"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Αποφασισμένη να προχωρήσει το Φράγμα Νεοχωρίτη η κυβέρνηση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αποφασισμένη να προχωρήσει το πολύπαθο έργο του φράγματος του Νεοχωρίτη ποταμού είναι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό άλλωστε υπογράμμισε κατά την επίσκεψή του στην Φαρκαδόνα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος συναντήθηκε αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Δήμου, μεταξύ των οποίων το δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη.

Ο υπουργός από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε περιοδείες στην περιφέρεια, ανοίγοντας το διάλογο με αυτοδιοικητικούς, προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες σε έργα που στοχεύουν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα εξεταστούν η κάθε μία ξεχωριστά, προκειμένου μέχρι και τα τέλη του χρόνου να υπάρχουν οι αναγκαίες μελέτες, έτσι ώστε από τις αρχές του χρόνου να υπάρξει η ένταξη σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης, στάθηκε στην σημαντικότητα της υλοποίησης του Φράγματος του Νεοχωρίτη ποταμού, το οποίο θα δώσει λύσεις σε οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάμπος της Φαρκαδόνας. Φτάνει να υπογραμμιστεί και σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο δήμαρχος, το έργο θα συνεισφέρει στην άρδευση 80.000 στρεμμάτων και στην ύδρευση 11 οικισμών της περιοχής.

«Το Φράγμα του Νεοχωρίτη αποτελεί έργο πνοής για την περιοχή της Φαρκαδόνας. ένα όνειρο χρόνο με περιβαλλοντική και οικονομική αξία για την περιοχή. Αποτελεί το πρώτο στόχο ενώ ακολουθούν σειρά άλλων έργων για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών των δημοτών μας», τόνισε ο δήμαρχος. Ο ίδιος ήρθε να καταθέσει προτάσεις άλλων έργων, όπως της κατασκευής λιμνοδεξαμενών για την εξυπηρέτηση του κτηνοτροφικού κόσμου, τον εξηλεκτρισμό παραπήνειων αγροτικών δικτύων, τη δημιουργία αρδευτικών αντλιοστασίων καθώς και τη δημιουργία ταμιευτήρα άρδευσης στο δ.δ. Αχλαδοχωρίου.

Σημαντικά και ιδιαίτερα χρήσιμα για τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχει αγροτική δραστηριότητα χαρακτήρισε τα υδάτινα έργα ο αναπληρωτής υπουργός.

«Τα έργα υδάτων είναι πάρα πολύ κρίσιμα και προφανώς οι δικές μας προσπάθειες ξεκινούν μέσα από τον ανορθολογισμό της αρδευτικής κατανάλωσης, την εξασφάλιση αρδευτικού νερού για να υπάρχει η γεωργία και οι αρδευτικές χρήσεις αλλά μέσα από ένα μοντέλο το οποίο δεν θα είναι αδιέξοδο αλλά βιώσιμο και αειφορικό», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Ο υπουργός επικέντρωσε την προσοχή του στο Φράγμα Νεοχωρίτη, σημειώνοντας ότι θα συνεισφέρει στα μέγιστα στην αγροτική οικονομία της περιοχής και στο περιβάλλον, απομακρύνοντας τα προβλήματα που προκύπτουν το χειμώνα και την άνοιξη με τις πλημμυρες του Πηνειού ποταμού.

«Στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας συζητάμε για το Φράγμα του Νεοχωρίτη, το οποίο εντάσσεται στις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων. Μπορεί να λύσει σοβαρά προβλήματα όπως πρώτα απ΄ όλα την άρδευση 80.000 στρεμμάτων και ταυτόχρονα την υδροδότηση 11 οικισμών και βέβαια να ανασχέσει πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν την περιοχή κάθε χειμώνα. Ταυτόχρονα συζητάμε και για λιμνοδεξαμενές που μπορούν να ολοκληρώσουν αυτή τη νέα διαχείριση του αρδευτικού νερού αλλά και αρδευτικά έργα τα οποία είναι και εξηλεκτρισμός των αρδευτικών δικτύων και υπογειοποίηση διότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να συζητάμε για εκτροπή του ποταμού, όταν έχουμε απώλειες 50-60% στην άρδευση», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Ο ίδιος ζήτησε από τον δήμαρχο μέσα στις επόμενες ημέρες να κοινοποιήσει στο υπουργείο τη συνολική πρόταση των έργων, πέραν του Φράγματος του Νεοχωρίτη, οι οποίες και θα εξεταστούν με σκοπό να ενταχτούν σε κάποιο πρόγραμμα προς υλοποίηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης