"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.4 C
Trikala

Ανω – κάτω η δίκη της Siemens

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε διαδικαστικά ζητήματα νομιμοποίησης των διαδίκων αναλώθηκε η δική της Siemens χθες , ουσιαστικά κατά την πρεμιέρα της, καθώς έχει αλλάξει η σύνθεση του δικαστηρίου λόγω κωλύματος συγκεκριμένης συνέδρου.

Και θα ήταν μία διαδικασία ρουτίνας, αν στα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής δεν καθόταν η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να της δίνει χρώμα και να της κλέβει χρόνο. Η παρέμβασή της κράτησε περίπου δύο ώρες και κινήθηκε σε τόνους καταγγελτικούς, με αιχμές για όλους, ακόμη και για το δικαστήριο, συγκεκριμένα τον πρόεδρο Ηλία Γιαρένη και την εισαγγελέα Έλενα Σκεπαρνιά.

Ενδιαφέρον είχε ότι όταν η ίδια δέχθηκε κριτική για το «εκτενές» της -γενικότερης- παρέμβασης της ενώπιον του δικαστηρίου, απάντησε: «Αν αναλογιστεί κανείς τα 19 χρόνια κοροϊδίας των πολιτών στην υπόθεση της Siemens, δύο ώρες δεν είναι παρά μια στιγμή…».

Της κυρίας Κωνσταντοπούλου είχαν πάντως προηγηθεί οι παρεμβάσεις των συνηγόρων της ΟΤΕ Α.Ε. και του ελληνικού Δημοσίου που παρίστανται ως Πολιτική Αγωγή, διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη και τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Επίθεση στον Κ. Σημίτη

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο δήλωσε παράσταση Πολιτικής Αγωγής, ζητώντας περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ (προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο ως ζημιά στην υπόθεση),αλλά και ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ ως ικανοποίηση για ηθική βλάβη. Ο εκπρόσωπος του τόνισε στο σκεπτικό του ότι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, το Δημόσιο κατείχε το 65% του ΟΤΕ, ενώ επεσήμανε ότι για την έγκριση της σύμβασης 8002 δωροδοκήθηκε και ο τότε αρμόδιος υπουργός Τάσος Μαντέλης, που δικάζεται χωριστά για την υπόθεση.

Ο ΟΤΕ απαιτεί από την πλευρά του με επιφύλαξη 10 ευρώ παρ’ εκάστου κατηγορουμένου, για ηθική βλάβη που υπέστη τόσο από τις πράξεις της δωροδοκίας -ενεργητικής για τα στελέχη της Siemens και παθητικής για τους πρώην υπαλλήλους του -, όσο και για τις πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ποσό 10 ευρώ παρ’ εκάστου κατηγορουμένου διεκδικεί και η κυρία Κωνσταντοπούλου, μέσω της ένωσης προσώπων «Δικαιοσύνη για Ολους», συνδέοντας ωστόσο εξαρχής τη δίκη της Siemens με πιέσεις από πλευράς των δανειστών.

«Τη δίκη δεν τη θέλουν οι δανειστές», εκτίμησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι «ασκούνται από πλευράς Γερμανίας και δανειστών τεράστιες πιέσεις για τη μη διεξαγωγή της. Δεν τη θέλουν συνακόλουθα ούτε οι μνημονικές κυβερνήσεις».

«Η Siemens είναι υπόθεση διαφθοράς ολκής που εμπλέκει τις κυβερνήσεις της χώρας από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν», πρόσθεσε. «Εχουν έννομο συμφέρον να μη γίνει, πολλοί και κραταιοί».

«Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν τη δίκη αυτή, γιατί συνδέεται με την εισροή μαύρων στα ταμεία τους», υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι οι κεντρικοί κατηγορούμενοι στη δίκη, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, διαφεύγουν.

Η κ. Κωνσταντοπούλου καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, «ο οποίος προέτρεπε όποιον έχει στοιχεία, να τα πάει στον Εισαγγελέα», και τώρα «στο εδώλιο κάθεται το δεξί του χέρι, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, και σε άλλη δίκη, τη αριστερό του χέρι, ο Τάσος Μαντέλης».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου της, επιτέθηκε και στην Ντόρα Μπακογιάννη, «βοηθός» της οποίας, ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης τοποθετήθηκε στο Παρίσι (παραλαμβάνοντας τη λίστα Λαγκάρντ), παρά τις παραλείψεις του στην υπόθεση της Siemens. Στο σημείο αυτό μάλιστα έκανε λόγο για «ασυδοσία» και «ξετσιπωσιά».

«Θέλουν η δίκη να γίνει στη σιωπή», ανέφερε, μιλώντας σε άλλο σημείο για «στημένες εκ των προτέρων δίκες».

Παράλληλα, η ίδια χαρακτήρισε σκανδαλώδη τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Siemens και ελληνικού Δημοσίου, ενώ στηλίτευσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι συμμετέχει και η κυβέρνηση Τσίπρα σε αυτόν, εφαρμόζοντας τον.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 15 Μαρτίου, οπότε και θα τοποθετηθεί η υπεράσπιση επί των ζητημάτων που έχουν τεθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης