"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Από τις 3 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Τα κριτήρια για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Διευκρινίσεις έδωσαν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος σχετικά με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και τα στεγαστικά δάνεια.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» προβλέπει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους από 25 μέχρι 39 ετών.

Η υποβολή των αιτήσεων για τα χαμηλότοκα δάνεια αναμένεται να ξεκινήσει την Δευτέρα 3 Απριλίου.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, θα χορηγηθούν 5.000 δάνεια και οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 10.000, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι πρόκειται για ζευγάρια ή οικογένειες.

Πρακτικά, όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων και τα 3/4 θα είναι άτοκα, ενώ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης, τίθεται ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι, ενώ δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

Με βάση τις προϋποθέσεις, που έχουν οριστεί, τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, με παλαιότητα από 15 ετών και άνω.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από σειρά δικαιολογητικών για το καθένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των προϋποθέσεων (ηλικιακό όριο, εισόδημα, έλλειψη ακινήτου κατάλληλου προς κατοικία) για κάθε αιτούντα.

Εάν αυτές πληρούνται, τότε αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα του ενδιαφερομένου με βάση τους εσωτερικούς τους κανονισμούς και αποφασίζουν για την προέγκριση ή όχι δανείου και τα κριτήρια πιστοδότησης εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Η προέγκριση ισχύει για 60 ημέρες από τη γνωστοποίησή της στον αιτούντα. Η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση και αυτός εντός της προθεσμίας των 60 ημερών οφείλει να γνωστοποιήσει στην τράπεζα το αιτούμενο ποσό δανείου (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ), το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του (που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς) και να προσκομίσει τα έγγραφα που απαιτούνται ώστε η τράπεζα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο.

Τα κριτήρια για τα νέα ζευγάρια

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, αυτό απευθύνεται σε νέους και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών (έστω ένας εκ των δύο), είτε έχουν τελέσει θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο είτε έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως τα όρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, ενώ θα πρέπει να μην διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία, που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες τους.

πηγή: newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης