"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Για την ευαισθητοποίηση του εκπαιδευτικού και μαθητικού πληθυσμού απέναντι στους μετανάστες

lafarm

Σχετικά άρθρα

00
H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων είχε τη χαρά να φιλοξενήσει για τρίτη φορά στην πόλη μας τους Βέλγους εταίρους στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio “ Schools without borders” . Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και αντίστοιχου φορέα του Charleroi του Βελγίου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του εκπαιδευτικού και μαθητικού πληθυσμού απέναντι στους μετανάστες και γενικότερα στην καλλιέργεια της έννοιας της ανεκτικότητας και του σεβασμού για καθετί διαφορετικό. Συντονιστής του προγράμματος είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και τοπικοί εταίροι το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, το 3Ο Λύκειο Τρικάλων, το 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας, το ΕΠΑΛ Πύλης, το Λύκειο Βαλτινού και ο e-trikala.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης οι Βέλγοι εταίροι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν αρχικά με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Κάκλα Βασιλική ,κάνοντας μια γενικότερη αποτίμηση της πορείας και της αξίας του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος.
Καθώς αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά επίσκεψη των εταίρων και καθώς το πρόγραμμα βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο υλοποίησής του, ήδη έχουν εδραιωθεί ουσιαστικές και βαθύτερες σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και κατά συνέπεια η πραγματοποίηση των δράσεων και των εργασιών γίνεται αβίαστα σε πολύ φιλικό και οικείο κλίμα.
00

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εταίροι μας επισκέφτηκαν πρώτα τον etrikala και ενημερώθηκαν για το ρόλο του οργανισμού και για τα ποικίλα προγράμματα που υλοποιεί. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Λύκειο Βαλτινού- ένα από τα εμπλεκόμενα σχολεία- και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση που ετοίμασαν οι μαθητές για το σχολείο τους καθώς και μια καλή πρακτική που εφαρμόστηκε στα πλαίσια της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Αφού στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, οι φιλοξενούμενοι απόλαυσαν παραδοσιακούς χορούς από ομάδα μαθητών , ενώ σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη κοπή πίτας .

Σημαντικές ωστόσο για την πορεία του προγράμματος κρίνονται πάντα οι συναντήσεις όλων των εταίρων από κοινού για την παρουσίαση των εργασιών και για το σχεδιασμό των επόμενων δράσεων . Στις συναντήσεις εργασίας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν στους εταίρους οι δράσεις που έλαβαν χώρα από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο και να συζητηθεί ο αντίκτυπός τους. Ειδικότερα έγινε αναφορά στη συνέντευξη τύπου της Δ/ντριας Δ/θμιας Εκπ/σης στα τοπικά μέσα, στην ημερίδα που οργανώθηκε για τα προγράμματα Erasmus+ , στη συμμετοχή των συντονιστών στο 5Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογίας, στο βιωματικό εργαστήριο για τον αποκλεισμό των κοινωνικών ομάδων και στο εργαστήριο για τη νέα διδακτική μέθοδο Clil . Αντίστοιχα οι εταίροι μας παρουσίασαν τις δικές τους δράσεις και ακολούθησαν συζητήσεις για την αξιολόγησή τους. Όλα όσα έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.swb.edu.gr.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την επίσκεψη των εταίρων μας και η ξενάγησή τους στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να μπορέσουν να θαυμάσουν τις ομορφιές του τόπου μας.
Συνεχίζουμε τις εργασίες μας, τα αποτελέσματα των οποίων θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε και να εκτιμήσουμε εκ νέου στην επόμενη και τελευταία συνάντηση στο Βέλγιο που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18-22 Μαρτίου 2015.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης