"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22 C
Trikala

“Απολογήθηκε” η δημοτική Αρχή Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Τρία τα βασικά στοιχεία της σημερινής συνέντευξης Τύπου του Δημάρχου Τρικκαίων για τις 100 πρώτες ημέρες της δημοτικής αρχής: η μοναδικότητα της ενέργειας, η ουσία των πραχθέντων και η δέσμευση για σκληρότερη δουλειά. Ενώ, ταυτοχρόνως, ανακοίνωσε την ένταξη του Δήμου σε πανελλήνιο δίκτυο για τον ιατρικό τουρισμό.
Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ως επικεφαλής της νέας δημοτικής αρχής, που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του Δήμου, εξυπηρέτησης των πολιτών και εμφύσησης οράματος, συγκάλεσε την πρώτη στα χρονικά απολογιστική λογοδοσία προς τους δημότες. Μέσω των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ, έκανε έναν απολογισμό για τις πρώτες 100 ημέρες της δημοτικής αρχής, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα σε βασικούς τομείς. Δεν θεώρησε ως πεπραγμένο τις «συνήθεις» ενέργειες – υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες. Εδωσε, όμως, βαρύτητα σε περαιτέρω δράσεις, όπως η καθαριότητα – για πρώτη φορά – τοποθεσιών και ποταμών σε τόσο μεγάλη έκταση. Θέλησε, έτσι, να τονίσει το ότι πολίτες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν υπηρεσίες και ο Δήμος να προσφέρει, υπό το πλαίσιο, φυσικά, του μικρού αριθμού υπαλλήλων. Επισήμανε σαφώς ότι οι υπάλληλοι – πλην μεμονωμένων περιπτώσεων – λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, καυτηρίασε όμως αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις. Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναφέρθηκε στο πλήθος των δράσεων που έχουν γίνει, αδαπάνως αρκετές από αυτές, επαναφέροντας, έτσι, τα όσα στην προεκλογική περίοδο είχε προωθήσει ο συνδυασμός: λύσεις χωρίς χρήματα, με διάθεση και ιδέες. Σημειώνεται, δε, ότι την Παρασκευή κλείνει και ένας χρόνος από την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα», στον μύλο Ματσόπουλου.
Αναφορικά με τα ειδικά ζητήματα του μίνι απολογισμού, ο κ. Παπαστεργίου έκανε αιτιολόγηση έργων και πράξεων, σημειώνοντας ιδιαίτερα εκείνα στα οποία:

– υιοθετήθηκαν λύσεις (σε χωριά ή σε χρονίζοντα ζητήματα, όπως το Κεφαλόβρυσο, ο Παλαιόπυργος, οι υποθέσεις Χατζόπουλου, πλευρές του κυκλοφοριακού, θέματα κοινόχρηστων χώρων κ.α.),
– υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά (προσβασιμότητα ΑμεΑ, πινακίδα πληροφορησης, καταγραφή μισθωμένων ακινήτων, ενέργειες αδειοδότησης δημοτικών κτηρίων, υποβολή προγραμμάτων για φωτοβολταϊκά σε δημοτικά αθλητικά κτήρια κ.α.)
– ή επισταμένως προωθήθηκαν (υποβολή μελετών στο Λίντερ για χωριά του Δήμου, υποβολή μελετών στο ΚΑΠΕ, εξεύρεση λύσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σε δύο διδακτήρια, επανεκκίνηση γιοα πράξεις εφαρμογής, ΖΟΕ, σχέδιο πόλης κ.α.).
Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε δύο σημαντικά θέματα:

– την ίδρυση και λειτουργία δύο αντιδημαρχιών στην περιφέρεια του Δήμου, με στόχο την επιτόπια επίλυση των προβλημάτων, καθώς οι αντιδημαρχίες εξοπλίστηκαν με μηχανήματα

– την εκλογή του στην ΚΕΔΕ (μετέχει έχοντας παραιτηθεί από την ΠΕΔ), τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔ και στο ΔΣ του ΟΑΣΠ.
Επίσης, τόνισε τις ενέργειες για την «εξάπλωση» της 4ης διοργάνωσης του Μύλου των Ξωτικών», με έναν ακόμη πνεύμονα, το «νησάκι» να παραδίδεται στους τρικαλινούς.
Στο δε πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, η λειτουργία της δομής Αντιμετώπισης της φτώχειας, η ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Φαρμακείου και Ιατρείου, το Γραφείο Εθελοντισμού, το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», η τοποθέτηση δύο (προς το παρόν) απινιδωτών στο πάρκο Ματσόπουλου, συμπλέκονται με δράσεις για τον πολιτισμό (επαναλειτουργία δύο μουσείων, δράσεις στο παλιό εμπορικό κέντρο με έκθεση φωτογραφίας και εκδηλώσεις, δημιουργία νέων χώρων Ματσόπουλου για το Θεατρικό Εργαστήρι και το Εργαστήρι Ζωγραφικής, επανάχρηση κτηρίου παλιών φυλακών).
Ταυτοχρόνως, περίοπτη θέση είχε ο αθλητισμός (λύσεις στο Κολυμβητήριο, εκπόνηση μελετών για βοηθητικό γήπεδο και γήπεδο Πυργετού, δημοπράτηση περιαστικής ποδηλατικής διαδρομής, υποβολή πρότασης για δεύτερη ποδηλατική διαδρομή εκτός πόλης, κατάθεση φακέλου για φωτοβολταϊκά σε Κολυμβητήριο καιστα δύο κλειστά γήπεδα της πόλης κ.α.).
Ο κ. Παπαστεργίου, με παρόντα στη συνέντευξη τον γενικό γραμματέα του Δήμου κ. Θωμά Παπασίκα, δεν έμεινε σε αυτά, αφού αναφέρθηκε εκτενώς και στα όσα προγραμματίζονται για τις επόμενες 100 ημέρες. Έμφαση έδωσε στον ιατρικό τουρισμό, στο Έτος Τσιτσάνη, στην επισταμένη δημιουργία Υπηρεσίας παραπόνων και υποδοχής δημοτών, στην εκπόνηση νέας Κανονιστικής Απόφασης για Κοινόχρηστους Χώρους, στη Μελέτη «πράσινου» πακέτου: LED, αέριο, net metering κ.α.

Ο κ. Παπαστεργίου, τέλος, υπενθύμισε ότι ουσιαστικά, με τους συνεργάτες και τη συγκεκριμένη δημοτική ομάδα, η δημοτική αρχή προχωρά για να υλοποιήσει δράσεις προς όφελος των πολιτών, με στόχο, σχέδιο και όραμα. Οι «πρώτες όμορφες 100 ημέρες», όπως δήλωσε, «πέρασαν. Πλέον, συνεχίζουμε πιο δυναμικά».

Από το γραφείο Τύπου

 

Τι κάναμε…

  • Ιδρύθηκαν για πρώτη φορά δύο αντιδημαρχίες για τα χωριά του Δήμου, ο τομέας Α και ο τομέας Β, για την πιο ουσιαστική υλοποίηση έργων και δράσεων, προς όφελος των δημοτών. Εξοπλίζονται με μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε αυτές τις περιοχές του Δήμου.
  • Οδηγίες σε υπαλλήλους από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων με βάση το τρίπτυχο: Εξυπηρέτηση πολιτών – επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν – εκμηδένιση φαινομένων που προκαλούν τους πολίτες. Οι υπάλληλοι είναι συνεργάτες.
  • Υλοποιήθηκε η Κοινωνική Δομή Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Συνειρμός και με τη βοήθεια του Νοσοκομείου, καθημερινά στεγάζουμε, σιτίζουμε και μεριμνούμε για εκατοντάδες συνδημότες μας. Παράλληλα, με το προσωπικό που προσλήφθηκε, ενδυναμώσαμε τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.
  • Καταθέσαμε πρόταση και εντάξαμε τον Δήμο στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη».
  • Τοποθετήθηκαν ήδη δύο απινιδωτές – χορηγία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας – αναμένονται άλλοι οκτώ, κατόπιν σχετικού αιτήματος.
  • Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δημιουργήθηκε Γραφείο Εθελοντισμού, με τουλάχιστον 200 τρικαλινούς να είναι ήδη μέλη του. Οργανώθηκε η ιστοσελίδα, πραγματοποιήθηκαν δράσεις σε συνεργασία με τον «Μύλο των Ξωτικών», προωθήθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η Χάρτα Εθελοντισμού.
  • Συντήρηση σχολείων που είχαν ανάγκη: Κατασκευή νέας στέγης στο 3ο & 32ο Δημοτικό Σχολείο, επισκευή στο Γυμνάσιο Βαλτινού και 11ο Δημοτικό
  • Προώθηση ενεργειών για να «ξεκολλήσει» το «Εξοικονομώ» στο 5ο Γυμνάσιο και το 9ο Δημοτικό Σχολείο
  • Καθαρίστηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο Ληθαίος ποταμός στην περιοχή από τον Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου μέχρι τον περιφερειακό
  • Καθαρίστηκαν όχθες του Αγιαμονιώτη ποταμού
  • Καθαρίστηκαν οι τουαλέτες στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
  • Τέθηκε πρόγραμμα για τον καθαρισμό συνοικιών και συγκεκριμένων περιοχών, όπως το Πάρκο Αη Γιώργη, η οδός Μετεώρων, η Κρηνίτσα κα.
  • Επαναλειτουργούν δύο μουσεία της πόλης: το «Δημήτρη & Λέγκως Κατσικογιάννη» και η Δημοτική Πινακοθήκη
  • Δημιουργία νέων χώρων στον Μύλο Ματσόπουλου για το Θεατρικό Εργαστήρι και το Εργαστήρι Ζωγραφικής.
  • Μελέτη για τη βελτίωση των υποδομών του κολυμβητηρίου. Κατάθεση του φακέλου στη ΓΓΑ για ένταξη στο ΠΔΕ 2015
  • Ενέργειες για ένταξη στο ΠΔΕ της βελτίωσης του γηπέδου του Πύργου
  • Ενέργειες για ένταξη στο ΠΔΕ της βελτίωσης του βοηθητικού γηπέδου Τρικάλων
  • Κατάθεση φακέλου στο ΚΑΠΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου και των κλειστών γηπέδων Μπάρας και οδού Κατσιμήδου
  • Δημοπράτηση της «Περιαστικής ποδηλατικής διαδρομής στις δημοτικές ενότητες Φαλώρειας και Καλλιδένδρου, του Δήμου Τρικκαίων»
  • Υποβολή πρότασης με τίτλο: «Κατασκευή ποδηλατικής διαδρομής στην αγροτική ύπαιθρο του Δήμου Τρικκαίων-σύνδεση του δάσους Φωτάδας με τον υγρότοπο στην Τοπική Κοινότητα Κεφαλοβρύσου»
  • Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας: Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, αμέσως μόλις η δημοτική αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η πιο επιτυχημένη ποδηλατάδα στα χρονικά των Τρικάλων
  • Τοποθέτηση κολωνακίων στον ποδηλατόδρομο της Καποδιστρίου
  • Λήψη μέτρων για απελευθέρωση χώρων στον πεζόδρομο της Ασκληπιού και άλλους κοινόχρηστους χώρους
  • Έργα προσβασιμότητας για ΑμεΑ γύρω από την Κεντρική Πλατεία. Είναι ελάχιστα προς το παρόν, αλλά δεν παύουν να αποτελούν μια αρχή
  • Υποβλήθηκαν προτάσεις από Τοπικές Κοινότητες για τα έργα των μέτρων 3.21 και 3.22 του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Στη συνέχεια υποβλήθηκαν προς ένταξη τα εξής έργα:
    Α. «Κατασκευή Αθλητικού Πάρκου στην Τ.Κ. Ριζώματος του Δ. Τρικκαίων», (Προϋπολογισμός 369.000,00 €)
  • Β. «Αντικατάσταση τμημάτων υφιστάμενου επιφανειακού αρδευτικού δικτύου με υπόγειο, στα αγροκτήματα αναδασμού των Τ.Κ. Ριζώματος και Πλατάνου της Δ.Ε. Παραληθαίων του Δ. Τρικκαίων», (Προϋπολογισμός 576.000,00 €)
  • Ο Βασίλης Τσιτσάνης «επιστρέφει» στα Τρίκαλα: Άρχισαν οι εργασίες για την «Επανάχρηση Κεντρικού κτηρίου παλαιών Φυλακών Τρικάλων – Υποέργο 2: Κέντρο Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» με τελικό προϋπολογισμό 1.719.999,98 ευρώ». Το έργο θα πρέπει να είναι έτοιμο τα Χριστούγεννα του 2015.
  • Έγιναν ασφαλοστρώσεις βάσει προγράμματος και σχεδιασμού
  • Επανεκκινήθηκε η διαδικασία για τις πράξεις εφαρμογής σε πέντε περιοχές των Τρικάλων: Κεραμαριά, Μπάρα, Αγία Μονή ΙΙ, Πυργετός – Αμπελόκηποι, Κλωτσοτήρα – Τρικκαίογλου.
  • Προωθήθηκε η τροποποίηση της ΖΟΕ και η ολοκλήρωση της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης, με παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νίκο Ταγαρά
  • Επιλύθηκε το χρόνιο πρόβλημα δύο χωριστών θεμάτων με τη γνωστή υπόθεση Χατζόπουλου
  • Άρχισε η κατασκευή του 18ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων, του 6ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων και του 23ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων
  • Υποβολή πρότασης στο Leader, του έργου «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε ΚΟΖΙΑΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ», προϋπολογισμού 320.000 ευρώ.
  • Υποβολή πρότασης στο Leader, του έργου «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΜΕΓ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ Δ. ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ », ( Προϋπολογισμός 173.000,00 €)
  • Καταγράφονται τα μη αδειοδοτημένα κτήρια του Δήμου, προκειμένου να επιλυθούν θέματα αδειοδότησής τους και επιτέλους ο Δήμος να αποκτήσει νόμιμα κτήρια.
  • Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον ποδηλατόδρομο της οδού Καλαμπάκας, ώστε να παραδοθεί το έργο χωρίς προβλήματα
  • Επεκτείναμε τον Μύλο των Ξωτικών. Παρά τις κλασσικές και άσκοπες αντιδράσεις, καθαρίσαμε το «νησάκι», δώσαμε νέα πνοή στον Μύλο και μετά τις εκδηλώσεις ,θα παραδώσουμε έναν ακόμη πνεύμονα στους τρικαλινούς
  • Υλοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας στο παλιό εμπορικό κέντρο, επίσης χωρίς κόστος για τον Δήμο
  • Δώσαμε λύση στο πρόβλημα τηλεοπτικού σήματος στον Παλαιόπυργο
  • Δώσαμε λύση, μέσω της ΔΕΥΑΤ, στο πρόβλημα δυσοσμίας στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο
  • Καταγράψαμε για πρώτη φορά όλα τα ακίνητα που μισθώνουμε. Ξέρουμε ποιοι, πότε, πώς
  • Καταγράψαμε όλες τις οφειλές μας από ληξιπρόθεσμες δικαστικές αποφάσεις
  • Βεβαιώσαμε απαιτήσεις από το 2009 και μετά
  • Συνεργασία με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και το νέο ΔΣ της Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων για ζητήματα των επαγγελματιών του νομού
  • Συνεργασία και συνεννόηση με λήψη μέτρων αναζωογόνησης της αγοράς εν όψει Χριστουγέννων, με το νέο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων
  • Ιατρικός τουρισμός. Ολοκληρωμένο σχέδιο τριπλής ωφελιμότητας για τον Δήμο: Ο πρωτογενής τομέας αναπτύσσεται με την καλλιέργεια βοτάνων, ο τριτογενής τομέας προωθείται με την προσέλκυση ιατρών, η επιστήμη αποκτά πρόσβαση και γνώση στις αρχαίες μεθόδους και πρακτικές ίασης.
  • Πραγματοποιήθηκαν 10 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων και ελήφθησαν 225 αποφάσεις
  • Ο Δήμαρχος Τρικκαίων εξελέγη στο ΔΣ της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια παραιτήθηκε από την ΠΕΔ Θεσσαλίας, προκειμένου να μπορεί απερίσπαστος να προωθεί τα συμφέροντα της Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Τρικκαίων ειδικότερα
  • Ο Δήμαρχος Τρικκαίων είναι πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔ
  • Τοποθετήθηκε στο ΔΣ του ΟΑΣΠ, ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ

 

100-1

 

 

Τι θα κάνουμε…

  • Εκπόνηση μελέτης «πράσινου» πακέτου: LED, αέριο, net metering.
  • Υλοποίηση του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ για ιατρικό τουρισμό – βιοποικιλότητα
  • Αξιοποίηση του προγράμματος του Επιμελητηρίου για τις δενδροκαλλιέργειες
  • Σύνδεση συνοικισμού Ριζαριού με το δίκτυο αποχέτευσης,
  • Λύση στο πρόβλημα νερού του Αρδανίου. Πραγματοποιήθηκαν ήδη μετρήσεις καταλληλότητας
  • Λύση στο πρόβλημα απασχόλησης των 8 ΑμεΑ
  • Εκδηλώσεις για το 2015- Έτος Τσιτσάνη
  • Δημοπράτηση Φρουρίου
  • Λύσεις και δημοπράτηση στο Αναψυκτήριο Αη Γιώργη
  • Αδειοδότηση Αθλητικών Χώρων
  • Ολοκληρωμένη υπηρεσία παραπόνων και υποδοχής Δημοτών
  • Υποβολή δικαιολογητικών και νομιμοποίηση Δημ. Κτηρίων
  • Υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για περιφερειακές ιδιοκτησίες
  • Διεκδίκηση χρημάτων για ληξιπρόθεσμες δικαστικές αποφάσεις
  • Ολοκλήρωση μελέτης για τη λαϊκή αγορά
  • Εκπόνηση μελέτης διαχείρισης νεκροταφείων
  • Αναβάθμιση ζωολογικού κήπου
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο διαφήμισης
  • Νέα κανονιστική για Κοινόχρηστους Χώρους
  • Νέα ιστοσελίδα Δήμου
  • Εκλογή συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης