"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.4 C
Trikala

“Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

“Φέτοςτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” με σύνθημα δανεισμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη “Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”, συμπληρώνει 40 χρόνια μαχητικής παρέμβασης, αγωνιστικής και ασυμβίβαστης πορείας. Είναι μοναδικός θεσμός που ταξιδεύει από το 1975 έως και σήμερα στο 2014, εκεί που ζει, δουλεύει και μορφώνεται η νέα γενιά. Αντέχει στο χρόνο, είναι μία νεολαιίστικη γιορτή, μία αιχμηρή πολιτική και πολιτιστική πρόταση”. Αυτό υπογράμμισαν, τα μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Τρικάλων της ΚΝΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ενόψει των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί αυτό το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου.

Συνδυάζει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική μας πρόταση με πολλές μορφές τέχνης, συναυλίες, αφιερώματα, με αθλητικές δραστηριότητες, με συζητήσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας. Χτίζεται από την αρχή μέχρι το τέλος με το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, τη συλλογικότητα, την εθελοντική και σχεδιασμένη δουλειά χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ χωρίς την ανάγκη από σπόνσορες και χορηγούς. Το Φεστιβάλ μας πάντα ήταν και είναι δεμένο με τα όνειρα, τις ανάγκες και τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, και έφτασε τα 40 χρόνια του όχι γιατί περιέγραφε τα προβλήματα, αλλά γιατί φώτιζε την διέξοδο για το συμφέρον της εργατικής τάξης. Από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα, αγκαλιάζεται θερμά από μάζες νεολαίας, αλλά και από ανθρώπους κάθε ηλικίας που περιμένουν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις του, περιμένουν αυτό το μεγάλο λαϊκό γλέντι που μιλάει τη γλώσσα της νέας γενιάς, την αγγίζει, την προβληματίζει, την ταξιδεύει… Το Φεστιβάλ βρήκε σημαντική στήριξη από μεγάλες μορφές των Γραμμάτων και των Τεχνών κι έγινε μια πραγματική όαση πολιτισμού” ανέφεραν τα μέλη της Τ.Ο. Τρικάλων της ΚΝΕ και πρόσθεσαν “με δημιουργικότητα και συλλογικότητα «χτίζεται» η νεανική πολιτεία του Φεστιβάλ. Χωρίς τη «συνδρομή» κατασκευαστικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχείρησαν και οι άλλες πολιτικές νεολαίες να μιμηθούν αυτήν την πετυχημένη γιορτή και για κάποια χρόνια μέχρι τη δεκαετίας του ’80 γινόταν λόγος για «τα Φεστιβάλ των Νεολαιών». Μόνο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ όμως ήταν αυτό που, όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά γιγαντώθηκε, ωρίμασε και βελτιώθηκε με τα χρόνια, εξέφρασε τις ανάγκες τις νέας γενιάς, καθιερώθηκε ως ένα μοναδικό ετήσιο αντάμωμα. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θέλουμε να αναπτύξουμε κάποιες βασικές πλευρές των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον πολιτισμό. Βασικό ζήτημα είναι ότι σήμερα οι νέοι που έχουν την όρεξη και το μεράκι να ασχοληθούν με τον πολιτισμό συναντάνε πάρα πολλά εμπόδια, τα οποία θεωρούμε χρέος μας να αναδείξουμε και να αντιπαλέψουμε: Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφή από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 σαν στρατηγικό στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, ενώ η μετατροπή του σε πεδίο κερδοφορίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας το 2000 με το πρόγραμμα “Πολιτισμός 2000”. Η ΕΕ από το 2011 καλούσε τα κράτη μέλη να ελαχιστοποιήσουν την κρατική επιχορήγηση στον Πολιτισμό διευκολύνοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις”.

Ενώ, σημείωσαν ότι “η άθλια κατάσταση που βιώνει κάθε οικογένεια (ανεργία – απολύσεις – μειώσεις μισθών – χαράτσια – φόροι) σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ούτε να μπορέσει κάποιος να απολαύσει μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό τις περισσότερες φορές, αλλά ούτε και να ξεδιπλωθούν ταλέντα και δημιουργικές δυνατότητες. Στη σημερινή κοινωνία που τα πάντα κρίνονται με βάση το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών πρέπει να πληρώσεις και για τον πολιτισμό.

  • Κοστίζει τουλάχιστον 10 ευρώ για να παίξεις μια ώρα μουσική σε στούντιο, εγγραφή σε σχολή χορού, θεατρικό εργαστήρι, ωδείο κ.ο.κ. Το μεράκι κοστίζει ακριβά όπως και η παρακολούθηση μιας παράστασης, μιας ταινίας, η επίσκεψη σε ένα μουσείο.

  • Στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δήμους δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές ή αυτές που υπάρχουν είναι λειψές στην καλύτερη περίπτωση. Τα μουσικά σχολεία τα πάνε για κλείσιμο.

  • Για τους νέους το ζήτημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που αφήνει το τρέξιμο σχολείο – σπίτι – φροντιστήριο, ή σπίτι – σχολή – δουλειά.

  • Ταυτόχρονα το σύστημα επιδιώκει και μέσα από τον πολιτισμό να ξεστρατίζει η σκέψη του κόσμου από το τι πρέπει να κάνει σήμερα, να ελέγξει συνειδήσεις, να αλλοιώσει, να χαλάσει τις σκέψεις και τα όνειρά μας.Προβάλλει πρότυπα της ναρκωκουλτουρας (ατομική λύση – φυγή από την πραγματικότητα), της υποκουλτούρας (μετατροπή της ψυχαγωγίας σε εκτόνωση), της φανταχτερής ζωής και του lifestyle.

Πτυχή του Φεστιβάλ μας είναι η διεκδίκηση ο πολιτισμός να είναι δικαίωμα για όλους, γι’ αυτό και δίνουμε την ευκαιρία, το χώρο και το χρόνο σε εκατοντάδες καλλιτεχνικές ομάδες πανελλαδικά να εκφραστούν, όπως συγκροτήματα ή θεατρικές ομάδες. Θέλουμε τη συμμετοχή τέτοιων ομάδων στα Φεστιβάλ, τη βοήθεια και τη συμβολή στο περιεχόμενο, στο στήσιμο, στην προπαγάνδισή τους. Η κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ αντικατοπτρίζει την κοινωνία για την οποία παλεύουμε, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό”.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του στις 19:00 το απόγευμαμε το εξής πρόγραμμα:

Κεντρική Σκηνή

  • 20:15-20:45 : Συναυλία metal από τους «LastRaw», μαθητικό σχήμα του μουσικού λυκείου. Ο ήχος τους βρίσκεται στο φάσμα του Heavy και ThrashMetal, καθώς παίζουν covers από τις γνωστές μπάντες Metallica και Megadeath.

Χρήστος Τσακρέζης: Φωνητικά και Κιθάρα

Γιώργος Αθανασάκης: Δεύτερη Κιθάρα

Βύρωνας Αργυρόπουλος: Μπάσο

Πάρης Ψαρής: Ντραμς

  • 20:45-21:15 «Μουσικό αφιέρωμα στα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-Οδηγητή» από το μουσικό σχήμα της ΚΝΕ. Θα μας ταξιδέψουν σε γνώριμους ήχους σπουδαίων καλλιτεχνών που καταξιώθηκαν και μέσα από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως ο Διονύσης Τσακνής και οι Αδερφοί Κατσιμίχα.

Κώστας Αναγνώστου: Κιθάρα

Πάρης Ψαρής: Κρουστά

Ηλίας Τάλιος: Μπάσο

Γιώργος Παπαγεωργίου: Μπουζούκι

Δήμητρα Χονδρού: Κλαρίνο και Φωνητικά

  • 21:15-22:00 : Πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Αναπλιώτη, γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

  • 22:00-23:00 : συναυλία από τους «KollektivA». Το βάπτισμα και την πορεία τους τα αποδίδουν μέχρι σήμερα στον σπουδαίο Μάνο Ξυδούς, με τον οποίο συνεργάστηκαν δισκογραφικά και συναυλιακά. Μέχρι στιγμής έχουν επιμεληθεί με επιτυχία πολλά μουσικο-θεατρικά project. Ένα συγκρότημα με ροκ και progressive ήχο στο μικρού βεληνεκούς ροκ ελληνικό τοπίο. Έχουν συμβάλει με το έργο τους στη στήριξη των ταξικών λαικών αγώνων. Άλλωστε, στο πνεύμα της τελευταίας τους δουλειάς, «Η Μπαλάντα της Φυλακής», δηλώνουν: «Καμία αλλαγή, δεν πρόκειται να έρθει όσο οι συνειδήσεις μένουν «φυλακισμένες» σε λογικές εύκολων λύσεων που θα φέρουν κάποιοι άλλοι και μάλιστα με ανάθεση! Σε αυτό το «απελευθερωτικό» πέρασμα από την ανάθεση στη ίδια τη δράση των άμεσα ενδιαφερόμενων, η μουσική και η τέχνη γενικότερα, εμπνέουν, εμψυχώνουν, περιγράφουν με μια διεισδυτική, αισθητική ματιά την πραγματικότητα»

  • 23:00-01:00 : λαϊκό γλέντι από τους «SevdalimAman». Ένα νεοσύστατο μουσικό σχήμα που απαρτίζεται, ως επί το πλείστον, από νέους μουσικούς, φοιτητές του τμήματος μουσικών σπουδών του ΑΠΘ. Έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στην παραδοσιακή μουσική και στους ανατολικούς ήχους.

Χαρά Κοτσακιαχίδου: Κανονάκι
Βαλεντίνη Παπανικολάου: Σαξόφωνο, Κρουστά, Φωνητικά
Ανδριάνα Κόρακα: Φωνή, Κρουστά
Κώστας Γκότζιας: Λαούτο, Φωνητικά
Χρήστος Δανάς: Βιολί

Παιδότοπος

  1. 19:00-20:00 : παρουσίαση του τραγουδιού του Μ. Λοίζου ¨O Μέρμηγκας¨ καιΔραματοποίηση του παραμυθιού της Ζ. Σαρρή: «το κουκί και το ρεβίθι», από θεατρική ομάδα μαθητών

  2. 20:00-21:00 : Ζωγραφίζουμε για «Έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»

Μαθητικό Στέκι

  • 19:00-20:00 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την έρευνα μέσω των ερωτηματολογίων της ΚΝΕ στα Τρίκαλα για την τράπεζα θεμάτων και το “νέο λύκειο” και σχετική προβολή βίντεο.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν:

  • Στέκι νέων εργαζόμενων και ανέργων, με συζήτηση για την ανεργία.

  • Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή»

  • Έκθεση με θέμα: Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό

  • Φωτογραφικό αφιέρωμα «40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στα Τρίκαλα»

  • Ταβέρνα και μπαρ

Συνεχίζεται επίσης η συλλογή αρχειακού υλικού που αφορά το Φεστιβάλ στην πόλη των Τρικάλων. Φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή και αν υπάρχουν, μας ενδιαφέρουν. Ένα τμήμα του υλικού θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ, αλλά θα ακολουθήσει και άλλη εκδήλωση με έκθεση του ολοκληρωμένου υλικού. Επίσης σε εξέλιξη είναι ο πανελλαδικός διαγωνισμός αφίσας και καλλιτεχνικής δημιουργίας που διοργανώνει η ΚΝΕ.

Email επικοινωνίας: trikala.fest.kne@gmail.com

Ιστότοπος: http://efestival.kne.

Φέτοςτο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” με σύνθημα δανεισμένο από την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη “Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων”, συμπληρώνει 40 χρόνια μαχητικής παρέμβασης, αγωνιστικής και ασυμβίβαστης πορείας. Είναι μοναδικός θεσμός που ταξιδεύει από το 1975 έως και σήμερα στο 2014, εκεί που ζει, δουλεύει και μορφώνεται η νέα γενιά. Αντέχει στο χρόνο, είναι μία νεολαιίστικη γιορτή, μία αιχμηρή πολιτική και πολιτιστική πρόταση. Συνδυάζει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική μας πρόταση με πολλές μορφές τέχνης, συναυλίες, αφιερώματα, με αθλητικές δραστηριότητες, με συζητήσεις και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας. Χτίζεται από την αρχή μέχρι το τέλος με το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, τη συλλογικότητα, την εθελοντική και σχεδιασμένη δουλειά χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ χωρίς την ανάγκη από σπόνσορες και χορηγούς. Το Φεστιβάλ μας πάντα ήταν και είναι δεμένο με τα όνειρα, τις ανάγκες και τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, και έφτασε τα 40 χρόνια του όχι γιατί περιέγραφε τα προβλήματα, αλλά γιατί φώτιζε την διέξοδο για το συμφέρον της εργατικής τάξης. Από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα, αγκαλιάζεται θερμά από μάζες νεολαίας, αλλά και από ανθρώπους κάθε ηλικίας που περιμένουν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις του, περιμένουν αυτό το μεγάλο λαϊκό γλέντι που μιλάει τη γλώσσα της νέας γενιάς, την αγγίζει, την προβληματίζει, την ταξιδεύει… Το Φεστιβάλ βρήκε σημαντική στήριξη από μεγάλες μορφές των Γραμμάτων και των Τεχνών κι έγινε μια πραγματική όαση πολιτισμού.

Με δημιουργικότητα και συλλογικότητα «χτίζεται» η νεανική πολιτεία του Φεστιβάλ. Χωρίς τη «συνδρομή» κατασκευαστικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχείρησαν και οι άλλες πολιτικές νεολαίες να μιμηθούν αυτήν την πετυχημένη γιορτή και για κάποια χρόνια μέχρι τη δεκαετίας του ’80 γινόταν λόγος για «τα Φεστιβάλ των Νεολαιών». Μόνο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ όμως ήταν αυτό που, όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά γιγαντώθηκε, ωρίμασε και βελτιώθηκε με τα χρόνια, εξέφρασε τις ανάγκες τις νέας γενιάς, καθιερώθηκε ως ένα μοναδικό ετήσιο αντάμωμα.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θέλουμε να αναπτύξουμε κάποιες βασικές πλευρές των θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον πολιτισμό.

Βασικό ζήτημα είναι ότι σήμερα οι νέοι που έχουν την όρεξη και το μεράκι να ασχοληθούν με τον πολιτισμό συναντάνε πάρα πολλά εμπόδια, τα οποία θεωρούμε χρέος μας να αναδείξουμε και να αντιπαλέψουμε: Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφή από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 σαν στρατηγικό στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού, ενώ η μετατροπή του σε πεδίο κερδοφορίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας το 2000 με το πρόγραμμα “Πολιτισμός 2000”. Η ΕΕ από το 2011 καλούσε τα κράτη μέλη να ελαχιστοποιήσουν την κρατική επιχορήγηση στον Πολιτισμό διευκολύνοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η άθλια κατάσταση που βιώνει κάθε οικογένεια (ανεργία – απολύσεις – μειώσεις μισθών – χαράτσια – φόροι) σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, του αθλητισμού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ούτε να μπορέσει κάποιος να απολαύσει μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό τις περισσότερες φορές, αλλά ούτε και να ξεδιπλωθούν ταλέντα και δημιουργικές δυνατότητες. Στη σημερινή κοινωνία που τα πάντα κρίνονται με βάση το κέρδος των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών πρέπει να πληρώσεις και για τον πολιτισμό.

  • Κοστίζει τουλάχιστον 10 ευρώ για να παίξεις μια ώρα μουσική σε στούντιο, εγγραφή σε σχολή χορού, θεατρικό εργαστήρι, ωδείο κ.ο.κ. Το μεράκι κοστίζει ακριβά όπως και η παρακολούθηση μιας παράστασης, μιας ταινίας, η επίσκεψη σε ένα μουσείο.

  • Στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους δήμους δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές ή αυτές που υπάρχουν είναι λειψές στην καλύτερη περίπτωση. Τα μουσικά σχολεία τα πάνε για κλείσιμο.

  • Για τους νέους το ζήτημα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που αφήνει το τρέξιμο σχολείο – σπίτι – φροντιστήριο, ή σπίτι – σχολή – δουλειά.

  • Ταυτόχρονα το σύστημα επιδιώκει και μέσα από τον πολιτισμό να ξεστρατίζει η σκέψη του κόσμου από το τι πρέπει να κάνει σήμερα, να ελέγξει συνειδήσεις, να αλλοιώσει, να χαλάσει τις σκέψεις και τα όνειρά μας.Προβάλλει πρότυπα της ναρκωκουλτουρας (ατομική λύση – φυγή από την πραγματικότητα), της υποκουλτούρας (μετατροπή της ψυχαγωγίας σε εκτόνωση), της φανταχτερής ζωής και του lifestyle.

Πτυχή του Φεστιβάλ μας είναι η διεκδίκηση ο πολιτισμός να είναι δικαίωμα για όλους, γι’ αυτό και δίνουμε την ευκαιρία, το χώρο και το χρόνο σε εκατοντάδες καλλιτεχνικές ομάδες πανελλαδικά να εκφραστούν, όπως συγκροτήματα ή θεατρικές ομάδες. Θέλουμε τη συμμετοχή τέτοιων ομάδων στα Φεστιβάλ, τη βοήθεια και τη συμβολή στο περιεχόμενο, στο στήσιμο, στην προπαγάνδισή τους. Η κόκκινη πολιτεία του Φεστιβάλ αντικατοπτρίζει την κοινωνία για την οποία παλεύουμε, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του στις 19:00 το απόγευμαμε το εξής πρόγραμμα:

Κεντρική Σκηνή

  • 20:15-20:45 : Συναυλία metal από τους «LastRaw», μαθητικό σχήμα του μουσικού λυκείου. Ο ήχος τους βρίσκεται στο φάσμα του Heavy και ThrashMetal, καθώς παίζουν covers από τις γνωστές μπάντες Metallica και Megadeath.

Χρήστος Τσακρέζης: Φωνητικά και Κιθάρα

Γιώργος Αθανασάκης: Δεύτερη Κιθάρα

Βύρωνας Αργυρόπουλος: Μπάσο

Πάρης Ψαρής: Ντραμς

  • 20:45-21:15 «Μουσικό αφιέρωμα στα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-Οδηγητή» από το μουσικό σχήμα της ΚΝΕ. Θα μας ταξιδέψουν σε γνώριμους ήχους σπουδαίων καλλιτεχνών που καταξιώθηκαν και μέσα από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όπως ο Διονύσης Τσακνής και οι Αδερφοί Κατσιμίχα.

Κώστας Αναγνώστου: Κιθάρα

Πάρης Ψαρής: Κρουστά

Ηλίας Τάλιος: Μπάσο

Γιώργος Παπαγεωργίου: Μπουζούκι

Δήμητρα Χονδρού: Κλαρίνο και Φωνητικά

  • 21:15-22:00 : Πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Αναπλιώτη, γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

  • 22:00-23:00 : συναυλία από τους «KollektivA». Το βάπτισμα και την πορεία τους τα αποδίδουν μέχρι σήμερα στον σπουδαίο Μάνο Ξυδούς, με τον οποίο συνεργάστηκαν δισκογραφικά και συναυλιακά. Μέχρι στιγμής έχουν επιμεληθεί με επιτυχία πολλά μουσικο-θεατρικά project. Ένα συγκρότημα με ροκ και progressive ήχο στο μικρού βεληνεκούς ροκ ελληνικό τοπίο. Έχουν συμβάλει με το έργο τους στη στήριξη των ταξικών λαικών αγώνων. Άλλωστε, στο πνεύμα της τελευταίας τους δουλειάς, «Η Μπαλάντα της Φυλακής», δηλώνουν: «Καμία αλλαγή, δεν πρόκειται να έρθει όσο οι συνειδήσεις μένουν «φυλακισμένες» σε λογικές εύκολων λύσεων που θα φέρουν κάποιοι άλλοι και μάλιστα με ανάθεση! Σε αυτό το «απελευθερωτικό» πέρασμα από την ανάθεση στη ίδια τη δράση των άμεσα ενδιαφερόμενων, η μουσική και η τέχνη γενικότερα, εμπνέουν, εμψυχώνουν, περιγράφουν με μια διεισδυτική, αισθητική ματιά την πραγματικότητα»

  • 23:00-01:00 : λαϊκό γλέντι από τους «SevdalimAman». Ένα νεοσύστατο μουσικό σχήμα που απαρτίζεται, ως επί το πλείστον, από νέους μουσικούς, φοιτητές του τμήματος μουσικών σπουδών του ΑΠΘ. Έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στην παραδοσιακή μουσική και στους ανατολικούς ήχους.

Χαρά Κοτσακιαχίδου: Κανονάκι
Βαλεντίνη Παπανικολάου: Σαξόφωνο, Κρουστά, Φωνητικά
Ανδριάνα Κόρακα: Φωνή, Κρουστά
Κώστας Γκότζιας: Λαούτο, Φωνητικά
Χρήστος Δανάς: Βιολί

Παιδότοπος

  1. 19:00-20:00 : παρουσίαση του τραγουδιού του Μ. Λοίζου ¨O Μέρμηγκας¨ καιΔραματοποίηση του παραμυθιού της Ζ. Σαρρή: «το κουκί και το ρεβίθι», από θεατρική ομάδα μαθητών

  2. 20:00-21:00 : Ζωγραφίζουμε για «Έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων»

Μαθητικό Στέκι

  • 19:00-20:00 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την έρευνα μέσω των ερωτηματολογίων της ΚΝΕ στα Τρίκαλα για την τράπεζα θεμάτων και το “νέο λύκειο” και σχετική προβολή βίντεο.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν:

  • Στέκι νέων εργαζόμενων και ανέργων, με συζήτηση για την ανεργία.

  • Βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή»

  • Έκθεση με θέμα: Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό

  • Φωτογραφικό αφιέρωμα «40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στα Τρίκαλα»

  • Ταβέρνα και μπαρ

Συνεχίζεται επίσης η συλλογή αρχειακού υλικού που αφορά το Φεστιβάλ στην πόλη των Τρικάλων. Φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή και αν υπάρχουν, μας ενδιαφέρουν. Ένα τμήμα του υλικού θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ, αλλά θα ακολουθήσει και άλλη εκδήλωση με έκθεση του ολοκληρωμένου υλικού. Επίσης σε εξέλιξη είναι ο πανελλαδικός διαγωνισμός αφίσας και καλλιτεχνικής δημιουργίας που διοργανώνει η ΚΝΕ.

Email επικοινωνίας: trikala.fest.kne@gmail.com

Ιστότοπος: http://efestival.kne.gr

trikala_afissa

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης