"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Απαγόρευση κυκλοφορίας και νέα μέτρα από σήμερα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με στόχο την ταχεία όσο το δυνατόν αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί, μειώνοντας στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις κατά τις βραδινές ώρες.

Συγκεκριμένα, για το χρονικό αυτό διάστημα θα επιτρέπονται μετακινήσεις:

· Για λόγους υγείας

· Για λόγους μετάβασης – επιστροφής στην εργασία

· Για μικρή βόλτα, κοντινή στην κατοικία, του οικόσιτου ζώου

Αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να μετακινηθεί για έναν από τους παραπάνω -και μόνο- λόγους το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, πρέπει να στείλει SMS προς το 13033:

· σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1)

· σε περίπτωση συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6),

· ενώ σε περίπτωση μετάβασης -αποχώρησης από την εργασία πρέπει να φέρει τη βεβαίωση εργαζομένου.

Την τελευταία μπορεί να προμηθευτεί κανείς ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ υπάρχει διαθέσιμη και στον ιστότοπο forma.gov.gr.

Παρά τη βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες διανομής φαγητού κατ΄ οίκον (delivery) σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ για την υπηρεσία take away, αυτό θα επιτρέπεται μόνο για τους που βρίσκονται νομίμως στο δρόμο ή γι’ αυτούς που επιστρέφουν από την εργασία τους, ενώ για όλους τους άλλους απαγορεύεται.

Αλλαγές και στο ωράριο των σούπερ μάρκετ συνεπάγεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, με τις υπεραγορές να κλείνουν στο εξής στις 8.30 το βράδυ, επιτρέποντας την έγκαιρη επιστροφή των εργαζομένων τους στο σπίτι.

Αλλαγές θα υπάρξουν από σήμερα και ως προς τη ατομική άθληση, που επιτρέπεται με sms και τον κωδικό 6. Ο κωδικός αυτός δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επιπλέον, απαγορεύονται το κυνήγι και το ψάρεμα  καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Μεγάλη απόσταση θα χωρίζει από σήμερα και τους εργαζόμενους από τη βάση της εργασίας τους, αφού εδραιώνεται η τηλε-εργασία, ενώ από σήμερα και στο εξής κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση, που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

5186614
Έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» στα αδύναμα νοικοκυριά ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Απέναντι στα νέα περιοριστικά μέτρα, ως αντίβαρο εκλαμβάνονται οι νέες παροχές που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξισορροπώντας με συναινετική διάθεση τις απώλειες από το δεύτερο lockdown. Στο νέο πακέτο στήριξης περιλαμβάνονται:

1. Αναστολή πλειστηριασμών με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτημα που έθιξε σήμερα στη συζήτηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

2. Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών, ο κ. Μητσοτάκης έκτακτο «δώρο Χριστουγέννων» στα αδύναμα νοικοκυριά. «Η κυβέρνηση θα σταθεί με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

3. Παράλληλα, θα τρέξει πιο γρήγορα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το πρόγραμμα υποστήριξης σχολείων με λάπτοπ με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε από τους 40.000 που έχουν διατεθεί σήμερα, να φτάσουν το Φεβρουάριο του 2021 τους 90.000. «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να υπάρξει παιδί που να ζητά πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μην την έχει, γιατί τότε δημιουργούνται ανισότητες» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

4. Στη δέσμη των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και πρόγραμμα «έξυπνων τεστ» σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου την μεθεπόμενη εβδομάδα, με στόχο να εντοπιστεί το ακριβές φορτίο του ιού στα σχολεία, για να αποφασιστεί αν θα ανοίξουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Το κακό σενάριο

Αν, ωστόσο, η πλάστιγγα μεταξύ μέτρων και αντίμετρων γείρει προς τα δεύτερα, η τυχόν χαλάρωση απέναντι στους νέους περιορισμούς δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει περισσότερο το επίπεδο στεγανοποίησης της προστασίας από την πανδημία. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, μαζί με το κλείσιμο όλων των δημοτικών σχολείων φαντάζει σχεδόν μονόδρομος για το κυβερνητικό επιτελείο.

«Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι’ αυτά» δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης