"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Αφεση αμαρτιών για αιρετούς και υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αμνήστευση αξιόποινων πράξεων δημάρχων, περιφερειαρχών και ενός πλήθους αυτοδιοικητικών στελεχών και υπαλλήλων ΟΤΑ, αγνώστου και απροσδιόριστου οικονομικού αποτυπώματος, φέρνει διάταξη (άρθρο 67) του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας.

Η διάταξη προωθήθηκε μεσάνυχτα στη Βουλή με τροπολογία του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην δημάρχου Αθηναίων, Νικ. Κακλαμάνη. Με την κατάθεσή της ως βουλευτική -και όχι υπουργική- τροπολογία, προσπεράστηκαν η δημόσια διαβούλευση, η κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για τη συνταγματικότητά της, αλλά και η ανάλυση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πιθανό ύψος των εσόδων που χάνει το κράτος από παύσεις καταλογισμών.

Η κυβέρνηση παραγράφει κάθε ποινική, πειθαρχική και οικονομική ευθύνη οποιουδήποτε αιρετού και υπαλλήλου της αυτοδιοίκησης ήταν υπόλογος για οικονομικά σκάνδαλα με απευθείας αναθέσεις, παράνομες προσλήψεις και γενικότερα εντάλματα πληρωμής δημόσιου χρήματος. Ετσι, αφενός παραδίδονται άσπιλοι κι αμόλυντοι στην κοινωνία άνθρωποι που ενεπλάκησαν σε φαγοπότια εκατομμυρίων εις βάρος του ελληνικού λαού, αφετέρου χάνονται τεράστια χρηματικά ποσά που διασπαθίστηκαν και πλέον δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ!

Αδύνατο να υπολογιστεί το εύρος των προσώπων που ευνοούνται από τη διάταξη, είναι πολύ συγκεκριμένη όμως η σκοπιμότητά της, περιγράφουν αιρετοί από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς, αλλά και της Δεξιάς. Αναφέρονται -ή δείχνουν- στον Δήμο Αμαρουσίου, όπου διοίκησε ο σημερινός περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και συνεχίζει να ασκεί καθήκοντα αντιδημάρχου Οικονομικών ο Σπ. Σταθούλης, γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Παράλληλα, με τη διάταξη «ξεπλένονται» και οι υποθέσεις των αδελφών Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη.

Η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη παύει διώξεις και οικονομικούς καταλογισμούς αγνώστου χρονικού βάθους, αρχής γενομένης από 31 Ιουλίου 2019 (οπότε σταμάτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο τους προληπτικούς ελέγχους) έως από… συστάσεως του ελληνικού κράτους: «Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάσει ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους» αναφέρει η διάταξη.

Αντισυνταγματική

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Τάσο Παυλόπουλο (δρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ), «με τη συγκεκριμένη διάταξη αίρεται το αξιόποινο και καταργούνται οι ποινικές δίκες συγκεκριμένων μόνο προσώπων για αδικήματα που έχουν ήδη τελεστεί, χωρίς να θίγεται η ισχύς και η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας διάταξης με την οποία παρέχεται αμνηστία σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κατά παράβαση του άρθρου 47 § 4 του Συντάγματος, το οποίο με σαφήνεια ορίζει ότι: “Αμνηστία για κοινά εγκλήματα δεν παρέχεται ούτε με νόμο”. Η πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της διάταξης, με την οποία ο νομοθέτης επιχειρεί επιπροσθέτως ανεπίτρεπτη επέμβαση στα έργα της δικαστικής λειτουργίας, κατά παράβαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών, δεν μπορεί παρά να κριθεί ανεφάρμοστη από τα ποινικά δικαστήρια, όπως προσφάτως συνέβη με τα βουλεύματα 2165/2020 και 2147/2020 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που αφορούσαν διάταξη με την οποία είχε επιχειρηθεί η αμνήστευση τραπεζικών στελεχών εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας».

Πηγή: www.efsyn.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. H ανακοίνωση του ΥΠΕΣ για το θέμα «Σε απάντηση δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, σχετικά με τη βουλευτική τροπολογία του Α’ Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Νικήτα Κακλαμάνη και έγινε δεκτή από το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία ενσωματώθηκε στο νόμο 4735/2020, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες.

    Επισημαίνεται, ότι η εν λόγω βουλευτική τροπολογία κατατέθηκε 3 ημέρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων και συνεπώς, δεν είναι ακριβείς οι αναφορές για «τροπολογία της τελευταίας στιγμής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης