"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Βαριά ήττα Μακρόν, νικήτριες η Δεξιά και η… αποχή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο πρώτος γύρος των εκλογών για τους νέους επικεφαλής περιφερειών και διαμερισμάτων διεξήχθη την Κυριακή στη Γαλλία, με τα πρακτορεία δημοσκοπήσεων να εκτιμούν –μετά το κλείσιμο της κάλπης– ότι το παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας κυριάρχησε, ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε λιγότερο καλά –από το αναμενόμενο– αποτελέσματα. Από τα αξιοσημείωτα, βεβαίως, το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του νυν προέδρου, Εμ. Μακρόν.

Σε γενικές γραμμές, η Δεξιά έχει την πρωτιά στις περισσότερες περιοχές,, η Κεντροαριστερά ανθίσταται, η Ακροδεξιά βρίσκεται σε πτώση, ενώ μεγάλη υποχώρηση καταγράφει η κυβερνητική πλειοψηφία. 

Δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων (Ipsos και Elabe) εκτιμούν ότι το παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι σύμμαχοί τους, έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες συνολικά ψήφους (ποσοστό περίπου 27,2%-29,3%), ακολουθούμενοι από τον «Εθνικό Συναγερμό» (19,1-19,3%), δηλαδή το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Σε μικρή απόσταση οι Σοσιαλιστές (16,5%-17,6%), ενώ αρκετά πιο χαμηλά είναι το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (10-11%), που καταγράφει μια βαριά ήττα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι Πράσινοι και οι σύμμαχοί τους λαμβάνουν ποσοστό περίπου 12%, ενώ μόλις το 5% συγκεντρώνει η Αριστερά, με τον ηγέτη τής Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν, να καταγγέλλει την εκλογική διαδικασία και τις συνθήκες ψηφοφορίες, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ορισμένα εκλογικά κέντρα δεν άνοιξαν εγκαίρως, πως δεν υπήρχαν παντού όλα τα ψηφοδέλτια και πως δεν έγινε σωστά η διανομή των κομματικών φυλλαδίων.

Ιστορικό ρεκόρ αποχής

«Νικήτρια» των εκλογών ήταν και η αποχή, καθώς η προσέλευση στις κάλπες ήταν πολύ χαμηλή (εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 66,1%-68,6% κατά την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες), με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν να κάνει λόγο για ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός.

Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ αποχής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, με εξαίρεση ένα δημοψήφισμα που έγινε το 2000. Ψήφισε, δηλαδή, λιγότερο από το 1/3 του εκλογικού σώματος, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν να μιλά για την ανάγκη κινητοποίησης των Γάλλων πολιτών στον Β΄ γύρο των εκλογών. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αβυσσαλέα αποχή σχετίζεται με την υγειονομική κατάσταση της χώρας και την πανδημία. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι οι εκλογές αυτές χαρακτηρίστηκαν από τις εκστρατείες γύρω από θέματα ασφάλειας, αλλά και οικονομίας.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των ηγετών των 13 περιφερειών της Γαλλίας, αφορούν κυρίως τοπικά ζητήματα ωστόσο κορυφαίοι πολιτικοί βλέπουν τις εκλογές ως «όχημα» για να κερδίσουν ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές που έπονται τον επόμενο Απρίλιο. Τα κόμματα που κερδίζουν πάνω από το 10% των ψήφων στο πρώτο γύρο θα λάβουν μέρος στην αποφασιστική αναμέτρηση της 27ης Ιουνίου (δεύτερος γύρος) που θα αναδείξει τις περιφερειακές αρχές.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτό που παντού ανεβαίνει η δεξιά, να δούμε που θα βγάλει.
    Εγώ πάντως μία ανησυχία την έχω.
    Και πως να μην την έχω όταν η συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνιών είναι φτωχοί και μικρομεσαίοι και ψηφίζουν για καλύτερες μέρες τους υποστηρικτές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
    Γι’ αυτό λέω και ξαναλέω:
    “Ξέρουμε που πάμε;”

  2. Και στη Γαλλία κερδισμένη η δεξιά και μεγάλη αποχή. Παντού τα ίδια. Πόσα καμπανάκια να χτυπήσουν οι κεντροαριστεροί προς τις ηγεσίες τους να το πάρουν αλλιώς;
    Η αποχή που κυρίως είναι αποχή των απογοητευμένων κεντροαριστερών σημαίνει ένα πράγμα.
    Αποχή ίσον τέλος στην ανοχή.
    Όσο δεν το βλέπουν οι ηγεσίες των κεντροαριστερών κομμάτων, τόσο θα βουλιάζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης