"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο Ζακ Σιράκ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ανακοίνωσε η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ έσβησε σήμερα το πρωί ανάμεσα στους δικούς του. Γαλήνια», δήλωσε ο Σαλά-Μπαρού, σύζυγος της Κλοντ Σιράκ.

Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 1995 έως το 2007.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Ο πρώην πρόεδρος υπήρξε σημαντική φυσιογνωμία της γαλλικής δεξιάς, η μακρόχρονη διαδρομή του οποίου, ανάμεσα σε λαμπρές επιτυχίες και συντριπτικές ήττες, έδειξε την εξαιρετική του ικανότητα επιβίωσης. Μέσα από την συνεχή αλλαγή θέσεων και πολιτικών απόψεων κέρδισε τα προσωνύμια «Χαμαιλέων Βοναπάρτης» και «Ανεμοδούρας».

Ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις, υπήρξε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2007, δύο φορές πρωθυπουργός, τρεις φορές δήμαρχος Παρισιού, ιδρυτής κόμματος και κατ΄επανάληψιν υπουργός.

Οι προεδρικές του θητείες θα μείνουν στην Ιστορία για το «όχι» του στον δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ που ξεκίνησε με την αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επέμβαση, την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, την αναγνώριση της ευθύνης του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα και για την κραυγή «Το σπίτι μας καίγεται» απέναντι στην παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο Ζακ Σιράκ υπήρξε επίσης ο πρώτος πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας που καταδικάσθηκε από την γαλλική δικαιοσύνη. Καταδικάσθηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή το 2011 για υπόθεση εικονικών θέσεων απασχόλησης κατά την θητεία του ως δημάρχου του Παρισιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης