"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Αν όχι τώρα η ανταπόδοση στην Αϊτή, πότε;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Από το εξαιρετικό σχόλιο του Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή.

Είναι η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου και η πρώτη ανεξάρτητη δημοκρατία Αφροαμερικανών. Την ίδρυσαν οι απόγονοι των Αφρικανών που αρπάχτηκαν από δουλεμπόρους (όχι μόνο πειρατές, αλλά και επισήμους, κρατικούς) και μεταφέρθηκαν στο νησί της Καραϊβικής.

Είχαν λείψει, βλέπετε, τα εργατικά χέρια, αναγκαία για τις φυτείες και τα ορυχεία, μετά την εξολόθρευση των αυτοχθόνων από τους Λευκούς Κυρίαρχους, ειδικευμένους στη γενοκτονία πολύ πριν επινοηθεί ο όρος. Δι’ αυτής πραγμάτωσαν τον εκπολιτισμό και τον εκχριστιανισμό των «ειδωλολατρών» που κατοικούσαν στην Αϊτή αμέτρητα χρόνια πριν τους «ανακαλύψει» ο Κολόμβος, το 1493, και ονομάσει το νησί Ισπανιόλα.

Οι σημερινοί Λευκοί Κυρίαρχοι, απόγονοι των αυτοκρατοριών που θεμελίωσαν την ισχύ τους στον δουλεμπορικό ξεριζωμό λαών από τον γενέθλιο τόπο τους και στην εκρίζωση γηγενών φυλών από την ίδια τη ζωή, πιστεύουν ακόμα η Ιστορία τους οφείλει, επειδή έθεσαν τη μηχανή της σε ταχεία λειτουργία, τη λειτουργία της «προόδου».

Στην πραγματικότητα, αυτοί θα οφείλουν εσαεί στους λαούς που «εκπολίτισαν», και στον βίο των οποίων συνέχισαν να εμπλέκονται ακόμη και όταν κατέκτησαν με αγώνες την ελευθερία τους, όπως οι Αϊτινοί. Ισπανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί, όλοι οι Δυτικοί, οφείλουν τώρα να συντρέξουν την Αϊτή, θύμα ενός επιπλέον φονικότατου σεισμού.

Και η Ελλάδα οφείλει στους Αϊτινούς.

Για διαφορετικούς λόγους. Υπόδουλη η ίδια στους αιώνες που οι Δυτικοί επεξέτειναν τις αυτοκρατορίες τους, έλαβε ένα πολύτιμο δώρο από την Αϊτή τον Φλεβάρη του 1822: την πρώτη αναγνώριση της Ελληνικής Επανάστασης και της ανεξάρτητης Ελλάδας.

Ανταποκρινόμενος στην επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή, ο Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, Κυβερνήτης του Χαϊτίου, εκτός από τη θερμότατη επιστολή του έστειλε και ένα καράβι με εθελοντές και 45 τόνους καφέ.

Ποια η ανταπόκριση της Ελλάδας σήμερα, μετά τον σεισμό, και μάλιστα στα 200 χρόνια της Επανάστασης;

Μία ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τουίτερ: «Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους δοκιμάζονται από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, η Ελλάδα συμπαραστέκεται στο λαό και την κυβέρνηση της Αϊτής».

Ψύχρα. 37 λέξεις όλες κι όλες. 70 χαρακτήρες, το ένα τέταρτο των επιτρεπομένων.

Έλειψε ένα όντως συγκινημένο πρωθυπουργικό μήνυμα;

Μια αποστολή διασωστών;

Ένα καράβι με 45 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης και απτής συμπαράστασης;

Αν όχι τώρα, πότε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης