"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Βρήκαν λύση για να μην κλείσουν τα χειρουργεία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την αντίδραση της 5ης Υ.Π.Ε. προκάλεσε χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» με αφορμή τη λειτουργία των χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά από έγγραφο της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος. Σύμφωνα με την 5η Υ.Π.Ε. μεθαύριο Δευτέρα 12 Ιουνίου τεχνικοί θα επισκεφτούν το Π.Π.Γ.Ν.Λ. προκειμένου να συντηρήσουν τα μηχανήματα και να γίνουν κανονικά τα χειρουργεία.

Το θέμα μετέφεραν ήδη στη Βουλή με ερωτήσεις τους βουλευτές του νομού, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων. Στο μεταξύ χθες οι διοικήσεις της 5ης Υ.Π.Ε, του Π.Π.Γ.Ν.Λ., του συλλόγου μελών ΔΕΠ και του συλλόγου ιατρών ΕΣΥ συζήτησαν το θέμα του μειωμένου προϋπολογισμού. Με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να ανακοινώνει παρέμβαση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου για το 2017 να αυξηθούν κατά 10% οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» αναφερόταν σε έγγραφο, με το οποίο η διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του ΠΠΓΝΛ, καθηγήτρια Ελένη Αρναούτογλου, δήλωνε αδυναμία στη διοίκηση και τις κλινικές του νοσοκομείου να παράσχει αναισθησιολογική κάλυψη στα χειρουργεία από μεθαύριο Δευτέρα 12 Ιουνίου. Με αφορμή τον ασυντήρητο ιατρικό εξοπλισμό καθώς δεν είχαν βρεθεί πιστώσεις (σ.σ. περί τις 4.000 ευρώ) για τη συντήρηση των μηχανημάτων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5ης Υ.Π.Ε.

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ σε επιστολή της στην «Ε» αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας “Ελευθερία” της Λάρισας, με τίτλο “Εκτός λειτουργίας τίθεται το Πανεπιστημιακό”, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κατηγορηματικά διαψεύδουν τον ισχυρισμό αυτό και μάλιστα εξαιτίας “… χρήσης ασυντήρητου εξοπλισμού αξίας 4.000 ευρώ + ΦΠΑ.”.

Είναι γεγονός ότι η συντήρηση των αναισθησιολογικών μηχανημάτων έληξε για τα περισσότερα τέλος Μαΐου 2017 και σύμφωνα με την ανάδοχο εταιρία είναι μέσα στο χρονικό όριο της καλής λειτουργίας τους. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου με ενέργειές της έχει εξασφαλίσει την έλευση των τεχνικών και την ανανέωση της συντήρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα (12/6/2017).

Ήδη με το αρ. 27536/9-6-2017 έγγραφό της η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει γνωστοποιήσει στους Διευθυντές των κλινικών του Χειρουργικού Τομέα για τη συντήρηση των εν λόγω μηχανημάτων από την ανάδοχο εταιρία την ερχόμενη Δευτέρα 12-6-2017 και ως εκ τούτου δεν τίθεται από τους γιατρούς θέμα αναστολής των χειρουργικών αιθουσών.

Σε κάθε περίπτωση όμως η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ καταδικάζει τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, προκαλώντας αδικαιολόγητη ανησυχία στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό. Το ανωτέρω δημοσίευμα υποκρύπτει σκοπιμότητες και εντάσσεται στην από καιρό προσπάθεια αποδόμησης της προσπάθειας της Διοίκησης του νοσοκομείου να ελέγξει το κόστος περίθαλψης μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών, την αλλαγή της διαδικασίας των προμηθειών και την προστασία του δημοσίου χρήματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό έτους 2017 η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι σε ενδεχόμενη μη επάρκεια των αρχικών πιστώσεων, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των αναγκών του.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα συνεχίσει να προσφέρει τις εξαιρετικές υπηρεσίες του στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, βασιζόμενο στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό του και στη χρηματοδοτική και λειτουργική στήριξη της Πολιτείας», καταλήγει η 5η ΥΠΕ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στο μεταξύ χθες είχε προγραμματιστεί σύσκεψη των διοικήσεων της 5ης ΥΠΕ και του Π.Π.Γ.Ν.Λ. με τις διοικήσεις των συλλόγων των ιατρών (μέλη ΔΕΠ και ΕΣΥ) του Νοσοκομείου προκειμένου να εξετασθεί το θέμα του μειωμένου προϋπολογισμού για το 2017.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την αύξηση των πιστώσεων κατά 10%.

Με αφορμή τη σύσκεψη στην κοινή ανακοίνωση των συλλόγων, μελών ΔΕΠ και γιατρών ΕΣΥ σημειώνεται ότι: «εκπρόσωποι των συλλόγων ιατρών του ΠΓΝΛ, στη συνεχιζόμενη προσπάθειά μας να παραμείνει το νοσοκομείο μας ανοικτό και ασφαλές, συναντηθήκαμε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Αντωνίου, την υποδιοικήτρια κ. Ζαζά και τον διοικητή του Π.Π.Γ.Ν.Λ. κ. Νάνο.

Μετά από λεπτομερή συζήτηση και προσπάθεια κατανόησης και επίλυσης πολλαπλών προβλημάτων καταλήξαμε και συμφωνήσαμε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο χαμηλός προϋπολογισμός και η έγκαιρη διάθεση αυτού.

Από την πλευρά της διοίκησης του Π.Π.Γ.Ν.Λ., έχει γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού που αποτυπώνει τις ανάγκες για το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ η διοίκηση της ΥΠΕ, μετά την τροποποίηση, δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην απαραίτητη εισήγηση για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 10%.

Από την πλευρά μας οι γιατροί θα ξανακαταθέσουμε τις απόλυτα ανελαστικές ανάγκες λειτουργίας κάθε τμήματος, ώστε να κοστολογηθούν άμεσα και να υπάρχει μία καλύτερη καταγραφή των απαραίτητων αναγκών για την καθημερινή λειτουργία του αλλά και για τη διατήρηση του τριτοβάθμιου ρόλου του.

Συμφωνήθηκε επίσης, να γίνει νέα συνάντηση μέσα Ιουλίου ώστε να επαναπροσδιοριστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες λειτουργίας του Π.Π.Γ.Ν.Λ. και να καθορίσουμε την περαιτέρω πορεία μας.

Κοινός στόχος όλων μας είναι το Π.Π.Γ.Ν.Λ. να συνεχίσει να στηρίζει τους ασθενείς και να επιτελεί τον ρόλο του ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο», καταλήγει η ανακοίνωση των γιατρών.

ΣΥΣΚΕΨΗ

Να σημειωθεί τέλος ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» έκανε αποδεκτό το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη φορέων με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ζωή Παρμάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης