"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.8 C
Trikala

Γάμοι στις θαλάσσιες σπηλιές του Βένετου- Το νέο τουριστικό προϊόν στην Θεσσαλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Μπροστά στο φυσικό κάλλος των θαλάσσιων σπηλιών του Βένετου και μέσα στη μυστηριακή τους ατμόσφαιρα, νέα ζευγάρια πλέουν ανάμεσα στα μεγάλα ανοίγματα των βράχων τους, με σκοπό να ενωθούν μέσα σε αυτές με δεσμούς ισχυρούς, δεσμούς γάμου, καταθέτοντας όρκους πίστης και αφοσίωσης.

Το υπέροχο τοπίο που δημιουργούν οι σπηλιές στο Βένετο, οι οποίες βρίσκονται στα όρια των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, όπου το μπλε του Αιγαίου χάνεται στα μεγάλα ανοίγματα των βράχων τους, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης, ζευγαριών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν έναν γάμο διαφορετικό από τα τετριμμένα και παράλληλα να προσφέρουν στους καλεσμένους τους μοναδικές εμπειρίες, μέσα στην ομορφιά των θαλάσσιων σπηλιών, όπου μπορούν με το πέρας του μυστηρίου, να κολυμπήσουν στα καθαρά νερά τους, να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και να απολαύσουν μια γαμήλια γιορτή που δεν έχουν ξαναζήσει.

Όλα ξεκίνησαν από ένα μύθο αυτόν του γάμου των μυθολογικών ηρώων Θέτιδας και Πηλέα, γονιών του Αχιλλέα, όπου λέγεται ότι έγινε σε θαλάσσιες σπηλιές της περιοχής του Πηλίου (το όρος Πήλιον πήρε επίσης το όνομά του από το μυθικό πρόσωπο του Πηλέα).

Η ιδέα γεννήθηκε από επαγγελματίες εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή, παρακινούμενους από τη συνεχώς αυξανόμενη τάση που υπάρχει στη χώρα μας γενικά, να τελούνται γάμοι κυρίως από ξένους τουρίστες, σε ελληνικά νησιά, με κορυφαία επιλογή τους τη Σαντορίνη.

Η ερώτηση που τέθηκε ήταν «γιατί όχι και στις σπηλιές του Βένετου»; Καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός πλούσιου σε ομορφιά φυσικού περιβάλλοντος, συν το στοιχείο της μοναδικότητας των μεγάλων σπηλιών στη θάλασσα, όπου άνετα μπορούν να πλεύσουν μέσα σε αυτές και να περιηγηθούν στους χώρους τους, τρία με τέσσερα σκάφη.

Ο σχηματισμός τους δε, είναι εντυπωσιακός και έχει τη γοητεία της η είσοδος μέσα σε αυτές, όταν ο επισκέπτης βρίσκεται μπροστά σε μια πανδαισία χρωμάτων που δίνει το φως της ημέρας όταν περνά μέσα από ανοίγματα στην οροφή τους, και τα οποία λειτουργούν ως φυσικοί φεγγίτες.

Μάλιστα στις τελετές που έγιναν μέχρι σήμερα, αναρριχητές σκαρφάλωσαν στους βράχους για να ρίξουν μέσα στις σπηλιές, από τα ανοίγματά τους, ροδοπέταλα στα ζευγάρια που βρίσκονταν σε σκάφος μέσα σε αυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Ντάγκα, οργανωτή δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, οι πολιτικοί γάμοι πραγματοποιούνται από τον Δήμο Αγιάς, στο λιμάνι του Αγιοκάμπου και έπειτα γίνεται η μετάβαση στις θαλάσσιες σπηλιές, όπου τα ζευγάρια δίνουν τους όρκους τους με μάρτυρες όλους τους καλεσμένους τους, οι οποίοι επίσης ακολουθούν με σκάφη.

Έχει τύχει μετά την τελετή, ζευγάρια και καλεσμένοι να απολαμβάνουν κολυμπώντας τα γαλαζοπράσινα νερά μέσα στις σπηλιές, να ανοίγουν σαμπάνιες και να προσφέρουν εδέσματα μέσα στα σκάφη, γιορτάζοντας την ιδιαιτερότητα της σημαντικής στιγμής των δύο νιόπαντρων.

Το ερώτημα, γιατί όχι γάμοι και στο Βένετο, έχει ήδη απαντηθεί, από νέους που το τόλμησαν και η πρόκληση είναι ακόμη εκεί… για όσους αγαπούν τη θάλασσα.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΗΛΕΑ

Σύμφωνα με τον μύθο, η Θέτιδα (Θέτις) ήταν μία από τις Νηρηίδες και σημαντική μορφή της ελληνικής μυθολογίας, κόρη του Νηρέα και της Ωκεανίδας Δωρίδας.

Ο Δίας και ο Ποσειδώνας θέλησαν να την κάνουν γυναίκα τους, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Κατόπιν όμως αποκαλύφθηκε ότι η Θέτιδα θα έφερνε στον κόσμο έναν γιο, που θα ήταν δυνατότερος από τον πατέρα του.

Ο Δίας, φοβούμενος για την εξουσία του, πάντρεψε τη Θέτιδα με έναν θνητό, τον Πηλέα, τον γιο του Αιακού. Στους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδας προσκλήθηκαν όλοι οι θεοί, χαρίζοντας πλούσια δώρα στους νεόνυμφους, εκτός από την Έριδα, με αποτέλεσμα εκείνη θυμωμένη να ρίξει το χρυσό μήλο με την επιγραφή «ΤΗ ΚΑΛΛΙΣΤΗ», το οποίο στάθηκε αργότερα η αιτία-αφορμή του Τρωικού πολέμου (αφού ο Πάρης, ο γιος του βασιλιά της Τροίας, Πριάμου, έδωσε τελικά το μήλο στη θεά Αφροδίτη –αντί της Ήρας και της Αθηνάς– που του έταξε για σύζυγο την ωραία Ελένη, βασίλισσα της Σπάρτης).

Η Θέτιδα γέννησε τον ήρωα Αχιλλέα, τον οποίο προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει αθάνατο. Κατά μια εκδοχή του μύθου άλειψε το σώμα του νηπίου με αμβροσία και το έβαλε επάνω στη φωτιά, για να καούν τα θνητά του μέρη. Ο τρομαγμένος πατέρας, νομίζοντας ότι θέλει να κάψει το παιδί, διέκοψε την προσπάθειά της και αυτή οργισμένη τον εγκατέλειψε.

Σε μια μεταγενέστερη εκδοχή φέρεται να βυθίζει το παιδί στα ιερά νερά της Στύγας, κρατώντας το από τη φτέρνα. Όλα τα σημεία του σώματός του έγιναν άτρωτα, εκτός όμως από τη φτέρνα που έμεινε στεγνή (αχίλλειος πτέρνα). Ο Πηλέας πάλι τρομαγμένος ότι η γυναίκα του ήθελε να πνίξει τον γιο τους, την έστειλε πίσω στον πατέρα της, τον Νηρέα, και ανέθεσε την ανατροφή του γιου τους στον Κένταυρο Χείρωνα.

Λένα Κισσάβου

www.eleftheria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης