"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για μόνο εννέα ψήφους δεν πέρασε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής από την κεντρώα συμμαχία LIOT που συνυπέγραψε ο συνασπισμός της Αριστεράς.

Δεν πέρασε η πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό.

Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, όχι αρκετοί για να υπερψηφιστεί καθώς έπρεπε να λάβει θετική ψήφο από 287.

19 βουλευτές του Ρεπουμπλικανών (LR), του κόμματος που στηρίζει στη Βουλή την κυβέρνηση ψήφισαν υπέρ της διακομματικής πρότασης μομφής, μαζί με τους συναδέλφους τους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και της κεντρώας κοινοβουλευτικής ομάδας LIOT, είπε ο βουλευτής Αλεξάντρ Βινσεντέτ, καλώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να συζητήσει πιθανές κυρώσεις κατά των ανταρτών και αποσαφήνιση της πολιτικής γραμμής του κόμματος

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει» δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) Ματιλντ Πανό, κάνοντας λόγο για μια «κυβέρνηση ήδη τελειωμένη στα μάτια όλων των Γάλλων» και μια πρωθυπουργό που «δεν έχει ούτε τη νομιμότητα ούτε την εξουσία να συνεχίσει και η οποία προφανώς πρέπει να παραιτηθεί, παίρνοντας μαζί της και τη μεταρρύθμιση».

Δύο πιθανά σενάρια από εδώ και πέρα ​​

α. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του νόμου από τη Βουλή (μέσω του άρθρου 49.3) και με την υπογραφή 60 βουλευτών ή 60 γερουσιαστών.

β. Διενέργεια δημοψηφίσματος μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία:

Με πρωτοβουλία του ενός πέμπτου των μελών της Εθνοσυνέλευσης -δηλαδή 185 βουλευτών- μπορεί να οργανωθεί δημοψήφισμα. Για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει τη στήριξη του 1/10 των ψηφοφόρων, δηλαδή να συγκεντρωθούν οι υπογραφές περίπου 4.800.000 ατόμων εντός διαστήματος 9 μηνών.

Εάν ξεκινήσει μια τέτοια πρωτοβουλία, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη δημοσίευση της μεταρρύθμισης, πράγμα στην περίπτωση αυτή θεωρείται σχεδόν αδύνατον.


► Αν εγκρίνονταν η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπετ Μπορν θα εξαναγκαζόταν σε παραίτηση, ενώ αυτομάτως θα ακυρωνόταν και η απόφαση της να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα στην υιοθέτηση της «μεταρρύθμισης» του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

► Λίγο αργότερα, απορρίφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η πρόταση μομφής της ακροδεξιάς.


 Δημοσκοπική κατρακύλα για τον Μακρόν 

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει πλέον πολύ αρνητικά νούμερα στις δημοσκοπήσεις που αφορούν στο πρόσωπό του, καθώς οι Γάλλοι πολίτες φαίνεται να τον «μαυρίζουν». 

Συγκεκριμένα, η δημοτικότητα του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018 όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων. Πολλοί μάλιστα, παραλληλίζουν τις τωρινές διαμαρτυρίες σε μαζικότητα και ένταση με εκείνες του 2019 των Γιλέκων.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν εξαγριωμένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση» που πέρασε με προεδρικό διάταγμα. Ο ίδιος, αν και αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, τηρεί σιγή ιχθύος, ενόψει της αυριανής διακομματικής πρότασης μομφής.

Η Γαλλία «βράζει»

Στο επίπεδο του κινήματος, που καλπάζει ορμητικά τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας μία τρομερή κατάσταση στη χώρα, το ενιαίο μέτωπο των συνδικάτων προετοιμάζει τη νέα γενική απεργία ενώ στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.

«Τίποτα δεν θα υπονομεύση την αποφασιστικότητα των εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο CGT (Confédération Générale du Travail), που καλεί σε «διεύρυνση των κινητοποιήσεων» και «σε μαζική συμμετοχή στις νέες απεργίες και διαδηλώσεις», όπως την 9η ημέρα κινητοποιήσεων την Πέμπτη 23 Μαρτίου «και μετά από αυτήν εάν είναι αναγκαίο».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ομοίως και εδώ, εάν γίνει πρόταση μομφής θα απορριφθεί με τις κυβερνητικές ψήφους. Είναι πολύ δυνατό πράγμα η καρέκλα, υπεράνω ιδεολογιών το καταλαβαίνω. Αυτό που με τρελαίνει όμως, είναι το χειροκρότημα όταν ανακοινώνεται το αποτέλεσμα. Κάνε …μόκο ρε φίλε, αφού το καταλαβαίνεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης