"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Από Δευτέρα αρχίζει το μίνι «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ποσό 12.594.303,03 ευρώ θα διατεθεί στη Θεσσαλία για 1.099 αιτήσεις

Από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Αυγούστου θα αρχίσει να τρέχει το μίνι «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για την κάλυψη 5.046 δικαιούχων από το προηγούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, των οποίων οι αιτήσεις είχαν μείνει σε εκκρεμότητα λόγω έλλειψης πόρων.

Στη Θεσσαλία σύμφωνα με τον αριθμό αιτήσεων που είχαν υποβληθεί δικαιούχοι είναι 1.099 άτομα ενώ ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12.594.303,03 ευρώ.

Συνολικά όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας εξασφαλίστηκαν προς το παρόν περισσότερα από 56 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, τα οποία πρόκειται να διατεθούν άμεσα. Πρόκειται κυρίως για πόρους που προήλθαν από τις επιστροφές των δανείων του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» (ΕΣΠΑ 2007 – 2013) και τα οποία θα δοθούν για την κάλυψη αιτήσεων που είχαν υποβάλει 5.046 νοικοκυριά για συνολικά έργα, επιλέξιμου προϋπολογισμού 56.462.314,33 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» καλύπτει εργασίες όπως η αλλαγή κουφωμάτων, η αντικατάσταση θερμαντικών σωμάτων, η τοποθέτηση μόνωσης κλπ., επιδοτώντας μέρος του κόστους ή καλύπτοντας το επιτόκιο του δανείου.

Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κατοικιών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, από τις 22 Αυγούστου 2016 οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα προβούν σε επικοινωνία με τους ωφελούμενους πολίτες για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν εντός 45 ημερών από την ανωτέρω ημερομηνία. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση τίθεται αυτοδίκαια εκτός απόφασης υπαγωγής, ώστε να δοθεί δυνατότητα υπαγωγής σε επόμενες στη σειρά αιτήσεις. Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει και το νέο «Εξοικονομώ» με συνολικά κεφάλαια ύψους 292,5 εκατ. ευρώ από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα κριτήρια ένταξης στο νέο πρόγραμμα θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το παλαιό «Εξοικονομώ», τόσον όσον αφορά στα εισοδήματα όσο και στις γεωγραφικές ζώνες με έμφαση στην ενίσχυση νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Επίσης δεν θα υπάρχει η υποχρέωση κάλυψης με δάνειο της ίδιας συμμετοχής.

Η απόφαση υπαγωγής έχει αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του ETEAN. Η υπαγωγή έχει γίνει ανά Περιφέρεια με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης