Την Παρασκευή 18 Νοέμβρη συνεχίζεται και μάλλον τελειώνει η δίκη των 7 αγωνιστών/στριων, συνδικαλιστών, αλληλέγγυων και δημοσιογράφων, οι οποίοι/ες μηνύθηκαν με την κατηγορία της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης από τον εργολάβο καθαριότητας του Νοσοκομείου Τρικάλων, επειδή συμπαραστάθηκαν στις απλήρωτες επί μήνες καθαρίστριες του νοσοκομείου το καλοκαίρι του 2014, όταν και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και κλήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, κι επειδή δημοσιοποιήθηκε το θέμα στα Μ.Μ.Ε.
Στο διάστημα αυτό μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης, ένα πολύμορφο κίνημα συμπαράστασης ξετυλίχθηκε κι έδρασε. Δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης από ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων, εργατικές συλλογικότητες, μετωπικά σχήματα, πολιτικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές παρατάξεις, φοιτητικούς συλλόγους, κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο και στα γραφεία του εργολάβου στη Λάρισα, συσκέψεις κι ανοικτές εκδηλώσεις στην πόλη μας, παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, απέδειξαν πως ο κόσμος της εργασίας, της επισφάλειας και της νεολαίας επέδειξε άμεσα και δυναμικά τα ταξικά του αντανακλαστικά.
Επίσης, καθ’όλη τη διαδικασία της δίκης, δεκάδες ήταν οι αλληλέγγυοι/ες που συγκεντρώνονται στα Δικαστήρια, συμπαραστεκόμενοι στους κατηγορούμενους και παρακολουθώντας τη δίκη.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποκαλύφθηκε ολοφάνερα ο εκδικητικός και ταξικός χαρακτήρας της μήνυσης.
Οι καταθέσεις του μηνυτή εργολάβου, αλλά και οι καταθέσεις των καθαριστριών και των αλληλέγγυων, απέδειξαν περίτρανα αυτό που περιγράφεται ως νέες εργασιακές σχέσεις, ευελιξία, εργολαβίες, απασχολήσιμος, εργαζόμενος- λάστιχο, εργοδοτική τρομοκρατία, απαγόρευση και ποινικοποίηση συνδικαλισμού.
Είναι σαφές πως στόχος είναι ο “παραδειγματισμός” και η “συμμόρφωση” προς όποιον/α σκεφτεί στο μέλλον να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, να τολμήσει να σηκώσει το βλέμμα του και να ορθώσει το ανάστημά του στον εργοδότη του, να διαννοηθεί να συνδικαλιστεί, να αγωνιστεί, να συνδεθεί με τα υπόλοιπα κομμάτια των εργαζομένων και της κοινωνίας που αντιστέκονται.
Στόχος η τρομοκρατία όσων ανθρώπων σ’ αυτή την κοινωνία δεν κοιτούν μόνο την πάρτη τους, αλλά τολμούν να βλέπουν και προς τον συνάνθρωπό τους, που σηκώνουν το χέρι τους και το δίνουν σε όποιον έχει ανάγκη να σηκωθεί και να σταθεί όρθιος, και που “ρισκάρουν” να αγωνιστούν μαζί του για την αξιοπρέπεια και το μεροκάματο, την επιβιώση και τη ζωή.
Στόχος και η φίμωση κάθε ελεύθερης φωνής στα Μ.Μ.Ε., ο φόβος του να τολμήσεις να γράψεις και να ενημέρωσεις την κοινωνία για το τι ακριβώς συμβαίνει σε χώρους εργασίας, ειδικά των πιο φτωχών κι εξαθλιωμένων κομματιών της κοινωνίας μας.
Η δίκη που διεξάγεται στα Τρίκαλα αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του παζλ που ονομάζεται σύγχρονος εργασιακός Μεσαίωνας. Είναι μια δίκη που προστίθεται σε μαθητοδικεία, αγροτοδικεία, διώξεις συνδικαλιστών, αγωνιστών, δημοσιογράφων, ανθρώπων που αντιστέκονται κι αγωνίζονται, ανθρώπων που ενημερώνουν και δε φιμώνονται.

Είναι μια δίκη, που το αποτέλεσμά της θα το μετρήσουν όλες κι όλοι. Οι εργοδότες και τα αφεντικά καταλαβαίνουμε πόσο θα ήθελαν καταδικαστικές αποφάσεις. Πόσο θα “μαύρισει” το τοπίο μια τυχόν καταδικαστική απόφαση των αλληλέγγυων και δημοσιογράφων.
Η σημασία της δίκης, ειδικά στην περιοχή μας, είναι μεγάλη.
Τώρα είναι η ώρα, όλα τα συνδικάτα και τα σωματεία, από τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους μέχρι τις ενώσεις συντακτών, από το Εργατικό Κέντρο μέχρι κάθε συνδικαλιστική παράταξη, όλες οι πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα, μετωπικά σχήματα κι εργατικές συλλογικότητες, περιφερειακά και δημοτικά σχήματα, όλος ο κόσμος της εργασίας και της επισφάλειας, οι άνεργοι και η νεολαία, να σταθούμε ενωμένοι κι αποφασισμένοι στο πλευρό των 7 κατηγορούμενων.
Στα πρόσωπά τους κατηγορείται και δικάζεται ο αγώνας κι η διεκδίκηση, η ταξική αλληλεγγύη κι ο συνδικαλισμός, η ελευθεροτυπία κι η αξιοπρέπεια.
Καλούμε όλες κι όλους σε μια μεγάλη, ανοικτή σύσκεψη την Παρασκευή 4.11. στις 9 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Πανελλήνιον, ώστε να συντονίσουμε και να οργανώσουμε την παρέμβασή μας στην τρικαλινή κοινωνία, τις επόμενες μέρες μέχρι τη συνέχιση της δίκης και μια μαχητική και μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης τη μέρα της δίκης.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ 7 ΔΙΚΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ