"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

Αντιμέτωπη με το τέρας της γραφειοκρατίας η μικρή Ραφαέλα , βιώνει τον δικό της Γολγοθά.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Rafaela

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το μόλις 9 μηνών τότε αγγελούδι της, η Ραφαέλα, τραυματίστηκε σοβαρότατα σε τροχαίο.

Η μικρή υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και χρειάστηκε να υποβληθεί σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Λάρισας και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Όπως μας ανέφερε η μητέρα της Αντιγόνη Γάτου, οι εγχειρήσεις ήταν επιτυχείς και το παιδί ανάρρωνε.

Τον Φεβρουάριο του 2015 όμως, οπότε και τελείωσαν τα χειρουργεία, το κοριτσάκι προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, η οποία σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοριτσάκι νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων με ανοιχτό το κρανίο, ύστερα από δύσκολη χειρουργική επέμβαση και όχι στη ΜΕΘ Παίδων, όπως επιβαλλόταν. Χρειάστηκε υπουργική παρέμβαση για να μεταφερθεί στην ενδεδειγμένη Εντατική.

Πρόσφατα, όμως, άλλη μία περιπέτεια ξεκίνησε για την ήδη ταλαιπωρημένη οικογένεια, καθώς γραφειοκρατικά κωλύματα εμποδίζουν τη μεταφορά του κοριτσιού σε κλινική του εξωτερικού, προκειμένου να της παρασχεθεί η απαραίτητη νοσηλεία για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.
rafaela 2
Όπως καταγγέλλει η κ. Γάτου, η ίδια μετέβη στο ΙΚΑ για τα διαδικαστικά και ενημερώθηκε ότι για να γίνει δεκτή η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας της Ραφαέλας σε κλινική είτε του Λονδίνου είτε της Γερμανίας χρειάζεται σχετική γνωμάτευση από τον θεράποντα ιατρό της μικρής. Στη γνωμάτευση, σύμφωνα με το ΦΕΚ 3054/β/2012, ο θεράπων ιατρός πρέπει να αναγράφει ότι το περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα.

Μη γνωρίζοντας, ωστόσο, τη λεπτομέρεια αυτή, η κ. Γάτου κατέθεσε στο ΙΚΑ ιατρική γνωμάτευση, η οποία αποδείχθηκε ελλιπής και ως εκ τούτου δεν επέτρεψε τη μεταφορά της κόρης της.

Η γυναίκα απευθύνθηκε και πάλι στους ιατρούς του Ιπποκρατείου, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να της υπογράψουν μια ολοκληρωμένη γνωμάτευση, που θα επέτρεπε την εισαγωγή της μικρής Ραφαέλας σε νοσοκομείο του εξωτερικού. Όπως ισχυρίζονται, για τη σύνταξη της νέας γνωμάτευσης χρειάζεται η έγκριση φυσιάτρου.

Το παράλογο είναι ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει φυσίατρο και η μητέρα -εύλογα- διερωτάται πώς είναι δυνατόν ένας γιατρός που επί έξι και πλέον μήνες δεν έχει παρακολουθήσει καθόλου το παιδί και την εξέλιξη της κατάστασής του να αναλάβει να υπογράψει το απαραίτητο έγγραφο, όταν οι ίδιοι οι θεράποντες ιατροί το αρνούνται.

Εξίσου εύλογο είναι και το ερώτημα πώς ο γιατρός της νευροχειρουργικής κλινικής που παρακολουθούσε τη Ραφαέλα δέχθηκε στην αρχή να υπογράψει μια γνωμάτευση -έστω και ελλιπή- αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε, λέγοντας πως χρειάζεται επιπλέον η υπογραφή φυσιάτρου.

Η μητέρα του κοριτσιού, μιλώντας στο zougla.gr, απαριθμεί τους λόγους στους οποίους η ίδια αποδίδει την άρνηση των γιατρών. Καταγγέλλει επίσης ότι έχει γίνει «μπαλάκι», την ώρα που κάθε λεπτό είναι κρίσιμο για τη ζωή του παιδιού της, και απευθύνει έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση.

«Το παιδί μου ξεπέρασε τη σοβαρότατη εγκεφαλική κάκωση και κινδυνεύει να καταλήξει από τη λοίμωξη. Καθημερινά η νοσηλεία της κοστίζει 500 ευρώ και τώρα κινδυνεύει να της κόψουν και τη νοσηλεία. Το παιδί δεν έχει κρανίο… Θα πρέπει να μεταφερθεί με ειδικό αεροσκάφος, με γιατρό που θα αλλάζει και τα οξυγόνα του παιδιού. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τι θα γίνει;» δηλώνει γεμάτη απόγνωση και αγωνία στο zougla.gr η κ. Γάτου.

Παράλληλα, καταγγέλλει τις συνθήκες που επικρατούν εντός του νοσοκομείου, όπου δύο παιδιά νοσηλεύονται μόνιμα επί πέντε χρόνια, σε κλινική η οποία δεν είναι χρονίων παθήσεων, επισημαίνοντας και πάλι την αναλγησία των αρμόδιων αρχών απέναντι στην ταλαιπωρία που υφίστανται τόσο τα παιδιά αυτά, όσο και η κόρη της.

Μυρτώ Τσάβαλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης