"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Από την Πανόρμου στην Ελάτη – Η ιστορία του ‘Αγγελου που εγκατέλειψε την Αθήνα για ένα από τα ομορφότερα χωριά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στη νότια πλευρά της οροσειράς της Πίνδου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Ελάτη μέσα σε ένα δάσος γεμάτο έλατα και με θέα το βουνό του Κόζιακα. Σ΄αυτό το πανέμορφο χωριό που τις περισσότερες ημέρες του χειμώνα είναι κάτασπρο, σαν αλπικό τοπίο, επέλεξε να ζήσει ο Άγγελος αφήνοντας πίσω του την πολύβουη ζωή της Αθήνας.

Ο Άγγελος Σινάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργαζόταν σε ανθοπωλείο και παράλληλα με τον κινηματογράφο, σε μια από τις γνωστότερες εταιρείες παραγωγής του χώρου. Η μεγάλη του αγάπη ήταν οι εκδρομές με τη μηχανή του σε όμορφα μέρη ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, από το 1984 επισκεπτόταν κάθε χρόνο την Ελάτη, ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας.

Το μαγαζάκι με τα τοπικά προϊόντα στην Ελάτη

Η γνωριμία με τη γυναίκα της ζωής του τον έκανε να εγκαταλείψει τη ζωή στην πρωτεύουσα επιλέγοντας ως τόπο κατοικίας του, ένα μικρό χωριό στα ορεινά της Θεσσαλίας.

Αφήνοντας πίσω μου την κεντρική πλατεία με τα φοκλόρ μαγαζιά και τις γουστόζικες καφετέριες κατευθύνομαι προς την έξοδο του χωριού όπου υπάρχουν τα τελευταία σπίτια.

Οι ντόπιοι μου έχουν μιλήσει για τον Άγγελο, τον συγγραφέα που λατρεύει τις μηχανές, γνωρίζει όλα τα μονοπάτια της περιοχής και έχει το «Λίκνο» ένα τοπικό κατάστημα με προσεγμένα τοπικά προϊόντα. Μάλιστα, σχολιάζουν πως δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν έξω από το μαγαζί δούμε μοτοσυκλετιστές- τον γνωρίζουν και πάντα έρχονται για να τους πει μια ακόμα απολαυστική διαδρομή να κάνουν μέσα στη φύση.

Χειροποίητες μαρμελάδες με φρούτα και γλυκά του κουταλιού

Πριν έρθετε στην Ελάτη ζούσατε στην Αθήνα;

Ναι! Έχω γεννηθεί στην Αθήνα και εκεί ήταν η δουλειά μου. Τελικά είμαι καλύτερα στη περιφέρεια από ότι ήμουν στην Πανόρμου.

Πώς βρεθήκατε στην Ελάτη;

Γνώρισα την γυναίκα μου, τη Σμαραγδή, το 1995 και τον επόμενο χρόνο ήρθα να μείνω μόνιμα στο χωριό. Τόσο μόνιμα που δεν επέστρεψα ποτέ πίσω στην Αθήνα. Είχα κατέβει μόνο το 2010 για μια επαγγελματική δουλειά που είχα με τον γραφίστα για ένα βιβλίο που είχα γράψει και έπρεπε να δούμε κάποιες λεπτομέρειες πριν εκδοθεί.

Ο Άγγελος Σινάνης ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων
Πριν γνωρίσετε τη γυναίκα σου ερχόσασταν στην Ελάτη;

Είμαι 35 χρόνια μοτοσικλετιστής και ερχόμουν κάθε χρόνο στο χωριό από το 1984, όπου με τους φίλους μου στήναμε σκηνές στο Περτούλι, στα λιβάδια και τα βράδια κατεβαίναμε στην Ελάτη να πιούμε τσιπουράκι, να τσιμπήσουμε κάποιο τοπικό μεζεδάκι. Έτσι, σε μια εκδρομή μου το 1995 είχαμε βγει με κοινή παρέα για τσιπουράκια και έτσι την γνώρισα. Να προσέχετε τις εκδρομές! Μετά την εκδρομή, τον Οκτώβριο του 1996, μετακόμισα μόνιμα και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου.

Ήταν εύκολη η απόφαση να αφήσετε την ζωή σας στην Αθήνα και να έρθετε να μείνετε σε ένα μικρό ορεινό χωριό;

Για μένα ήταν πολύ εύκολη απόφαση! Την χρονική στιγμή που το αποφάσισα έφευγες εύκολα από την Αθήνα έτσι όπως είχε γίνει η ζωή. Πραγματικά, δεν ξέρω τώρα πως τα καταφέρνετε και ζείτε εκεί κάτω. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Δεν σκέφτομαι να επιστρέψω σε καμιά περίπτωση. Απορώ πως ζούσα μέχρι το 1996 στην Πανόρμου. Τα παράτησα όλα και ήρθα εύκολα στο χωριό. Άσε που συμφέρει οικονομικά να ζεις στη περιφέρεια.

Το μαγαζάκι με τα τοπικά προϊόντα στην Ελάτη
Άρα είστε ερωτικός μετανάστης;

Δεν ισχύει ο όρος ερωτικός μετανάστης για τους άνδρες γιατί από έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί επίσημα πως οι γυναίκες έφευγαν από τα χωριά να πάνε στη πόλη για να παντρευτούν. Αυτός είναι ο λόγος που τα χωριά έχουν πλέον ερημώσει και παραμένουν άδεια. Δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ο άντρας να φεύγει για να πάει να βρει γυναίκα στην Αθήνα.

Ανοίξατε το μαγαζί με τα τοπικά προϊόντα όταν ήρθατε στην Ελάτη;

Το μαγαζί προϋπήρχε από τη γυναίκα μου και εγώ το εξέλιξα βάζοντας περισσότερα τοπικά προϊόντα. Η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι οι επισκέπτες να βρίσκουν παραδοσιακά προϊόντα όπως τα έφτιαχναν παλαιότερα. Έχουμε κρατήσει προβατάκια και κατσικούλες οπότε έχουμε δικό μας γάλα για να φτιάχνουμε προϊόντα με την καλύτερη πρώτη ύλη. Δυστυχώς, η κτηνοτροφία ολοκληρώνει τον κύκλο της αλλά εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τα αγνά υλικά και να τα προσφέρουμε όπως μας τα παρέδωσαν οι παλαιότεροι.

Χειροποίητες μαρμελάδες με φρούτα και γλυκά του κουταλιού

Σε κάθε γωνιά του μαγαζιού θα βρεις τοπικά προϊόντα
Στο μαγαζί θα βρείτε σαμπούκο, κράτεγο, χαμομήλι, τσάϊ του βουνού πετούνι- μια τοπική ποικιλία που βγαίνει μόνο στη δυτική Θεσσαλία. Επίσης, μαζεύουμε μόνο την ποσότητα που χρειαζόμαστε για το κατάστημα και όχι ανεξέλεγκτα. Επιπλέον, έχουμε χειροποίητα γλυκά του κουταλιού και συνεργαζόμαστε με μικρούς παραγωγούς. Μια φίλη μας η Αγορίτσα έχει φτιάξει εργαστήρι ζυμαρικών και πηγαίνουμε εκεί για να φτιάξουμε ζυμαρικά, χυλοπίτες και μάλιστα θα βρείτε σε πολλές γεύσεις όπως ντομάτα, σπανάκι, πιπεριά. Είμαστε από τα λίγα τοπικά μαγαζάκια τέτοιου είδους.

Ο Άγγελος ζεο από το 1996 στην Ελάτη

Εκτός από το μαγαζί γράφετε βιβλία για διάφορες περιοχές και όχι μόνο. Τα συνδυάζετε εύκολα;

Όταν ήρθα στην Ελάτη πήγα και έκανα μαθήματα υπολογιστών γιατί ανήκω στη γενιά του χειρόγραφου. Η τεχνολογία με έχει βοηθήσει να κάνω τις μελέτες μου για τα βιβλία που γράφω. Πλέον δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ήταν η συγγραφή βιβλίου αν δεν είχαμε τους υπολογιστές.

Ομολογώ πως δεν συνδυάζεται εύκολα το μαγαζί με τη συγγραφή και αν μπορούσα θα ήθελα να ήμουν περισσότερες ώρες στον υπολογιστή και να γράφω. Την συγγραφή την παντρεύεσαι για μια ζωή.

Ο Άγγελος ζεο από το 1996 στην Ελάτη
Η Ελάτη είναι ένα χωριό με χαμηλές θερμοκρασίες και από τα πρώτα που έχουν χιόνια. Είναι δύσκολος ο χειμώνας;

Είναι πολύ δύσκολος ο χειμώνας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να είναι εύκολη η ζωή σε ένα ορεινό χωριό. Χρειαζόμαστε πολύ καλές υποδομές, γεννήτριες μιας και κόβεται πολύ τακτικά το ρεύμα λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Πηγή: iefimerida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης