"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Γιάνης Βαρουφάκης στο Συνέδριο του ΜέΡΑ25: «Ήρθε η ώρα να αδράξουμε το φως της μέρας»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνοδοιπόροι σύνεδροι, σύντροφε Jeremy, συντρόφισσα Laura, φίλες και φίλοι που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας. Καλώς ήλθατε.

Ξαναπιάνουμε απόψε το νήμα του συνεδρίου μας εκεί που το αφήσαμε τον Ιούνιο στη Δραπετσώνα, μπροστά στα καζάνια της ολιγαρχίας και δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά που

  • μαζί με τα λιμάνια της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης
  • μαζί με τα αεροδρόμιά μας και τους σιδηροδρόμους μας
  • μαζί με το ηλεκτρικό μας δίκτυο και το νερό μας
  • μαζί με ΟΛΑΚΕΡΗ τη δημόσια περιουσία και τον φυσικό πλούτο της χώρας…

…οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ τα εκχώρησαν ΟΛΑ στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα.

Συνοδοιπόροι,

Δεν είναι πρώτη φορά που η χώρα μας βρίσκεται υπό κατοχή και μια τάξη ντόπιων μαυραγοριτών λεηλατεί τους πολλούς.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής φτηνό όπου ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι.

Δεν είναι πρώτη φορά που ο πόλεμος ελλοχεύει.

Είναι όμως η πρώτη φορά που η μόνιμη κρίση του παγκόσμιου εκμεταλλευτικού συστήματος, επικουρούμενη από τον πόλεμο, οδήγησαν την διεθνή άρχουσα τάξη στην αγκαλιά της Απόλυτης Παράνοιας.

Aπαιτούν να πάρουμε θέση είτε με τον Πούτιν είτε με την παρανοϊκή ιδέα της ολοκληρωτικής ήττας της Ρωσίας. Είτε με τον σφαγέα της Τσετσενίας είτε με δυτικούς ηγέτες που οραματίζονται τον Ζελένσκυ και τους Αζόφ να… παίρνουν τη Μόσχα.

Είναι οι ίδιοι που απαιτούν να αποδεχθούμε ως αυτονόητο ότι σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά έπρεπε να πιάσει!

Ότι έπρεπε, λένε, να επιλέξουμε είτε τη Φυλακή του Χρέους είτε καθεστώς τύπου Βόρειας Κορέας.

Κι έχουν το θράσος να αποκαλούν εμάς… ακραίους!

Είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να μεταπείσουν ανθρώπους που φοβόντουσαν να εμβολιαστούν φοβίζοντάς τους κι άλλο. Δαιμονοποιώντας τους! Τιμωρώντας φτωχούς συνταξιούχους με χρηματικά πρόστιμα – κι όλα αυτά την ώρα που αποδυνάμωναν σαδιστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας!

Είναι οι ίδιοι που στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης σχεδιάζουν εξορύξεις κι αγωγούς.

Που συνάπτουν λυκοφιλίες με το καθεστώς Απαρτχάιντ του Ισραήλ και του δικτάτορα του Καΐρου.

Που αφήνουν τους ολιγάρχες να φυτεύουν κτηνώδεις ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, στρέφοντας έτσι την κοινωνία εναντίον της ανανεώσιμης ενέργειας!

Πως φτάσαμε συνοδοιπόροι σε αυτή την έξαρση παράνοιας;

Όλα ξεκίνησαν με το Κραχ του 2008. Η παραλίγο κατάρρευση του διεθνούς καπιταλισμού πυροδότησε Μόνιμη Κρίση που κορυφώνεται από τότε.

Η ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα τρέμει την ανεξέλεγκτη κρίση που η ίδια δημιούργησε.

Αλλά καταφέρνει να μένει κυρίαρχη μέσω του εκβιαστικού διλήμματος: Ή υποτάσσεστε στην Ακροκεντρώα Εξουσία μας που πριμοδοτεί στον ξενοφοβικό εθνικισμό, ή θα έχετε να κάνετε με την Εθνικιστική-Ξενοφοβική-Νεοφασιστική Διεθνή.

Χρόνια πολλά κρατά αυτή η Αλληλεξάρτηση του Ακραίου Κέντρου & της Ακροδεξιάς. Σήμερα, όμως, τα εκβιαστικά διλήμματα κορυφώνονται:

  • Πούτιν ή ΝΑΤΟ;
  • Μπάιντεν ή Τραμπ;
  • Μακρόν ή Λεπέν;
  • Ντράγκι ή Μελόνι;
  • Μνημόνια-για-πάντα ή μια Ελλάδα τύπου Βόρειας Κορέας;

Εμείς υπάρχουμε, αναπνέουμε, είμαστε εδώ, για να λέμε το μεγάλο ΟΧΙ στα εκβιαστικά, τα ανόητα διλήμματα της Ολιγαρχίας.

ΟΧΙ λοιπόν!

  • Ούτε με τον σφαγέα της Τσετσενίας ούτε με το πολεμοχαρές ΝΑΤΟ που τον δημιούργησε
  • Ούτε συμφιλίωση με την Χρεοδουλοπαροικία ούτε Βόρεια Κορέα
  • Ούτε ανοχή στους εχθρούς της επιστήμης ούτε όμως δαιμονοποίηση φοβισμένων, απληροφόρητων συνανθρώπων μας

Είμαστε εδώ για αυτά τα μεγάλα ΟΧΙ, όπως όταν λέμε: ούτε λιγνίτη ούτε φυσικά αέρια ούτε εξορύξεις ούτε αγωγούς ούτε πυρηνικά!

Είμαστε εδώ και για τα σπουδαία ΝΑΙ, όπως όταν λέμε: ΝΑΙ στη νέα πράσινη βιομηχανική επανάσταση στη βάση αποκεντρωμένων δημόσιων δίκτυων ανανεώσιμης ενέργειας.

Συνοδοιπόροι,

Το μεγαλύτερο όπλο της ολιγαρχίας είναι η απαισιοδοξία των πολλών. Είναι στρατηγική τους επιλογή η εργαλειοποίηση της στενοχώριας και της μοναξιάς.

Η δική μας στρατηγική είναι

  • η μετατροπή της στενοχώριας σε δύναμη ανατροπής, και
  • της μοναξιάς σε δύναμη ρήξης.

Γιατί, ναι συνοδοιπόροι, η Ρήξη είναι η Μόνη Απάντηση στην Κρίση, στον Πόλεμο, στην Εκμετάλλευση – αλλά και στην Παράνοια που φέρνει η τεράστια συσσώρευση πλούτου στους Πολύ Λίγους.

Η ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα ήθελε πάντα μια Ευρώπη κατακερματισμένη, αντιδραστική, εξαρτημένη. Το είδαμε χρόνια πριν με την εξαπόλυση της τρόικας εναντίον των λαών μας. Το είδαμε με το Brexit που διχοτόμησε την εργατική τάξη. Το βλέπουμε τώρα που το πετυχαίνουν ξανά ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του πολέμου.

Μεταξύ τους, βέβαια, οι ολιγάρχες επιδεικνύουν αξιοζήλευτη διεθνιστική αλληλεγγύη. Το 2008 οι τραπεζίτες διασώθηκαν λειτουργώντας διεθνιστικά – στήνοντας διεθνικές τρόικες για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Το ίδιο κάνουν σήμερα με τα Χρηματιστήρια Ενέργειας, με τους εξοπλισμούς, με τις εξορύξεις. Καθήκον μας τόσο στην Ανθρωπότητα όσο και στον πλανήτη Γη είναι να λειτουργούμε κι εμείς διεθνιστικά.

Για αυτό πρώτα ιδρύσαμε το DiEM25 στο Βερολίνο: Επειδή η μετατροπή της Ελλάδας σε Φυλακή Χρέους & Μόνιμης Λιτότητας, ήταν η τακτική τους για να επιβληθεί μόνιμη λιτότητα πανευρωπαϊκά. Επειδή ο αγώνας εργαζόμενων ελλήνων και μη προνομιούχων γερμανών, ντόπιων και μεταναστών, είναι κοινός.

Δυο χρόνια μετά, το 2018, δημιουργήσαμε το ΜέΡΑ25. Το ιδρύσαμε για να σηκώσουμε το μαύρο πέπλο της θλίψης που σκέπασε τα πρόσωπα των ανθρώπων εκείνο το καλοκαίρι του 15 όταν οι δικοί μας σύντροφοι ανέτρεψαν το μεγαλειώδες ΟΧΙ στην τρόικα.

Μήνες αργότερα, τον Νοέμβρη του 2018, στο Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύσαμε με τον Bernie Sanders την Προοδευτική Διεθνή, που σήμερα έχει ανοίξει τα φτερά της, μετρώντας συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις με πάνω από 200 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο – συνοδοιπόροι που σήμερα χαιρετίζουν το Συνέδριό μας.

Δημιουργήσαμε το DiEM25, το ΜέΡΑ25 και την Προοδευτική Διεθνή ως δήλωση πίστης ότι, όπως δεν υπάρχει τελική νίκη, δεν υπάρχει ούτε τελική ήττα. Ότι μπορούμε!

Εδώ, στο συνέδριό μας, τις επόμενες μέρες θα επιδείξουμε τον διεθνισμό στη πράξη. Έχοντας ήδη καταλήξει τον περασμένο Ιούνιο στις 22 Θέσεις Πολιτικής του ΜέΡΑ25, τις επόμενες μέρες, πέραν του Καταστατικού μας, θα συναποφασίσουμε για πέντε βασικές στρατηγικές επιλογές μέσω πανευρωπαϊκών ψηφοφοριών που αρχίζουν σήμερα και που θα ολοκληρωθούν σε μια βδομάδα.

Ενώ άλλα κόμματα έχουν κολλήσει στη συζήτηση για το αν θα ψηφίζουν μόνο οι σύνεδροι ή όλα τα μέλη τους, εμείς είμαστε πολύ μπροστά. Στις 5 αυτές ψηφοφορίες όχι μόνο θα ψηφίσουν όλα τα μέλη του ΜέΡΑ25 αλλά κι όλα τα μέλη του DiEM25. Ναι, για αυτά τα 5 στρατηγικά ζητήματα θα ψηφίσουν κι οι συνοδοιπόροι μας οι γερμανοί, οι ιταλοί, οι γάλλοι, οι ούγγροι, οι τούρκοι και, ναι Jeremy, οι βρετανοί! Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για διεθνισμό-στην-πράξη!

Ξεκινώ από τις δύο πανευρωπαϊκές ψηφοφορίες που αφορούν τα δύο μεγάλα, στρατηγικής σημασίας ερωτήματα για τον τόπο μας:

  • Πρώτο ερώτημα: «Τι θα κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση και σας απειλήσουν πάλι με κλείσιμο τραπεζών;»
  • Δεύτερο ερώτημα: «Τι θα κάνετε αν η συγκρότηση κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από τους δικούς σας βουλευτές; Θα δώσετε τουλάχιστον ψήφο ανοχής;»

Και τα δύο ερωτήματα αφορούν την Ελλάδα. Όμως, ό,τι γίνεται εδώ επηρεάζει τους συντρόφους μας σε όλη την Ευρώπη. Για αυτό θα απαντήσουμε πανευρωπαϊκά! Ναι συνοδοιπόροι: Κι οι Σουηδοί, οι Ιρλανδοί, οι Σέρβοι κι οι Πορτογάλοι μέλη του DiEM25 θα ψηφίσουν. Το λέω άλλη μια φορά: Αυτό σημαίνει διεθνισμός στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια.

Πάμε τώρα στο πρώτο καυτό ερώτημα. Πράγματι, τι θα κάνουμε αν πάλι μας απειλήσουν με κλείσιμο τραπεζών; Το ερώτημα δεν αφορά μόνον εμάς. Αφορά οποιαδήποτε κυβέρνηση ενδιαφερθεί τα επόμενα χρόνια να προστατέψει τους μη προνομιούχους.

Γνωρίζετε ότι τα τελευταία 2 χρόνια το ήδη μη βιώσιμο χρέος αυξήθηκε πιο γρήγορα από ποτέ; Δεν είναι τυχαίο: Στην μεταπολεμική Ελλάδα, τέσσερεις ήταν οι διετίες που το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στα ουράνια: Το 1992-3 με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. To 2007-9 με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή. Το 2012-13 με Συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ υπό τους Αντώνη Σαμαρά & Ευάγγελο Βενιζέλο. Και το 2020-22 με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα, το χρέος αυξάνεται κι άλλο επειδή η «Μητσοτάκης ΑΕ» φορτώνει νέα δάνεια σ’ έναν λαό, τον οποίο λοιδορεί, για να επιδοτεί τα υπερκέρδη των Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μυτιληναίου, και Περιστέρη. Και νάταν μόνο το δημόσιο χρέος; Νοικοκυριά, μικρομεσαίοι, ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις βουτάνε βαθύτερα στα κόκκινα δάνεια καθώς η χώρα ολόκληρη αντιμετωπίζει έλλειμα στο ισοζύγιο πληρωμών 7% του ΑΕΠ. Δηλαδή, την ώρα που το κράτος χρωστά δυο φορές το εθνικό εισόδημα, κάθε χρόνο οι ιδιώτες δανείζονται 7 ευρώ για κάθε 100 εισοδήματός τους.

Μην το ψειρίζουμε: Τα τείχη της Φυλακής Χρέους, στην οποία μας επέστρεψε ο κ. Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015, σήμερα τα ψηλώνει και τα ενισχύει η «Μητσοτάκης ΑΕ». Ναι, συνοδοιπόροι, όπως μόνο το ΜέΡΑ25 προέβλεπε, η Χρεοδουλοπαροικία βαθαίνει. Χρέος και επιτόκια αυξάνονται ξανά μαζί, όπως τότε… το 2010. Το 5ο Μνημόνιο είναι νομοτελειακά δεδομένο, όσο ακριβώς ήταν και το πρώτο.

Για την τρόικα, το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι ένα: Να σχηματιστεί μια συγκυβέρνηση, είτε με νεοφιλελεύθερο είτε με προοδευτικό πρόσημο (λίγο τους ενδιαφέρει), που θα περάσει το 5ο Μνημόνιο το οποίο καθιστά δεδομένο το ήδη θεόρατο εθνικό χρέος που αυξάνεται σε περίοδο ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Για την ντόπια ολιγαρχία, το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι ανάλογο: Να σχηματιστεί μια συγκυβέρνηση, είτε με νεοφιλελεύθερο είτε με προοδευτικό πρόσημο (λίγο τους ενδιαφέρει), που θα τους εξασφαλίσει πως τη λυπητερή του 5ου Μνημονίου θα την πληρώσουν, όχι εκείνοι από τα υπερκέρδη τους αλλά, τα γνωστά κορόιδα: ο λαός.

Θα με ρωτήσετε: Καλά. Όταν το 2010 έσκασε το χρέος μας, με το 1ο Μνημόνιο έσωσαν τις γαλλο-γερμανικές τράπεζες, με το 2ο τους έλληνες τραπεζίτες, με το 3ο έβαλαν χέρι στην δημόσια περιουσία μέσω Υπερταμείου και στις τσέπες μας μέσω του Χρηματιστήριου Ενέργειας, με το 4ο Μνημόνιο έβαλαν χέρι στην ιδιωτική περιουσία μέσω των πλειστηριασμών και του «Ηρακλή». Με το 5ο τι έμεινε να πάρουν;

Μην το λέτε. Έχουν στο μάτι τον αέρα και τον ήλιο μας – καθαρές πηγές ενέργειας τις οποίες όμως θα κλέψουν με τρόπο μη ανανεώσιμο για εμάς, πατώντας σε κάθε βουνοκορφή, καταστρέφοντας εύφορη γη, και μεταφέροντας τα υπερκέρδη τους στα Cayman Islands. Έχουν στο μάτι τον τουρισμό, όπου ήδη μετατρέπουν την νεολαία μας όχι απλά στα γκαρσόνια της Ευρώπης αλλά στους κατάδικους της τουριστικής γαλέρας. Ξερογλείφονται βλέποντας τους ακόμα μη ιδιωτικοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους. Θυμώνουν κάθε φορά που αντικρύζουν μια ελεύθερη παραλία, ένα απάτητο βουνό, ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Να γιατί θα απειλήσουν, και πάλι, όποια κυβέρνηση αντισταθεί στις ορέξεις τους με κλείσιμο τραπεζών. Επιστρέφουμε λοιπόν στο καυτό ερώτημα: Πως απαντά μια κυβέρνηση ΜέΡΑ25 στην απειλή των κλειστών τραπεζών; Προτείνω την εξής απάντηση:

  • Το ΜέΡΑ25 πασχίζει για την απόδραση της Ελλάδας από την Φυλακή Χρέους εντός της Ευρωζώνης
  • Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει 7+1 Τομές που αποτελούν άμεσες δεσμεύσεις
  • Η 7η από αυτές τις τιμές αφορά το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ» που θα μας βοηθήσει να αναπνεύσουμε εντός του ευρώ και θα αποτελέσει υποδομή, το πρώτο βήμα, ενός βασικού εισοδήματος για κάθε πολίτη
  • Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει το διπλό νόμισμα αλλά και κάθε εκβιασμό της Κεντρικής Τράπεζας
  • Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρανομήσει και πάλι κλείνοντας τις τράπεζες, το «ΔΗΜΗΤΡΑ» θα μετεξελιχθεί αμέσως σε εθνικό νομισματικό σύστημα.

Καλώ τους Συνέδρους και τα μέλη του DiEM25 να υπερψηφίσουν αυτή την στρατηγική επιλογή. Θυμίζω ότι, σε κάθε περίπτωση, είτε με είτε χωρίς ευρώ, η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς, αντίθετα από την ευρωζώνη απ’ όπου η τρόικα μπορεί να σε αποβάλει έμμεσα, κλείνοντας τις τράπεζές σου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διώξουν κράτος-μέλος. Ας φύγει η Γερμανία! Εμείς δεν πάμε πουθενά. Μαζί με τους συνοδοιπόρους μας του DiEM25 σε όλη την Ευρώπη θα μείνουμε να τους χαλάμε τα σχέδια λεηλασίας των λαών μας.

Συνοδοιπόροι,

Το ΜέΡΑ25 δεν λαϊκίζει χαϊδεύοντας αυτιά. Αφήνουμε άλλους να υπόσχονται πράγματα που απαιτούν την ΡΗΞΗ την οποία δαιμονοποιούν! Κοιτάζουμε στα μάτια τους πολίτες και τους λέμε: Η ελευθερία κι η προκοπή έχουν κόστος. Θέλουν αρετή και τόλμη. Όπως κάθε επένδυση ισοδυναμεί με βραχυπρόθεσμη θυσία ως αντίτιμο μελλοντικής ωφέλειας, έτσι κι η ρήξη είναι η βέλτιστη επένδυση στην βιωσιμότητα της Ελλάδας.

Πάμε τώρα στο δεύτερο καυτό ερώτημα: «Τι θα κάνετε αν, μετά τις εκλογές, η συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από τους δικούς σας βουλευτές; Θα δώσετε τουλάχιστον ψήφο ανοχής να φύγει η «Μητσοτάκης ΑΕ»;» Όλοι μας θέλουμε να φύγει η «Μητσοτάκης ΑΕ». Όμως, συνοδοιπόροι, όταν θερίζει η Ακρίβεια, ποιος θα είναι υπουργός ενέργειας δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας! Ποιος θα είναι υπουργός οικονομικών δεν μας νοιάζει. Μας νοιάζει να πάει ο ΦΠΑ από το 24% στο 15% και από το 13% στο 6%! Ποιος θα είναι υπουργός περιβάλλοντος δεν μας αφορά. Μας αφορά να τελειώνουμε με κάθε εξόρυξη, με τον επικίνδυνο Eastmed, να πάει μπροστά η Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση που προτείνει το ΜέΡΑ25! Και ούτω καθεξής.

Ρωτήσαμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ: Έστω ότι συγκυβερνούμε. Θα επανα-εθνικοποιήσουμε τη ΔΕΗ; Σιωπή! Συνυπογράφετε τουλάχιστον να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας; Τσιμουδιά! Φαίνεται πως, όπως η ΝΔ, ακούνε δημοψήφισμα και τρέμουν!

Εμείς, μιλάμε σταράτα. Λέμε το προφανές: προοδευτική συγκυβέρνηση απαιτεί προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Και προτάσσουμε 7+1 τομές που θεωρούμε θεμέλιο μιας τέτοιας προγραμματικής συμφωνία, 7+1 τομές χωρίς τις οποίες μπορεί να αλλάξει το αμπαλάζ αλλά όχι η ουσία της εξουσίας.

Προφανώς, σοβαρή προγραμματική συμφωνία δεν μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές εντός του τριήμερου που προβλέπει το Σύνταγμα. Το μόνο που μπορείς να καταλήξεις εντός 3 ημερών είναι η μοιρασιά των υπουργείων. Έχοντας κάνει παντιέρα μας το σύνθημα ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ, το ΜέΡΑ25 δεν μπορεί να συμμετάσχει σ’ ένα τέτοιο αλισβερίσι.

Οπότε, η απάντησή μας είναι κρυστάλλινα καθαρή: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για συγκυβέρνηση, θα πρέπει να μας πουν που διαφωνούν με τις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25, να αντιπροτείνουν, να δουλέψουμε σκληρά πάνω σε κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία. ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ! Μετά την κάλπη κανένα σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να σφυρηλατηθεί, οπότε να μην περιμένουν από εμάς ούτε καν ψήφο ανοχής.

Καταθέτω λοιπόν απόψε στην κρίση σας και σε πανευρωπαϊκή ψηφοφορία την εξής διαδικασία:

  1. Το Συνέδριό μας να προσκαλέσει τα αντι-δεξιά κόμματα σε προεκλογικό διάλογο στη βάση των 7+1 τομών που προτείνουμε, και βέβαια όποιων άλλων σημείων θέλουν να θέσουν υπ’ όψη μας.
  2. Το Συνέδριο να δεσμευτεί ότι αν, μετά από έναν τέτοιο προεκλογικό διάλογο, ο ΣΥΡΙΖΑ – ως το μεγαλύτερο κόμμα – μας προτείνει ελάχιστο κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, εμείς θα το θέσουμε στην κρίση των μελών μας πανευρωπαϊκά κι η ετυμηγορία των μελών μας θα είναι δεσμευτική για ολόκληρη την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα.
  3. Το Συνέδριο και τα όργανα δεσμευόμαστε ότι, διαφορετικά, το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να παράσχει ψήφο ούτε ανοχής ούτε βέβαια εμπιστοσύνης.

Στην ίδια πανευρωπαϊκή ψηφοφορία καλείστε να εγκρίνετε τις 7+1 Τομές ως την βάση του οποιοδήποτε διαλόγου με άλλα κόμματα:

  1. Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ
  2. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού & Επιδομάτων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%. Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών των μικρομεσαίων
  3. Για την στέγη: Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέο Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης
  4. Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα – Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας – Πρόγραμμα εξοικονόμησης αλλά και μετατροπή της Ελλάδας στο Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.
  5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  6. ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ – με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την στατιστική υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν από την τρόικα στο δημόσιο
  7. ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ & ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ-ΤΡΑΠΕΖΑ και, βέβαια, την άμεση ίδρυση του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Μίλησα για 7 συν 1 τομές. Είδαμε τις 7. Ας δούμε τώρα και την συν μία που αφορά Ανεξάρτητη Αδέσμευτη Εξωτερική Πολιτική η οποία συμπεριλαμβάνει:

Πρώτον, απεγκλωβισμό από τις διμερείς διαπραγματεύσεις Αθήνας-Άγκυρας μέσα από πρόσκληση σε Διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη προς όλες τις Μεσογειακές Χώρες – με μοναδικά θέματα την χάραξη θαλασσίων ζωνών και την συνεργασία στο πλαίσιο αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δεύτερον, άμεση κατάργηση του Μιλιταριστικού-Εξορυκτικού Άξονα Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος-Εμιράτα που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τρίτον, όσον αφορά το ΝΑΤΟ: Συνοδοιπόροι, δεν είμαστε στο 2015. Το ΝΑΤΟ τότε έψαχνε λόγο ύπαρξης. Σήμερα, τον βρήκε. Με πρόσχημα το αιματοκύλισμα για το οποίο ευθύνεται ο Πούτιν στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τον μιλιταρισμό και καθιστά αδύνατο έναν λογικό διάλογο τόσο για την ειρήνευση της Ουκρανίας όσο και για μια ειρηνική, ασφαλή Ευρώπη.

Με τον Πούτιν από την μία, και το ΝΑΤΟ από την άλλη, τα μαύρα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από μια Ευρώπη ακέφαλη, αντιδραστική, ανίκανη να εξασφαλίσει την Ειρήνη που υποσχέθηκε ότι θα έφερνε στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Αντ’ αυτού, η Ευρώπη έχει παραδοθεί στα γεράκια του ΝΑΤΟϊκού παραληρήματος ενώ, την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ εκθέτει την Ελλάδα, ιδίως την Αλεξανδρούπολη, σε άμεσο κίνδυνο – χωρίς να μας εξασφαλίζει καν τα ανατολικά μας σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο, στις 11 το πρωί, στην ΕΣΗΕΑ, μαζί με τον Jeremy Corbyn και την Ece Temelkuran, θα δώσουμε Συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς, του DiEM25 και του ΜέΡΑ25, προτείνοντας Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. Στόχος; Μια Αδέσμευτη, Ανεξάρτητη Ευρώπη που θα προωθεί την παγκόσμια ειρήνη σ’ έναν κόσμο χωρίς στρατιωτικά μπλοκ.

Ελπίζω ότι θα υπερψηφίσετε την πρόταση αυτή στην σχετική πανευρωπαϊκή ψηφοφορία. Προσέξτε όμως:

Αν συν-αποφασίσουμε να στηρίξουμε το ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων, αυτό σημαίνει να πάψουν η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια, να είναι ορμητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Και, ναι, να το πω καθαρά: Μια τέτοια απόφαση δεν συνάδει με την παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Με πλήρη επίγνωση της βαρύτητας αυτού που λέω, εισηγούμαι την υπερψήφιση της πρότασης από όλες και όλους σας.

Συνοδοιπόροι, φίλες και φίλοι,

Ζούμε σε παράδοξη ιστορική συγκυρία. Το κεφάλαιο θριαμβεύει την ώρα που ο καπιταλισμός καταρρέει μεταλλασσόμενος σε κάτι ακόμα χειρότερο – σε μια τεχνοφεουδαρχία. Τα κράτη γίνονται όλο και πιο απολυταρχικά, το είδαμε αυτό στην πανδημία, αλλά κι όλο πιο ανήμπορα να προστατεύσουν τους πολλούς από τους λίγους. Η κρίση του καπιταλισμού είναι τόσο βαθιά που το σύστημα απέβαλε ως ξένα σώματα τόσο τον φιλελευθερισμό όσο και την σοσιαλδημοκρατία.

Τι έμεινε; Έμειναν τα τέως νεοφιλελεύθερα και τα πρώην σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να διαγκωνίζονται για το ποιο θα εξασφαλίσει την εύνοια της ολιγαρχίας. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι την έχει στην τσέπη. Ο κ. Τσίπρας πασχίζει να πείσει τους ολιγάρχες ότι τους συμφέρει περισσότερο μια ισχυρή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ παρά μια λιγότερο ισχυρή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ. Ότι τα πλούτη τους, μπορεί να είναι κατά τι μικρότερα με ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι ασφαλέστερα με τον ίδιο στο Μαξίμου παρά με τον Κυριάκο – κι αυτό επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ευκολότερα να ξεθυμάνει την λαϊκή αγανάκτηση με εθιμοτυπικές πορείες και συνέδρια με έντονο το κόκκινο χρώμα.

Και τα τρία μνημονιακά κόμματα – Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – βλέπουν τις εκλογές ως ευκαιρία εναλλαγής διαχειριστικών ομάδων ενός συστήματος το οποίο, επί της ουσίας, παραμένει το ίδιο. Αποφεύγουν το Μεγάλο Όραμα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Το συγκαταλέγουν στις ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ και επικεντρώνονται σε δύο πράγματα:

  • Να πείσουν τον κόσμο ότι η ζωή του θα είναι λίγο λιγότερο σκληρή με εκείνους στο Μαξίμου
  • Να πείσουν τους ολιγάρχες ότι η εκλογή τους δεν θα τους βλάψει.

Κι εμείς;

Εμείς, μόνο εμείς, ονοματίζουμε τους ολιγάρχες μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Μόνο το ΜέΡΑ25 καταθέτει και εφαρμόσιμο θεσμικό σχέδιο για την καθημερινότητα και σχέδιο ρήξης με το καθεστώς ξένης κατοχής που στηρίζει την απολυταρχία των ντόπιων μαυραγοριτών.

Είμαστε το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που τόλμησε να πει: καμία εξόρυξη, ούτε δημόσια ούτε ιδιωτική.

Το μόνο βαθιά φεμινιστικό κόμμα που προτάσσει τον φεμινισμό όχι ως γυναικείο ζήτημα αλλά ως ρήξη με τις ισχύουσες δομές εξουσίας – κι όχι μόνο εκείνων που εστιάζουν την εκμετάλλευση της εργασίας από το κεφάλαιο αλλά κι εκείνων που σκότωσαν τον Ζακ, που σπέρνουν τον φόβο στον «διαφορετικό», στον «άλλον».

Εμείς την ανυπακοή μας στην ολιγαρχία την εντάσσουμε στο Μεγάλο Όραμα για οριστική ανατροπή της αυτοκρατορίας του κεφαλαίου

  • που καταστρέφει τον πλανήτη
  • που σκλαβώνει τους ανθρώπους, και
  • που μας επιβάλει να φυτοζωούμε σε μια ιδιότυπη Φυλακή του Χρέους.

Είμαστε το μόνο κόμμα που μελετά την τεχνοφεουδαρχία την οποία γεννά η τελευταία κρίση του καπιταλισμού. Που εκπονεί διεθνιστικό σχέδιο ρήξης με αυτό το δυστοπικό εκμεταλλευτικό σύστημα. Που απαντά καθαρά στο ερώτημα: «Αν γίνετε κυβέρνηση, θα ξαναψηφίσουμε;» Όχι μόνο θα ξαναψηφίσετε σε γενικές εκλογές και σε δημοψηφίσματα αλλά, παράλληλα, θα αποκτήσετε έλεγχο επί της κρατικής εξουσίας, της παιδείας, της υγείας, της ενημέρωσης, μέσα από τα Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών που θα θεσμοθετήσει το ΜέΡΑ25.

«Δύο είναι οι τρόποι να χειραγωγείται ένας λαός», είχε πει ένας σπουδαίος άνθρωπος: «Πρώτα, τον φοβίζουν και κατόπιν του σπάνε το ηθικό.» Και πρόσθεσε: Η άρχουσα τάξη έχει λόγο να μην θέλει καλή δημόσια παιδεία, εύρωστη δημόσια υγεία, ανθρώπους που νιώθουν ασφαλείς: Οι μορφωμένοι, υγιείς, οι γεμάτοι αυτοπεποίθηση λαοί δεν κουμαντάρονται εύκολα!» Χρωστώ πολλά στον άνθρωπο αυτόν – τον μεγάλο Tony Benn, που ήταν φίλος και μέντορας του Jeremy, του αποψινού μας καλεσμένου – του οποίου την ομιλία θα απολαύσουμε αύριο το βράδυ σε τούτη την αίθουσα.

Επηρεασμένος από τον αξέχαστο Tony, ο Jeremy ενέπνευσε εκατομμύρια με την φράση: «Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος πολιτικής: έναν τρόπο να δρας ευγενέστερο, πιο σεβάσμιο, αλλά ταυτόχρονα πιο γενναίο.»

Με αυτή τη σκέψη θέλω να σας αφήσω συνοδοιπόροι. Κάποτε η Χάνα Αρέντ έγραψε ότι η απομόνωση «δημιουργεί την ανάγκη προσχώρησης σε κάποιο ολοκληρωτισμό.» Ότι συνάνθρωποί μας που νιώθουν απομονωμένοι από τον κόσμο που τους περιβάλει εύκολα παρασύρονται από τις σειρήνες του εθνικισμού που τους δίνουν την ψευδαίσθηση ότι κάποιος τους ακούει, ότι σέβονται τους φόβους τους, στο θυμό τους. Έτσι εξηγείται πως, την ώρα που δεν τα βγάζουν πέρα, βρίσκουν μια κάποια ανακούφιση στα μαντάτα ότι η ολιγαρχία αγοράζει Ραφάλ και φρεγάτες – κι ας ξέρουν κατά βάθος ότι αυτή η αγορά θα γιγαντώσει κι άλλο την λιτότητα που τους καταστρέφει χωρίς να κάνει τη χώρα ουσιαστικά ασφαλέστερη.

Δεν αρκεί, με άλλα λόγια, να τα βάζουμε με την ολιγαρχία. Δεν αρκεί να σχεδιάζουμε το μέλλον επιστημονικά. Δεν αρκεί να μιλάμε μεταξύ μας. Όπως έλεγε και το σύνθημα στον τοίχο τα χρόνια τα παλιά, «σύντροφοι, εκτός από τον ιμπεριαλισμό υπάρχει κι η μοναξιά».

Καθήκον μας είναι να βγούμε εκεί έξω. Εκεί έξω, θα βρούμε την Ταπείνωση, την Μοναξιά, την Απαξίωση και την Αναξιοπρέπεια να περπατούν ως τραμπούκοι στους δρόμους των πόλεών μας, να ροβολάνε τα μονοπάτια της επαρχίας μας, και να σπέρνουν παντού την Απαισιοδοξία, τη Διχόνοια και τη Δυσαρέσκεια από την οποία μόνο η Ολιγαρχία επωφελείται.

Εμείς, πρέπει να συναντήσουμε τους γείτονές μας, περαστικούς που μπορεί να μας συμπαθούν μπορεί και όχι. Να τους αφουγκραστούμε. Να τους κοιτάξουμε στα μάτια. Να τους δώσουμε κουράγιο. Μόνο με τέτοιες μικρές, αλλά ουσιαστικά επαναστατικές πράξεις θα τους πείσουμε για την ρήξη που, πράγματι, είναι η μόνη προοδευτική απάντηση στην ολιγαρχία, στην εκμετάλλευση, στη θλίψη. Μόνο έτσι θα πειστούν ότι, πράγματι, αυτή η νύχτα κράτησε πολύ. Ότι ήρθε η ώρα να αδράξουμε το φως της μέρας. Ότι όπως είπε ο Κλέων στη Βουλή: Τέρμα η νύχτα. Τώρα ΜέΡΑ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης