Το Μουσείο Τσιτσάνη, ταξίδεψε στην αμερικανική πόλη και μετέφερε ήχους από τις πενιές του μεγάλου Ελληνα, του τρικαλινού μουσουργού. Επρόκειτο για μια συναυλία στο Κολλέγιο Μπέρκλι, (Berklee College of Music) το βράδυ της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου 2016, σε ένα από τα πιο διάσημα της υφηλίου για τη μουσική εκπαίδευση που παρέχει και το οποίο εδρεύει στην πόλη αυτή, της πολιτείας της Μασαχουσέτης.

basilis-tsitsanis
Στο «αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη», όπως ήταν ο τίτλος, περίπου 700 άτομα, Ελληνες αλλά και Αμερικάνοι και φοιτητές, μαγεύτηκαν στο Berklee Performance Center από τους ήχους των τραγουδιών, όπως Ακρογιαλιές δειλινά, Πάντα λυπημένη, Αντιλαλούνε τα βουνά, Αράπικο λουλούδι, Σαν απόκληρος γυρίζω, Μες την πολλή σκοτούρα μου, Τα μάνταλα, Τα αλάνια κ.α.
Ο Δήμος Τρικκαίων και το Μουσείο Τσιτσάνη, σε ένα ακόμη βήμα παγκόσμιας αναγνώρισης, συνεργάστηκαν με το διεθνούς φήμης κολλέγιο, για αυτή τη διοργάνωση, με τη σημαντική συμβολή του τρικαλινού διεθνούς αστεριού των ντραμς, Κώστα Μυλωνά. Οι οποίος, ως απόφοιτος του Κολλεγίου, μεσολάβησε και συνέδραμε στο«άνοιγμα» της ελληνικής μουσικής και δη αυτής του Βασίλη Τσιτσάνη σε εξειδικευμένο ακροατήριο και κοινό. Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μουσική Οδύσσεια», με τη συνεργασία του Συνόλου Ελληνικής Μουσικής του Κολλεγίου.


Ο Δήμος Τρικκαίων και το Μουσείο εκπροσωπήθηκε από την αντιπρόεδρό του κ.Βασιλένα Μητσιάδη, ενώ από τα Τρίκαλα ταξίδεψαν και οι δύο βιρτουόζοι του μπουζουκιού, Βασίλης Μητσιάκης και Θωμάς Τάνκος.

Η κ. Μητσιάδη συναντήθηκε με τον κοσμήτορα του τμήματος Επαγγελματικής Γραφής και Μουσικής Τεχνολογίας, κ.Κάρι Γιούουσελα. Σημείωνε η κ. Μητσιάδη, αναφορικά με τον Τσιτσάνη, ότι ο ίδιος μεταμόρφωσε «το γνήσιο λαϊκό μας τραγούδι, μεγαλουργώντας και δημιουργώντας αξεπέραστες μουσικές συνθέσεις και στιχουργικώς ευφυή τραγούδια».

tsitsanis

 


Την ορχήστρα διηύθυνε ο μαέστρος Παναγιώτης Λιαρόπουλος και την αποτελούσαν οι: Παναγιώτα Χαχουλάκου φωνή, Στέλιος Καραμηνάς, φωνή – κιθάρα, Βασίλης Μητσιάκης μπουζούκι, Θωμάς Τάνκος μπουζούκι, Αντώνης Παντίκης μπουζούκι – μπαγλαμά, Λέιθ Σιντίκ βιολί, Θανάσης Αθανασιάδης κλαρινέτο, Εμίλιαν Μπαντέα ακκορντεόν, Μάικλ Χάριστ μπάσο, Γιώργος Λέρνης κρουστά, Παναγιώτης Λιαρόπουλος διεύθυνση – ενορχήστρωση – πιάνο.
Εξίσου σημαντικό είναι όμως, οι ορίζοντες που ανοίγει για το Μουσείο Τσιτσάνη και τα Τρίκαλα αυτή η συναυλία. Διότι  ήδη νέες συνεργασίες και δράσεις, νέες πρωτοβουλίες για τον Δήμο Τρικκαίων και τη λαϊκή μας μουσική, βρίσκονται σε στάδιο ετοιμασίας. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα νέα αυτά βήματα, θα δοθούν προσεχώς.