"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Γιατί πρέπει να ασκούμαστε

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μεγαλοχωρίου την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στο καφέ «Αριστοτέλης» στην κεντρική πλατεία Μεγαλοχωρίου με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του ΤΕΦΑΑ-ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κο Γεροδήμο Βασίλειο με θέμα: «Άσκηση και Υγεία».

Οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον κύριο Γεροδήμο, ο οποίος έχει το χάρισμα της αμεσότητας, τα πολλαπλά οφέλη που έχει η άσκηση στην καθημερινότητα και την υγεία του γενικού πληθυσμού. Η άσκηση αποτελεί την καταλληλότερη «μη φαρμακευτική» παρέμβαση για την πρόληψη και αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων και επιφέρει πολλαπλά θετικά οφέλη τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία, υποστήριξε ο ομιλητής. Ωστόσο, για να είναι ασφαλής και αποτελεσματικήγια τον ανθρώπινο οργανισμό, θα πρέπει κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή της να λαμβάνονται υπόψη οι βασικές αρχές της προπονητικής, αλλά και οι ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου (π.χ. ηλικία, επίπεδο φυσικής κατάστασης, κατάσταση υγείας κ.α.). Επιπρόσθετα, η καθοδήγησή της πρέπει να γίνεται από επιστημονικά εκπαιδευμένο προσωπικό, κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, εάν επιθυμούμε σοβαρά αποτελέσματα για την φυσική μας κατάσταση αλλά και την ίδια την ισορροπία του οργανισμού μας.

Συνεχίζοντας ο κος Γεροδήμος τόνισε ότι τα οφέλη της άσκησης, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, είναι εμφανή σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, όπως σε παιδιά και εφήβους, σε ενήλικες, σε άτομα τρίτης ηλικίας, καθώς και σε άτομα με χρόνιες παθήσεις . Επομένως, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει καθημερινές δραστηριότητες (μη οργανωμένη μορφή φυσικής δραστηριότητας), πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του ατόμου . Επιπρόσθετα, οι υγιείς ενήλικες και οι ηλικιωμένοι, καθώς και τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να συμμετέχουν σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης με στόχο τόσο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, όσο και την προαγωγή της υγείας.

 Στην συνέχεια ανέπτυξε τις επιμέρους ενότητες αλλά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εν λόγω προγράμματος, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχοντας την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΦΑΑ- ΣΕΦΑΑ, όπως:

  1. Η επίδραση της αερόβιας ικανότητας στην υγεία, η μεθοδολογία της και η προπόνηση στην παιδική, εφηβική, ενήλικη και προχωρημένη ηλικία.
  2. Η επίδραση της δύναμης στην υγεία.
  3. Η ευλυγισία και η ευκαμψία του σώματός μας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην προχωρημένη ηλικία.
  4. Οι συντονιστικές ικανότητες και πως αξιολογούνται και
  5. Η καθοδήγηση και η ρύθμιση της προπονητικής διαδικασίας (μέσα από συγκεκριμένους στόχους, σχεδιασμό και τέλος το είδος της εφαρμογής που θα έχει το πρόγραμμα.

Ο κος Γεροδήμος δίδαξε το αυτονόητο, άνοιξε τις πύλες του ιδρύματος στην τρικαλινή κοινωνία, όπως θα πρέπει να κάνουν όλα τα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά κυρίως  τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε συντονισμένα ο πολίτης να απολαμβάνει μέσα από τη γνώση, την εμπειρία και την καινοτομία υπεύθυνες και σοβαρές υπηρεσίες στους τομείς της μάθησης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, όπως αιώνες τώρα γίνεται στον Δυτικό Κόσμο…

Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα άσκησης, ενώ οι εγγραφές ήταν πάρα πολλές, ώστε το πρόγραμμα να αγγίξει όλες τις ηλικίες και να αποτελέσει την απαρχή για αναλόγου κύρους προγράμματα άσκησης στο μέλλον.

askish (13) askish (12) askish (11) askish (9) askish (8) askish (7) askish (6) askish (2) askish (3) askish (4) askish (5) askish (1)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης