"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Γενέθλια για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με τον τρικαλινό πρόεδρο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυση του ελληνικού τμήματος γιορτάζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με μία καμπάνια αφιερωμένη στα μέλη της οργάνωσης του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να σώζουν ζωές όπου υπάρχει ανάγκη, παραμερίζοντας τις δικές τους ανάγκες.

Η καμπάνια έχει κεντρικό μήνυμα «25 χρόνια δεν γιορτάζουμε εδώ, γιατί είμαστε εκεί που υπάρχει ανάγκη» και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θυμούνται και μας θυμίζουν πως όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποί τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη και όχι τη φυλή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων.

Παράλληλα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή τα 25 χρόνια του ελληνικού τους τμήματος συστήνουν μέσω του in.gr 25 μέλη τους που αγωνίζονται σε κάθε γωνιά της γης για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

«Λίγες μέρες πριν ολοκληρώσω την αποστολή μου στη Ζάμπια, ένας ασθενής μου με HIV αρνιόταν να συνεχίσει τη θεραπεία του. Ισχυριζόταν ότι δεν έχει νόημα να παίρνει τα φάρμακά του αφού έμαθε πως θα φύγω. Του εξήγησα πως θα έρθει άλλος γιατρός να με αντικαταστήσει αλλά αρνιόταν να το δεχτεί. “Ξέρεις, θέλω να γυρίσω στην οικογένειά μου, είμαι κι εγώ άνθρωπος και έχω ανάγκες”, του είπα. “Δεν είσαι άνθρωπος γιατρέ, είσαι η προσευχή μου και η ελπίδα μου” μου αποκρίθηκε» διηγείται ο Χρήστος Χρήστου, χειρουργός και πρόεδρος ΔΣ του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο Χρήστος, χειρουργός στο Νότιο Σουδάν, η Λία, νοσηλεύτρια στην Κω, ο Κώστας, τεχνικός στη Σερβία και η Χριστίνα, συντονίστρια αποστολής στην Ινδία, στέλνουν ευχές στους αγαπημένους τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά τους.  Είναι οι πρωταγωνιστές του νέου τηλεοπτικού σποτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά ταυτόχρονα πρωταγωνιστούν μαζί με χιλιάδες μέλη της οργάνωσης, στις ζωές των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ποιοι είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύονται το 1971 στο Παρίσι από μία ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων και σήμερα συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ιατρικές ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως με 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες και προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες.

Το 1990 έλληνες γιατροί δημιουργούν το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα της οργάνωσης στο εξωτερικό. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, περισσότεροι από 500 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί, οικονομικοί διαχειριστές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από 50 χώρες.

Ως μέρος του παγκόσμιου ιατρικού ανθρωπιστικού κινήματος, το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συμμετέχει τα τελευταία 25 χρόνια σε αποστολές για την αντιμετώπιση των μεγάλων φυσικών καταστροφών του πλανήτη, όπως το τσουνάμι στην Ινδονησία, ο σεισμός στην Αϊτή και ο τυφώνας στις Φιλιππίνες. Συνδράμει σε ανθρωπιστικές κρίσεις με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο, η γενοκτονία στη Ρουάντα, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, η εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και η προσφυγική κρίση στις ευρωπαϊκές ακτές. Παίρνει μέρος στη μάχη κατά μεγάλων επιδημιών με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως το HIV/AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία και ο Έμπολα.

Στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά την πρώτη τους παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Λέρου το 1991, έχουν αναπτύξει, μεταξύ άλλων, δράσεις για τους σεισμόπληκτους στο Αίγιο και την Αττική, προγράμματα παροχής ιατρικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα μέρη σε όλη τη χώρα, δράσεις κατά της ελονοσίας στη Λακωνία και ιατρικής φροντίδας σε αστέγους και άλλες ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα.

«Το Eλληνικό Tμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετρά 25 χρόνια δράσης γεμάτα εμπειρίες, αγωνίες, νίκες και προκλήσεις. Εδώ και 25 χρόνια οι άνθρωποί μας βρίσκονται στο πλευρό εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Στέλνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους ανθρώπους μας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα προγράμματά μας σε όλο τον κόσμο, στους ασθενείς μας που μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε, αλλά και στους υποστηρικτές μας που χωρίς εκείνους όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά», σημειώνει η Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

gxs2 gxs1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης