"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Υγεια

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισαν να οργανώσουν την 1 και 2 Οκτωβρίου ένα 2ήμερο δράσεων για την υπεράσπιση της υγείας ως θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος και κοινωνικού αγαθού, γιατί διαπιστώνουμε ότι αυτή τη περίοδο, σε συνθήκες ανθρωπιστικής τραγωδίας στη χώρα, κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, κοινωνικής εξαθλίωσης, συντελείται η ολοκλήρωση της νεοφιλελεύθερης καταστροφικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών υγείας, η πλήρης κατεδάφιση των όποιων δομών απέμειναν ως Εθνικό Σύστημα Υγείας και Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας.

–          Πριν λίγες μέρες, ψηφίστηκε ο Νόμος για την Ε.Σ.Α.Ν., την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων. Ο νέος Νόμος ιδιωτικοποιεί το Υπουργείο Υγείας, ρίχνει στην αρένα της αγοράς τα δημόσια Νοσοκομεία,  δίνει τη χαριστική βολή στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό αποσύροντας το κράτος από την εγγυημένη χρηματοδότηση. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το 2020 τα Νοσοκομεία πρέπει να είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα.  Ιδρύεται μια Ανώνυμη Εταιρεία με συμμετοχή κράτους και ιδιωτών, για να υποκαθιστά τον ρόλο του Υπουργείου Υγείας. Να διαχειρίζεται, να αξιολογεί και να κατανέμει το σύνολο των πόρων του προϋπολογισμού και του κλάδου υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων που πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ,  προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας ( Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ., Ιδιωτικές Κλινικές, Διαγνωστικά Κέντρα, Θεραπευτήρια Αποκατάστασης…). Η Εταιρεία θα καθορίζει με αυθαίρετα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια «κερδοφορίας» και « ανταγωνισμού» ποιες δομές, ποιοι τομείς, είναι «ανταποδοτικοί» και με την διαδικασία τιμολόγησης των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων ( στα οποία συμπεριλαμβάνεται το μισθολογικό κόστος, οι δαπάνες πάγιων επενδύσεων και οι δαπάνες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ), με επιλεκτική χρηματοδότηση οικονομίστικης  συμπίεσης του κόστους  θα καθορίζει : ποιο μερίδιο θα πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα, στους μεγαλοσχήμονες των ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων και νοσηλευτηρίων, πόσο θα πληρώνονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, ποια Νοσοκομεία – ποιες δομές θα κλείσουν, ποιες απολύσεις θα γίνουν, ποιες θεραπευτικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις θα κοπούν, ποιο ελάχιστο πακέτο παροχών υπηρεσιών υγείας θα δίνεται στους πολίτες, ποια ποσά θα επιβαρύνουν τις τσέπες των ασθενών όταν οι δαπάνες υπερβαίνουν το «μέσο κόστος».

–          Οι περικοπές στις προληπτικές  διαγνωστικές εξετάσεις ( pap test, PSA, ορμόνες, μαστογραφίες ) και στη συνταγογράφηση- φαρμακευτική δαπάνη με την πρόσφατη απόφαση του κ.Βορίδη για τις υποχρεώσεις των γιατρών, για κλειστούς προϋπολογισμούς ανά Νομό και ειδικότητα, αφήνουν τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε επικίνδυνα νοσήματα, «σκοτώνουν τη πρόληψη».

–          Τα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν υποστεί τις τρομακτικές συνέπειες της υποχρηματοδότησής τους. Οι προϋπολογισμοί τους  βρίσκονται «στο κόκκινο», η ετήσια επιχορήγησή τους εξαντλήθηκε, μεγάλες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων, αντιδραστηρίων και υγειονομικού υλικού, οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού και εργαστηριακού προσωπικού  που ανακοινώνονται δεν πραγματοποιούνται παρά τα εκρηκτικά κενά και τις κραυγές αγωνίας για τη λειτουργία των υποστελεχωμένων Μονάδων, Τμημάτων, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου η Καρδιολογική Κλινική ανέστειλε τη λειτουργία της. Στο Νοσοκομείο Λήμνου παραιτήθηκε η μοναδική Παθολόγος και 1 από τους 2 Αναισθησιολόγους. Το Νοσοκομείο Σαντορίνης παραμένει κλειστό αν και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Λαϊκές διαδηλώσεις για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου τους από τη πλήρη κατάρρευση έγιναν στη Φλώρινα, στο Μεσολόγγι, στην Ικαρία, στον Άγιο Νικόλαο, στη Πρέβεζα και σε πολλές άλλες περιοχές. Στο δικό μας Νοσοκομείο σοβαρά λειτουργικά προβλήματα έχουν οι Κλινικές : Οφθαλμολογική, Ουρολογική, Γυναικολογική-Μαιευτική, Παιδιατρική, ΩΡΛ, το Ψυχιατρικό και Νευρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό Εργαστήριο, το Ακτινολογικό για το σύνολο των δραστηριοτήτων του που περιλαμβάνει και τον νέο Μαστογράφο και την προμήθεια Μαγνητικού Τομογράφου. Στα ζητούμενα είναι η λειτουργία των προβλεπόμενων από τον Οργανισμό νέων Κλινικών-Τμημάτων : Πνευμονολογικής, Νεφρολογικής, Νευρολογικής, Ψυχιατρικής, αυτοτελούς ΤΕΠ, Γαστρεντερολογικού, Ογκολογίας – Χημειοθεραπείας, Κυτταρολογικού, Ενδοκρινολογικού… Ελλείψεις στελέχωσης έχουν ακόμη και οι 2 Παθολογικές Κλινικές, η Καρδιολογική, η Αιμοδοσία…

–          Η δημόσια ΠΦΥ διαλύεται, οι Μονάδες του ΠΕΔΥ συρρικνώνονται, η ΕΣΔΥ αποκαλύπτει σε Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο οτι 1 στους 2 πολίτες που έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας φροντίδας δεν κατορθώνει να προσεγγίσει τις δημόσιες δομές λόγω μακρόχρονης αναμονής και οι ασφαλισμένοι αναζητούν λύσεις στην ιδιωτική υγεία πληρώνοντας από το υστέρημά τους 1400 περίπου ευρώ ετησίως. Ο ΕΟΠΥΥ απαξιώνεται, αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του στους συμβεβλημένους γιατρούς και τους άλλους  παρόχους υγείας, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη έχει κάνει ήδη υπέρβαση του πλαφόν της. 6 στους 10 ασφαλισμένοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες που παρέχει, ενώ σε Καρδιολογικό Συνέδριο ανακοινώνεται ότι το 12,9% των ασθενών διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους.

–          Οι ανασφάλιστοι πολίτες  που ο αριθμός τους διαρκώς γιγαντώνεται, βιώνουν τραυματικά τη καθημερινή επαφή τους με τις δημόσιες δομές υγείας. Ταυτόχρονα αναγκάζονται σε τρομακτικές δαπάνες από τις άδειες τσέπες τους, γιαυτό και 1 στους 3 παραμελεί το πρόβλημά του ή κόβει αναγκαία φάρμακα.

–          30 χρόνια μετά την ψήφιση του Ιδρυτικού Νόμου για το ΕΣΥ, συνεχίζουμε να ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΌΜΗΣΗ ολοκληρωμένου Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ, περίθαλψης, αποκατάστασης, που θα παρέχει σε όλους Δωρεάν την ελεύθερη, έγκαιρη, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες που θα αναγνωρίζουν την υγεία ως θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό. Η χρηματοδότησή του πρέπει να γίνεται με επάρκεια από τον κρατικό προϋπολογισμό ως προτεραιότητα των δημόσιων δαπανών.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Γ. ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης