"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

Γέφυρα Διαλεκτού και κυκλικός κόμβος – Σωρεία τεχνικών και κατασκευαστικών λαθών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Του Άγγελου Παπαβασιλείου, πολιτικού μηχανικού

Το συγκεκριμένο έργο πέραν την κατασκευή της γέφυρας που από μόνη της σαν έργο είναι σημαντικό έχει σωρεία τεχνικών και κατασκευαστικών λαθών στην υλοποίηση κατασκευή και στο σχεδιασμό του.

Και αυτομάτως γεννιόνται τα παρακάτω ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης από τους υπεύθυνους!!!

Ποιος παρέλαβε το έργο και υπέγραψε την καλή παράδοση του?

Εάν δεν έχει παραληφθεί το έργο ποιος είχε την επίβλεψη του έργου για το δημόσιο και επέτρεψε να υλοποιηθούν οι κατασκευαστικές αστοχίες???

Ποιος έκανε επίβλεψη προδιαγραφών?

Τι προέβλεπε η μελέτη του έργου?

Ένα χρόνο μετά την υποτιθέμενη καλή περάτωση οι αρμόδιοι φορείς δεν βλέπουν τις ζημιές ?

Κινήθηκαν προβλεπόμενα απέναντι στον εργολάβο όπως προβλέπει η νομοθεσία?

Έγινε εσωτερικός έλεγχος στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία επίβλεψης του έργου γιατί επιτράπηκε να κατασκευαστεί το έργο μέχρι αυτό το στάδιο με τόσες αστοχίες???

Υπήρξαν προειδοποιήσεις από την επιβλεπουσα αρχή του δημοσίου προς τον εργολάβο όπου κατά την επίβλεψη ανακαλύφθηκε η μη τήρηση των κατασκευαστικών προδιαγραφών του έργου ?(εάν ανακαλύφθηκαν από την επίβλεψη που κατά πάσα πιθανότητα και έκ του αποτελέσματος είναι ελλιπής !!!)

Έστω και εάν δεν έγινε τελική παράδοση, οι ενδιάμεσοι έλεγχοι της τεχνικής υπηρεσίας τι λένε?..τι έχει καταγραφεί στον φάκελο του έργου?…ποιος ενημερώθηκε για την μη τήρηση των προδιαγραφών του έργου?… πως εγκρίθηκαν οι μέχρι τώρα πληρωμές?

Τι προβλέπει ο νόμος για την επίβλεψη του έργου κατά την διάρκεια κατασκευής???

Γιατί εγκρίθηκε η πληρωμή του εργολάβου ?

Ποιος ενέκρινε να περάσουν τα δίκτυα κοινής ωφελείας (σωλήνες ύδρευσης μεγάλης διατομής) από τα πεζοδρόμια της γέφυρας?

Οι κάτοικοι του χωριού πως μπορούν να πάνε από το χωριό ως το Πλατανόδασος του Διαλέκτου με τα πόδια?…γιατί δεν προβλέφθηκαν πεζοδρόμια από την άκρη του χωριού μέχρι το Πλατανόδασος με ελεύθερη κίνηση των πεζών?

Τα πεζοδρόμια έχουν το απαραίτητο καθαρό πλάτος βάσει των τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής γέφυρας στα όρια αστικού ιστού?

Τα ημιτελή υπάρχοντα πεζοδρόμια δίπλα στον κόμβο προς το χωριό όπου αποξηλωθηκαν για να ανακατασκευαστούν γιατί δεν μερίμνησε κάνεις να τελειώσουν σύντομα ?

Γιατί η αποχέτευση ομβρίων υδάτων της γέφυρας είναι με ελεύθερη ροή (τρύπες) κάτω από φρεάτια του οδοστρώματος της γέφυρας χωρίς να χρησιμοποιούνται κάθετες σωληνώσεις που να οδηγούν την απορροή των αποχετευθεντων ομβρίων υδάτων στην βάση της γέφυρας δεξιά και αριστερά.

Η μελέτη της γέφυρας τι προέβλεπε για αυτό?

Βάσει νομοθεσίας εκτέλεσης δημοσίων έργων είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργολάβου να υλοποιεί όσο ποσοστό ολοκλήρωσης έργου θέλει και να πληρώνεται χωρίς το δημόσιο να του παρακρατα τις μεγάλες πληρωμές για το τέλος έχοντας έτσι δικλείδες ασφαλείας για την αποπεράτωση??? (Δηλαδή εάν παρέδωσε 50% του έργου έχει πληρωθεί για 50% ? Η νομοθεσία εξόφλησης λογαριασμών τι λέει για αυτό???)

Και πολλά άλλα….

Οφείλω να ομολογήσω ότι ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων είναι από το ποιο επιτυχημένους και ευσυνείδητους που έχουν περάσει ποτέ από το Νόμο Τρικάλων.

Όμως στο συγκεκριμένο έργο νομίζω ότι υποχρεούται να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες έναντι του εργολάβου και των υπευθύνων της αρμόδια τεχνικής υπηρεσίας που επέτρεψε στο εργολάβο με την πλημμελή επίβλεψη της, να κατασκευάσει ένα έργο τόσο μεγάλης σημασίας και αξιοσημείωτου κόστους κατασκευής, για το νομό με τόσες πολλές κακοτεχνίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης