνίας: 24310 74435. Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή – Σάββατο 10:00- 13:00.

 

Από το γραφείο Τύπου

 

mouseio katsikogianni6 mouseio katsikogianni5 mouseio doorothea11 mouseio doorothea2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης