"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.2 C
Trikala

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Τρικάλων: Όλες και όλοι στο διήμερο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες κι αντιπολεμικής δράσης 18-19.3.

lafarm

Σχετικά άρθρα

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΦΡΟΥΡΙΟ KAI ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΥΛΑΚΗ – ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΦΡΟΝΤΕΞ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ

afisa_prosfigesΤο Σάββατο 19 Μάρτη ενώνουμε τις φωνές μας σε όλη τη χώρα, τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και ακόμα παραπέρα, για να επιβάλουμε το αίτημα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων: OPEN THE BORDERS- ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ! Το εργατικό κίνημα, η νεολαία που συγκλονίζουν με την αλληλεγγύη με την οποία υποδέχονται τους πρόσφυγες είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι κατά μήκος του κλειστού «Βαλκανικού Διαδρόμου», το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 7 Μάρτη δείχνει με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο ότι οι ηγέτες της «πολιτισμένης Ευρώπης» προσπαθούν να ορθώσουν περισσότερα τείχη, να κλείσουν ακόμα πιο ερμητικά τα περάσματα, να κάνουν τον φόρο αίματος για την αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφύγιου, ακόμα πιο βαρύ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η αθλιότητα, στην οποία κατέληξαν σαν ενδιάμεσο στάδιο συμφωνίας (μένει να ολοκληρωθεί στις 17 Μάρτη) επιδεινώνει ποιοτικά την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου μεταπολεμικά προσφυγικού κύματος, σε βάρος ακόμα και της διεθνούς νομιμότητας (προκάλεσε την αντίδραση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ), εμπεδώνοντας αποφασιστικά το καθεστώς Ευρώπη – Φρούριο.

Επικυρώνεται το κλείσιμο της διαδρομής μέσω των Δυτικών Βαλκανίων και το μαρτύριο της σταγόνας με «τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through)», ενώ προβλέπεται «άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης».

Δεσμευτικό σχέδιο μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ δεν υπάρχει, ούτε σχέδιο ενδοενωσιακής οικονομικής συνδρομής. Αντ’ αυτού σκληραίνουν τα κριτήρια και επιτείνονται οι αυθαίρετοι διαχωρισμοί ανάμεσα σε πρόσφυγες, σε «πρόσφυγες που δεν χρήζουν ανάγκης διεθνούς προστασίας» και «παράτυπους μετανάστες», ακόμα και μεταξύ των Σύριων προσφύγων, ανάλογα με την περιοχή προέλευσής τους.

Προβλέπεται από δω και πέρα άμεση επαναπροώθηση στην Τουρκία, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, όλων όσων φθάνουν στα Ελληνικά νησιά και κρίνονται «παράτυποι», ή «μη χρήζοντες ανάγκης διεθνούς προστασίας». Ειδικά «για κάθε Σύριο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων». Οι υφιστάμενες δεσμεύσεις (που έτσι κι αλλιώς δεν τηρούνται) μιλούν για 160.000 πρόσφυγες, όταν το 2015 πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο σε χώρες της ΕΕ.

ΝΑΤΟ και FRONTEX αναλαμβάνουν αναβαθμισμένο ρόλο αποτροπής των προσφυγικών ροών, όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να «υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχαίρει για τη συμφωνία και είναι συνένοχη στο ευρωπαϊκό έγκλημα κατά των προσφύγων. Μετά τη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της Αμυγδαλέζας. Ο φράχτης στον Έβρο παραμένει. Η Frontex δεν αρκεί και ενισχύεται από τη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Οι εθελοντές στη Λέσβο καταδιώκονται.

Σε απλά ελληνικά: Τους «αποτρέπουμε» στο Αιγαίο. Όσους τα καταφέρουν τους εγκλωβίζουμε στην Ελλάδα. Τους «παράτυπους μετανάστες» και τους «μη χρήζοντες ανάγκης διεθνούς προστασίας» σε κλειστά στρατόπεδα (φυλακές) τύπου Αμυγδαλέζας και Κορίνθου για να απελαθούν είτε στις χώρες προέλευσης είτε και πάλι στην Τουρκία. Όσους κριθούν, μέσα από χίλια κόσκινα, πρόσφυγες σε στρατόπεδα μετεγκατάστασης (συγκέντρωσης) τύπου Σχιστού ή Διαβατών, για πάντα, ή μέχρι κάποια ευρωπαϊκή χώρα να δεχθεί τη μετεγκατάστασή τους. Τους πνίγουμε, τους βασανίζουμε, τους φυλακίζουμε ώστε να πεισθούν ότι η κόλαση που έχουν μπροστά τους είναι χειρότερη απ’ αυτήν που άφησαν πίσω τους.

Το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δολοφόνου των λαών σ’ όλο του το μεγαλείο. Η ΕΕ, που με τις ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις γεννά τον πόλεμο, την οικονομική κατάρρευση, την οικολογική καταστροφή και την προσφυγιά, ξέρει ότι για να σταματήσει τους πρόσφυγες, που έχουν αψηφήσει τόσα εμπόδια, θα χρειαστεί ένα λουτρό αίματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αυτές τις μέρες υπογράφει το προσφυγικό «μνημόνιο», δέχεται να παίξει το ρόλο του θύτη και δεσμοφύλακα που της ζητούν με αντάλλαγμα, ακριβώς όπως μας έλεγε και τον Ιούλη, διευκολύνσεις για το χρέος, ενώ η Τουρκία του Ερντογάν παζαρεύει στα φανερά τη σχέση της με την ΕΕ και κάτω απ’ το τραπέζι τη μοίρα του Κούρδικου λαού.

Όμως αυτό το αποτρόπαιο σχέδιο δεν είναι καθόλου εύκολο. Όσα τείχη και αν κτίσουν δεν μπορούν να ανακόψουν το τσουνάμι των κατατρεγμένων. Όσους εχθρούς και αν προσπαθούν να κατασκευάσουν με την ξενοφοβία, την ισλαμοφοβία και το ρατσισμό, δεν μπορούν να σβήσουν την αλληλεγγύη, που τόσο απλόχερα εκφράστηκε στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης, που παλεύουν την ίδια στιγμή ενάντια στη λιτότητα, τον αυταρχισμό, τα μνημόνια και την καταστροφή και την εξαθλίωση που έφεραν στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, καταλαβαίνουν ότι είναι κοινή η ρίζα της δυστυχίας, το καννιβαλικό κεφαλαιοκρατικό σύστημα, και κοινός ο αγώνας για να σπάσουν τα δεσμά.

Η μάχη για τα ανοιχτά σύνορα, για το γκρέμισμα του φράχτη, για την κατεδάφιση της Ευρώπης Φρούριο δεν είναι «μόνο» μια μάχη συμπαράστασης στους πρόσφυγες, στα θύματα του ιμπεριαλισμού από τις φτωχές και εμπόλεμες χώρες του πλανήτη, αλλά μια μάχη ενάντια στον ταξικό μας εχθρό, τις άρχουσες τάξεις της Ευρώπης.

Δεν θα τους αφήσουμε! Στις 19 Μάρτη θα πάρουν την απάντηση μας και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

Στα Τρίκαλα, καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τον κόσμο των κινημάτων αλληλεγγύηςσε μαζική συμμετοχή κι ενεργή στήριξη στο διήμερο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες κι αντιπολεμικής δράσης με τίτλο «»ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Όχι στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Ανοικτά σύνορα», που διοργανώνεται από τον Συντονισμό για την αλληλεγγύη στους μετανάστες κι αντιπολεμικής δράσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 18-19.3 με τις εξής δράσεις:

Παρασκευή 18.3. 8:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ανοικτή συζήτηση-εκδήλωση.

Σάββατο 19.3. 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες κι εναντίωσης στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και έκθεση φωτογραφίας.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Sofia Gerasopoulou
    7 ώρες · Τρίκαλα ·
    22 ΦΛΕΒΑΡΗ – 19 ΜΑΡΤΗ, ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
    ..Απόγευμα Δευτέρας, 22 Φλεβάρη 2016..Οι πρώτοι πρόσφυγες έρχονται στο Μουργκάνι της Καλαμπάκας..Είναι όλοι τους με τα απαιτούμενα χαρτιά και με άδεια παραμονής στην Ελλάδα για έξι μήνες.. Έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της χώρας που τους φιλοξενεί…Αυτό προφανώς η Δημοτική Αρχή της Καλαμπάκας και ο δήμαρχος προσωπικά το αγνοούσε, αγνόησε και την άφιξή τους και αδιαφόρησε για το πού θα διανυκτερεύσουν…Την πρώτη νύχτα την πέρασαν στο χώρο γύρω από το βενζινάδικο “Όαση” που οι ιδιοκτήτες του ευτυχώς δεν διέθεταν την αναισθησία του δημάρχου…Οι πρόσφυγες ξεπερνούσαν τους 300, ανάμεσά τους, πολλά παιδιά, ακόμα και μωρά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι…
    Την επόμενη ημέρα, 23 Φλεβάρη άρχισαν να έρχονται για βοήθεια και συμπαράσταση, συλλογικότητες από τα Τρίκαλα, επιχειρήσεις του νομού, μεμονωμένα άτομα και δημοσιογράφοι..
    Εκείνο το πρωί άρχισαν να φαίνονται καθαρά τα συναισθήματα αλληλεγγύης των απλών ανθρώπων για τους πρόσφυγες…Ήταν ένα κύμα μικρό στην αρχή που όλο και μεγάλωνε..Έτσι σε λίγες ώρες η Δημοτική Αρχή των Τρικάλων πρότεινε για προσωρινό και ολιγοήμερο χώρο φιλοξενίας το Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας…Τουλάχιστον θα περνούσαν τη νύχτα σε χώρο στεγασμένο. Και φυσικά, ο χώρος δεν ήταν ο καταλληλότερος για αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους…Τα κενά όμως σε υλικοτεχνική υποδομή τα συμπλήρωσε η ζωηρή διάθεση του κόσμου για να βοηθήσει με κάθε τρόπο…Στήθηκε το Ιατρείο, ήρθαν στο χώρο κλινοσκεπάσματα. τρόφιμα, ειδη προσωπικής υγιεινής, στήθηκε η κουζίνα και η τραπεζαρία, η ιματιοθήκη και άρχισαν να έρχονται τα πρώτα παιχνίδια για τα παιδιά…που φώτισαν τα πρόσωπά τους με το χαμόγελο της χαράς και της ελπίδας… Γιατί, καμιά υπόθεση δεν είναι χαμένη όταν υπάρχουν άνθρωποι αλληλέγγυοι και έτοιμοι να σου δώσουν το χέρι για να σηκωθείς…
    Είδαμε στα πρόσωπά τους και στις αντιδράσεις τους τι θα πει να βιώνεις στο πετσί σου, το πόσο πιόνια είμαστε στα παιχνίδια των ισχυρών της γης να αυξήσουν τα κάθε λογιών κέρδη τους…
    Το ενθαρρυντικό στην ολιγοήμερη αυτή παραμονή των προσφύγων στα Τρίκαλα ήταν ότι τα ποικιλόμορφα φασιστοειδή και ο φανερός ή και υφέρπων ρατσισμός δεν τόλμησε να εκδηλωθεί, τουλάχιστον δημόσια…
    Την Πέμπτη, 10 Μάρτη. έρχονται στα Τρίκαλα 200 περίπου πρόσφυγες… Έπρεπε να παρθεί σε ελάχιστο χρόνο από τη διαπαραταξιακή του ΔΣ Τρικκαίων απόφαση για το μέρος όπου θα φιλοξενούνταν…Ως τόπος για την πιο ανθρωπινή διαβίωσή τους, επιλέχτηκε το Φρούριο Τρικάλων. Για την επιλογή αυτή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και από το ράδιο Ζυγός και από το Trikala news , που εμμέσως πλην σαφώς καλούσαν τον κόσμο των Τρικάλων να εμποδίσει την εγκατάσταση των προσφύγων στο Φρούριο…Αλώθηκε αμαχητί το Φρούριο έλεγαν, ένα ιστορικό μνημείο δεν πρέπει επ΄ουδενί να γίνεται άσυλο για τους κατατρεγμένους προσφυγες… αδιαφορώντας για το ότι οι λέξεις αλληλεγγύη, φιλοξενία και αγάπη αποκτούν νόημα στην πράξη και όχι αναφερόμενες σε έργα τέχνης…Οι πέριξ του Φρουρίου στην πράξη μάλλον συναίνεσαν και κάθε μορφής ρατσιστές και φασίστες κρύφτηκαν στις τρύπες τους.. Ήταν μια νίκη του αντιρατσιστικού κινήματος των Τρικάλων όπου αυτό αναπνέει και ζεί , σε συλλογικότητες ή και σε μεμονωμένους πολίτες…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης