"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Αντιδράσεις Aχιλλέα Λιούτα για τις τιμές βάμβακος – Στα κόκκινα και η τιμή του βαμβακόσπορου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αντιδράσεις από τον βαμβακοπαραγωγικό κόσμο πυροδοτούν οι δηλώσεις του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) Ε. Φωτεινού, σχετικά με τις τιμές στο βαμβάκι.

Έτσι, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχ. Λιούτας για παράδειγμα, μιλώντας στον ΑγροΤύπο και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, διερωτάται πως μια μέρα πριν αρκετά εκκοκκιστήρια έκλειναν προ-πωλήσεις του προϊόντος με τιμή παραγωγού στα 60 και 61 λεπτά το κιλό και την… επόμενη ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής κάνει λόγο για τιμές από… 54 έως 60 λεπτά. Αλλά και πολλοί βαμβακοπαραγωγοί αναρωτιούνται από… πού ορμώμενος ο κ. Φωτεινός κάνει λόγο για τόσο χαμηλή τιμή, ενώ οι διεθνείς τιμές καλπάζουν. Τέλος ο κ. Λιούτας εκτιμά πως οι τιμές παραγωγού φέτος στο βαμβάκι, θα ξεκινήσουν πολύ πιο πάνω από τα 60 λεπτά το κιλό.

Στα κόκκινα και η τιμή του βαμβακόσπορου

Σημειωτέον ότι… τρελή πορεία ακολουθεί εν τω μεταξύ και η τιμή του βαμβακόσπορου που χρησιμοποιείται για τροφή στα ζώα. Ενδεικτικά, πρόπερσι, ο σπόρος τιμώνταν στα 14 λεπτά το κιλό και πέρσι 18 λεπτά το κιλό. Την Δευτέρα μια εξαγωγή σπόρου από την Λάρισα για Ιταλία έγινε με τιμή στα… 34 λεπτά ανά κιλό, οπότε από κει και μόνο καταλαβαίνει κανείς, την δυναμική που έχει φέτος το βαμβάκι…Μπίκας ΑλέξανδροςΜοιράσου τοΣχετικά άρθρα

Ε. Φωτεινός: Πρώτες τιμές από 54 έως 60 λεπτά το κιλό στα βαμβάκια, καλή ποιότητα σταθερή ποσότητα

Kαλή ποιοτικά χρονιά στο βαμβάκι είναι η φετινή, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) κ. Ευθύμιος Φωτεινός.

Και προσθέτει: «Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν μέχρι στιγμής την καλλιέργεια. Θα έχουμε μια πολύ καλή ποιότητα. Κάποια προβλήματα με το ρόδινο σκουλήκι είναι μεμονωμένα και αφορούν συγκεκριμένες περιοχές. Ποσοτικά η φετινή παραγωγή βαμβακιού θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Αυτή την εποχή οι διεθνείς τιμές κυμαίνονται από 54 έως 60 λεπτά το κιλό. Πέρσι το άνοιγμα των τιμών ήταν από 42 έως 43 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα καλό ξεκίνημα σε σχέση με πέρσι. Η παγκόσμια αγορά βάμβακος φαίνεται να έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα και ακολουθεί ανοδική πορεία, όπως συμβαίνει με τα σιτηρά.

Επίσης οι Έλληνες εκκοκιστές βλέποντας να υπάρχουν προβλήματα με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας άρχισαν να «κοιτούν» νέες αγορές προς Ευρώπη και τρίτες χώρες.

Τα προσυμβόλαια ξεκίνησαν να υπογράφονται από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτή την εποχή οι τιμές τους είναι λίγο χαμηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες διεθνείς τιμές. Τα μπόνους ποιότητας και υγρασίας όμως αναμένεται να εξισοροπήσουν την τιμή παραγωγού. Εκτιμώ ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά για το βαμβάκι». 

agrotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης