"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Βρετανία: Ο Τζόνσον πέρασε τον σκόπελο της πρότασης μομφής

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να “επιβιώσει” από την πρόταση μομφής που είχε υποβληθεί σε βάρος του, με αφορμή το σκάνδαλο των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο της καραντίνας, με συνολικά 211 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και 148 κατά. 

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 που ανέλαβε να οργανώσει την ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων ανακοίνωσε ότι “η κοινοβουλευτική ομάδα έχει εμπιστοσύνη” στον πρωθυπουργό.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Παρά τη δυσαρέσκεια στους κόλπους των Συντηρητικών λόγω του σκανδάλου, ο Μπόρις Τζόνσον διέσωσε την ηγεσία του στο κόμμα και την πρωθυπουργία, αν και κινδυνεύει να βγει αποδυναμωμένος από τη διαδικασία αυτήν.

Να σημειωθεί ότι το 59% των βουλευτών τάχθηκε υπέρ του Τζόνσον ενώ σε αντίστοιχη ψηφοφορία το 2018, όταν είχε υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον της τότε πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, εκείνη συγκέντρωσε ποσοστό υπέρ της 63%, παρ’ όλ’ αυτά παραιτήθηκε επτά μήνες αργότερα.

Ο Τζόνσον έχει απορρίψει μέχρι σήμερα κάθε πιθανότητα να παραιτηθεί. Εάν είχε ηττηθεί στην αποψινή ψηφοφορία, το Συντηρητικό κόμμα θα εξέλεγε νέο ηγέτη – και επομένως και πρωθυπουργό. Μετά τη νίκη του ωστόσο, δεν μπορεί να υποβληθεί άλλη πρόταση μομφής σε βάρος του για έναν χρόνο.

Ικανοποίηση Τζόνσον, απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του, κάνοντας λόγο για ένα “καλό αποτέλεσμα, πειστικό και καθοριστικό”, ενώ σημείωσε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που του πρόσφεραν τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος.

“Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί και να αφήσουμε πίσω μας ένα θέμα που απασχολούσε κυρίως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μπορούμε τώρα να εστιάσουμε σε αυτά που κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας”, δήλωσε ο Τζόνσον. Το σημερινό αποτέλεσμα “μας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομία”, πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προώρων εκλογών υπογράμμισε ότι “είναι σίγουρα κάτι που δεν με ενδιαφέρει”. 

Προ της ψηφοφορίας ο Τζόνσον, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους, εφόσον παραμείνει στο αξίωμά του και προειδοποίησε τους βουλευτές να μην στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, παγιδεύοντας το κόμμα σε μια αέναη “ημέρα της μαρμότας”.

“Δεν υποσχέθηκε κάποια συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή αλλά ο υπουργός (Οικονομικών Ρίσι Σούνακ) και ο ίδιος θα παρουσιάσουν το αναπτυξιακό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα και θα έχουμε το γενικό περίγραμμα του πώς βλέπει την ευρύτερη οικονομική εικόνα”, ανέφερε πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης