"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Γουργουλιάνης: Απέτυχαν σχεδόν όλα τα μοντέλα πρόβλεψης της πανδημίας – Ο “χορός” με τον κορωνοϊό συνεχίζεται…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε αχαρτογράφητα νερά συνεχίζει να εξελίσσεται η πανδημία αφού οι ελπίδες για να δούμε… ορίζοντα ολοκλήρωσης του δευτέρου κύματος είναι αμυδρές, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο “Ο “χορός” με τον κορονοϊό συνεχίζεται… Η σχέση μας με τους βόρειους γείτονές μας”, ο κ. Γουργουλιάνης εκτιμά τα εξής: “Σχεδόν όλα τα μαθηματικά μοντέλα με προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας απέτυχαν. Εξαίρεση αποτελεί η εγκατεστημένη γνώση από τις παλιές πανδημίες, ότι δηλαδή η καραντίνα σε 40 ημέρες κατάφερε και “σφυροκόπησε” την πανδημία. Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα, η αρχική φάση της πανδημίας στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαίου και στη Σερβία στις αρχές Ιουνίου. Όλοι θυμόμαστε την νέα αύξηση των κρουσμάτων στη Σερβία στο τέλος Ιουνίου και τα μέτρα που πήρε η χώρα μας για τους Σέρβους τουρίστες που έφθαναν στα βόρεια σύνορά μας.

Στο διάγραμμα με μπλε γραμμή καταγράφεται στη Σερβία η έναρξη, όπως και η ολοκλήρωση αυτής της δεύτερης φάσης, με αυστηρά μέτρα , στις αρχές Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου 3 μήνες μετά.

Στην πατρίδα μας με κόκκινη γραμμή καταγράφεται αυτή η δεύτερη φάση, που άρχισε περίπου στις 8 Αυγούστου, μπορεί να βρίσκεται τώρα στην αιχμή της και ίσως ολοκληρωθεί το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου.

Αυτή η πρόγνωση έχει μεγάλη ανασφάλεια γιατί υπάρχουν πολλά μεθοδολογικά προβλήματα με κυριότερο τον ημερήσιο αριθμό των «κρουσμάτων», που είναι αδρός δείκτης της πορείας της πανδημίας γιατί εξαρτάται αφενός από τον αριθμό των τεστ που κάνει κάθε χώρα και αφετέρου γιατί περιλαμβάνει δύο διαφορετικά συστατικά, αυτούς που νοσούν και αυτούς που βρέθηκαν θετικοί σε διαδικασίες ιχνηλάτησης .

Επομένως ο “χορός” με τον κορονοιό συνεχίζεται με αυστηρή τήρηση των μέτρων από όλους μας και κάποιες αμυδρές ελπίδες για τον ορίζοντα ολοκλήρωσης της δεύτερης στροφής του. Τα άσχημα νέα που ήρθαν στην πατρίδα μας στις αρχές του καλοκαιριού από τα βόρεια σύνορά μας, ίσως να κρύβουν τώρα κάποια αισιόδοξα μηνύματα!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης