"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Απεβίωσε ο Καλαμπακιώτης παλαίμαχος δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μία δυσάρεστη είδηση έρχεται σήμερα από τη Λάρισα, καθώς απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών ο συμπατριώτης μας αγωνιστής της εθνικής αντίστασης, παλαίμαχος δημοσιογράφος  Λάζαρος Αρσενίου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 4.30 μ.μ. στο νέο Κοιμητήριο της Λάρισας.

Ποιος ήταν ο Λάζαρος Αρσενίου
O Λάζαρος Αρσενίου γεννήθηκε το 1915 στην Καλαμπάκα. Αποφοίτησε το 1933 από το Γυμνάσιο Τρικάλων, έχοντας αριστερή ιδεολογία. Νέος ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στην Αθήνα.
Έζησε όλες τις δοκιμασίες της γενιάς του. Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού, μετείχε στη Μάχη της Πίνδου. Σε μάχη στην Αλβανία τραυματίστηκε με διαμπερές τραύμα στα μαλακά του λάρυγγα. Μετά από σχετική άδεια μετείχε στην Απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης στο Ύψωμα Μπούρεσι, συνεχόμενο με το Ύψωμα 731. Από τον Μάιο του 1941 μετείχε στην ανασυγκρότηση των μυστικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και στη σύσταση του ΕΑΜ στη Θεσσαλία.
Το 1943 εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ στο Πρώτο Συνέδριό της. Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε στην εφημερίδα «Αλήθεια» του ΕΑΜ Λάρισας. Με τις διώξεις το 1946 πέρασε σε παρανομία και εξέδωσε σε μυστικό τυπογραφείο 40 περίπου φύλλα της σε σχήμα 17,5 x 25. Την 8η Μαΐου 1948 βγήκε στο βουνό και ανέλαβε το τυπογραφείο «Παρτιζάνος» του Δημοκρατικού Στρατού.
Με την αποφυλάκισή του εγκαταστάθηκε στην Λάρισα και εργάσθηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα». Με διακοπή έκδοσης της εφημερίδας διετέλεσε από το 1968 μέχρι το 1999 συνεργάτης του περιοδικού «Οικονομικός Ταχυδρόμος» Αθηνών. Έγραψε βιβλία με θέματα ιστορικά και λαογραφικά της Θεσσαλίας.
Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης, Δίπλωμα του Ιδρύματος Μπότση για την Πρόοδο της Δημοσιογραφίας, απονεμηθέν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, βράβευση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπάκας, από την Επιτροπή ΚΕΔΙΚΑ του ΚΚΕ Λάρισας, με Χρυσό και αργυρό μετάλλιο από τον Δήμο Τρικκαίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης