"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Από το παρελθόν στο παρόν. Ρίζες, παραδόσεις, ταυτότητες.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η συλλογικότητα «Από Κοινού» και το βιβλιοπωλείο Κηρήθρες σε συνεργασία με τη μουσική σκηνή Μανδραγόρας σας προσκαλούν το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 20:30, σε μια βραδιά όπου θα συνδυάσουμε τις γνώσεις για τις ρίζες και παραδόσεις μας, με άφθονο κέφι και παραδοσιακή μουσική.

Από το παρελθόν στο παρόν. Ρίζες, παραδόσεις, ταυτότητες.

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν;
Είναι το παρελθόν που καθορίζει το παρόν ή το αντίστροφο;
Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία;
Με ποιον τρόπο συγκροτείται η έννοια της «παράδοσης». Ποιες είναι οι ιδεολογικές χρήσεις εννοιών όπως «οι ρίζες μας» και «οι παραδόσεις» μας;
Πώς τα αφηγήματα για το παρελθόν, τις ρίζες, τις παραδόσεις δομούν τις συλλογικές ταυτότητες;
Πώς το τοπικό και το περιφερειακό συνδέεται με το εθνικό επίπεδο;
Τι σημασία έχουν τα όρια στη συγκρότηση και τη διαπραγμάτευση των ταυτοτήτων; Τι ρόλο παίζει η έννοια της ετερότητας και του «άλλου» σ’ αυτές τις διαδικασίες; Πώς τοποθετείται η επιστήμη της Λαογραφίας σήμερα απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα;
Αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα τεθούν και θα συζητηθούν στην εκδήλωση, στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος Εφημ. Συντακτών
Θα ακολουθήσει συναυλία με την Μουσική Κομπανία Πότση.

Ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι Καθηγητής της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Folklife studies στο Πανεπιστήμιο του Leeds και διδακτορική διατριβή στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Από το 1989 είναι μέλος ΔΕΠ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζεται σε ζητήματα κοινωνικών μετασχηματισμών των παραδοσιακών δομών, συγκρότησης και χρήσης του ‘παραδοσιακού’ πολιτισμού, διαλόγου της λαογραφίας με άλλες επιστήμες, καταγραφής και μελέτης του μουσικού πολιτισμού, ενώ στην τρέχουσα δεκαετία εστιάζει το ενδιαφέρον του σε θέματα μετανάστευσης, ταυτοτήτων και εθνογραφίας συνοριακών περιοχών στα Ελληνο-αλβανικά σύνορα.
Παράλληλα με τις υπόλοιπες δημοσιεύσεις του έχει εκδώσει:
ένα διήγημα ( ω, λέλε , Οδυσσέας, Αθήνα, 1993)
δύο ποιητικές συλλογές
(Απέκει, Πλέθρον, Αθήνα, 1996 και Ρέματα, Οδυσσέας, Αθήνα, 2008)
ΠΕΚΛΑΡΙ Κοινωνική Οικονομία Μικρής Κλίμακας (εκδ. ΙΣΝΑΦΙ, 2015)

Θα υπάρχει έκθεση βιβλίων του Συγγραφέα

Είσοδος ελεύθερη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης