"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Βαγγέλης Μπούτας: Να «βουλιάξει» το Σύνταγμα

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Ο λαός της Αθήνας να βουλιάξει το Σύνταγμα για να πιεστεί η κυβέρνηση να τα πάρει πίσω» (σ.σ. τα μέτρα), προέτρεψε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Μπούτας μιλώντας εκ μέρους της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής των 68 μπλόκων σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Αθήνα.

«Το συλλαλητήριο θα γίνει σε κάθε περίπτωση», διεμήνυσε ο κ. Ε. Μπούτας ενώ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη πως δεν θα επιτραπεί η είσοδος τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας σχολίασε: «Έχουμε δημοκρατική κυβέρνηση, έτσι δεν είναι; Δεν μπορεί στο Παρίσι να μπαίνουν χιλιάδες τρακτέρ και στην Αθήνα να μην μπορούν να μπουν ούτε 50…

Δεν θέλουμε να μεταφέρουμε όλα τα τρακτέρ μέσα στην Αθήνα καθώς αποφασίσαμε και τηρούμε σαν κόρη οφθαλμού ότι δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ξεφτίσουν τα μπλόκα. Τα μπλόκα υπάρχουν και θα σφίξουν.

Στις συναντήσεις που είχαμε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Τόσκα ζητήσαμε να περάσουν μέσα στην Αθήνα 50-100 τρακτέρ καθώς το τρακτέρ είναι το εργαλείο της δουλειάς, το όπλο του αγώνα, ο συμβολισμός του αγρότη.

Αν λάβουμε αρνητική απάντηση, θα αποφασίσουμε στα μπλόκα τι θα κάνουμε. Οι αγρότες δεν είναι στρατιωτάκια να κάνουν τι θα πει ο Μπούτας, εκεί θα αποφασίσουμε. Σε κάθε περίπτωση το συλλαλητήριο θα γίνει», ξεκαθάρισε ενώ λίγη ώρα αργότερα ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος διέρρεε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πως δεν θα επιτραπεί ούτε σ’ ένα τρακτέρ να περάσει μέσα στην Αθήνα.

Ο κ. Βαγγέλης Μπούτας προανήγγειλε ότι οι αγρότες θα μείνουν για τουλάχιστον δύο ημέρες στην πλατεία Συντάγματος όπου προγραμματίζονται δύο συγκεντρώσεις, μία το απόγευμα της Παρασκευής και μία το μεσημέρι του Σαββάτου. Το βράδυ της Παρασκευής οι αγρότες θα διανυκτερεύσουν σε σκηνές, ενώ οι ίδιοι θα αποφασίσουν για το τι θα κάνουν μετά το απόγευμα του Σαββάτου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπούτας κατέστησε σαφές πως το συλλαλητήριο θα είναι περιφρουρημένο: «Θα έλθουν χιλιάδες κόσμου και θα περιφέρεται ο καθένας όπως θέλει, να χάνεται, να τον τραβάει ο ένας από εδώ κι άλλος από εκεί και να είναι οι προβοκάτσιες η μια κοντά την άλλη; Όχι. Και περιφρουρημένη θα είναι η κάθοδος και η παραμονή μας αλλά και με επιμονή σ’ αυτά που ζητάμε χωρίς να κάνουμε πίσω ούτε βήμα», τόνισε και απέκλεισε συνάντηση με την κυβέρνηση αν δεν αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και δεν ακυρωθούν τα φορολογικά μέτρα.

«Αν δεν τα πάρει πίσω (σ.σ. τα μέτρα), τι συμπάθεια να μας εκφράσουν; Πήγαμε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την περασμένη άνοιξη και τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. Άλλα μας έλεγε την άνοιξη, μεσολάβησαν τα μνημόνια, οι εκλογές, οι κωλοτούμπες, τα ψέματα που αποκαλύφθηκαν…

Αν δεν βλέπω ότι θα ζω αύριο, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ πώς θα πεθάνω. Αν δεν τα αποσύρουν, για μας είναι θάνατος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έρχονται λεωφορεία ακόμη και από το Σουφλί. Λέτε να τρελάθηκαν και να λένε «πάμε αύριο να κάνουμε ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα;»

ΤΟΥΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

«Αν από τα 75 μπλόκα 2-3 κουβεντιάσουν με την κυβέρνηση, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανέναν από το να έχει κουβέντες… Δεν μας ακουμπάει αν ένα μπλόκο πάει να κάνει συζήτηση ή αν αισθάνεται ικανοποιημένο απ’ όσα δήλωσε ο υπουργός για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», σχολίασε ο κ. Βαγγέλης Μπούτας και τόνισε απαντώντας σε ερώτηση της «Ε» για τις διαφορές με το μπλόκο των Τεμπών όσον αφορά τον ορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη:

«Δεν ξέρω τα Τέμπη τι εκπροσωπούν σε πανελλαδικό επίπεδο όταν μαζεύτηκαν τρία μπλόκα προχθές κι ο Προμαχώνας που δεν πήγε, θα κατέβει στο συλλαλητήριο με την επιτροπή…

Τι εκπροσωπούν τα Τέμπη; Τίποτε δεν εκπροσωπούν ή εκπροσωπούν μεγαλοαγρότες, αν θέλετε. Εμείς δεν συμφωνούμε κι είπαμε αυτό το κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να το αφήσουμε στην μπάντα και να πάμε στα άλλα πέντε (σ.σ. αιτήματα). Δεν δέχτηκαν. Με γεια τους και χαρά τους.

Τρεις – τρεισήμισι χιλιάδες τρακτέρ στη Νίκαια, 500 στα Τέμπη και απ’ ό,τι μαθαίνω έχουν και διαφωνίες μεταξύ τους. Οι μισοί λένε θα έρθουν στο συλλαλητήριο. Ο καθένας βγαίνει και κάνει μια δήλωση διαφορετική από τον προηγούμενο. Δεν μπορώ να βγάλω κι εγώ άκρη, τα έχω χαμένα τελευταίως γιατί κάνουν πολλές δηλώσεις και τους παίζουν πολύ τα κεντρικά κανάλια εν αντιθέσει με τη Νίκαια που είναι χαμηλωμένα τα πράγματα. Δεν ξέρω τι δεν τους αρέσει από εκεί: ο όγκος, τα αιτήματα, η τακτική και η στρατηγική που φθάσαμε να συνενωθούμε. Πάντως εμείς ως πανελλαδική επιτροπή κι ως μπλόκο Νίκαιας είμαστε περήφανοι που πήραμε την πρωτοβουλία να ενώσουμε».

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ

Ερωτηθείς για την περαιτέρω πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο κ. Βαγγέλης Μπούτας επισήμανε: «Ο αγώνας είναι ανυποχώρητος στην παρούσα φάση γιατί κρίνεται το μέλλον μας, αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε.

Εμείς εκφράζουμε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που έχει αγροτικούς συλλόγους, που έχει ομοσπονδίες, που δεν είναι μία κι έξω, δηλ. «ή τώρα ή ποτέ».

Δεν είμαστε χαζοί να καθόμαστε ένα μήνα έξω στο κρύο…

Οι αγρότες δεν βγήκαν στον αγώνα να αυτοχειριαστούν, να καταστραφούν. Γι’ αυτό και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν είναι στη λογική «μία ντουφεκιά και δρόμο».

Θα μείνουμε όσο αποφασίσουν αυτοί που είναι στα μπλόκα. Αυτό δεν το αποφασίζει κανείς άλλος εκτός απ’ αυτούς που συμμετέχουν. Αν θα είναι ένας μήνας, αν θα είναι δύο μήνες, αν θα καλλιεργήσουν ή αν δεν καλλιεργήσουν, εκείνοι που είναι στα μπλόκα θα αποφασίσουν».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης