"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Γ. Κωτσός: «Θα αφήσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του Ελληνικού λαού στο έλεος του χρόνου και του Αχελώου;»

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ

Οι αστοχίες, τα λάθη και οι ολιγωρίες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και το πείσμα των πολέμιων στο ζήτημα του Αχελώου δεν αποτελούν δικαιολογία, ούτε άλλοθι ώστε να εγκαταλείπεται ένα έργο που έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ Εθνικών πόρων, δηλαδή του Ελληνικού λαού.

Ένα έργο που  ολοκληρώθηκε στο 65% όσον αφορά το φράγμα της Συκιάς και στο 85% όσον αφορά τη σήραγγα του Πευκοφύτου δεν είναι λογικό ούτε πολιτικά ορθό να αντιμετωπίζεται στη βάση του «φαραωνικού» έργου και να εγκαταλείπεται ελαφρά τη καρδία στη φθορά του χρόνου και των ορμητικών νερών του Αχελώου.

Η πρόταση που καταθέσαμε, σύσσωμοι οι φορείς της Θεσσαλίας (Π.Ε.Δ. Περιφέρεια, ΤΕΕ, ΕΘΕΜ) στους αρμόδιους υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης είναι πως επιβάλλεται να ολοκληρωθεί τόσο η σήραγγα (που κινδυνεύει με κατάρρευση), όσο και το φράγμα Συκιάς. Αν η κυβέρνηση επιμένει πως τα νερά του Αχελώου δεν είναι απαραίτητα στη Θεσσαλία (εμείς βέβαια έχουμε διαφορετική άποψη) το έργο ας λειτουργήσει ως ενεργειακό (υδροηλεκτρικό) με μεγάλη συνεισφορά στη εθνική οικονομία.

Παράλληλα έχουμε επισημάνει τόσο εμείς όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν τα ημιτελή έργα. Ο κίνδυνος  να «έρθει απρόσκλητος ο Αχελώους» στη Θεσσαλία είναι ορατός και υπαρκτός (στις περυσινές πλημμύρες η «εκτροπή» του Αχελώου αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς αν συνεχιζόταν ο μεγάλος όγκος βροχής που έπεφτε για λίγες ώρες ακόμη τότε η  στάθμη του ποταμού θα έφτανε στο στόμιο της σήραγγας και τα νερά θα έρχονταν στο Μουζάκι με απρόβλεπτες συνέπειες)

Είναι εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή σας αναγνωρίζετε επί της ουσίας αυτό που επί χρόνια επισημαίνουμε, ότι δηλαδή το μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι ο «καταρρέων» υπόγειος υδροφορέας, που όμως αντικειμενικά στηρίζει τις ανάγκες της Γεωργίας λόγω έλλειψης ικανού όγκου έργων ταμίευσης.  Αυτή εξάλλου είναι και η πρότασή μας προς το Υπουργείο: Να προβεί σε ένα μέσο – μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με παράλληλη ωρίμανση των έργων που έχουν από χρόνια προταθεί εντός της ΛΑΠ Πηνειού (Πύλη, Μουζάκι, Νεοχώρι, Ελασσόνα, Φάρσαλα κ.α.) τα οποία θα συμπληρώσουν αυτά που ήδη έγιναν ή εκτελούνται (Σμόκοβο, Κάρλα, Γυρτώνη, Ληθαίος και άλλα μικρότερα). Εάν υπάρξει  ο σχεδιασμός και η ωρίμανση των έργων είμαστε βέβαιοι πως θα βρεθούν σταδιακά και οι πηγές χρηματοδότησης. Οι θέσεις μου λοιπόν είναι καθαρές, σταθερές και τις υποστηρίζω διαχρονικά όλο το διάστημα που υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον σας για το Δήμο Μουζακίου να σας επισημάνω πως αν η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες είχαν  οικονομική διαχείριση σαν αυτή του Δήμου μας τότε να είστε βέβαιοι πως η χώρα μας δεν θα είχε ανάγκη ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο, ούτε το τρίτο, ούτε ενδεχομένως και ένα τέταρτο μνημόνιο.

Τέλος είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ μου αναγνωρίζουν το δικαίωμα και την υποχρέωση ως προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου (στα όρια του οποίου βρίσκονται τα έργα του Αχελώου) να αναδεικνύω και να επισημαίνω τα ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία και το Δήμο Μουζακίου και να πιέζω προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυσή τους.

Γιώργος Κωτσός
Δήμαρχος Μουζακίου
Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης