"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Δήμος με «εθελοντισμό» και χορηγίες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου φάνηκαν τα πρώτα μηνύματα για το πώς σχεδιάζει να πορευθεί η νέα δημοτική αρχή .
Με αποφάσεις που θα λαμβάνονται κρυφά από τα συντεταγμένα θεσμικά όργανα του Δήμου, (Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) που δεν θα προϋποθέτουν την δημοκρατική νομιμοποίηση τους, με αδιαφανή κριτήρια και τεχνάσματα πίσω από κλειστές πόρτες .
Σε αυτή ακριβώς τη λογική εντάσσεται η απόφαση της αντιδημάρχου πολιτισμού κ. Μητσιάδη να λειτουργήσουν δύο μουσεία της πόλης και τα Σαββατοκύριακα. Συμφωνούμε κατ` αρχήν , δεν είναι κακή ιδέα.
Πως όμως; Με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις ;
Από τη στιγμή που δεν εξασφαλίσθηκε η καταβολή υπερωριακής και αυξημένης κατά 75% αμοιβής των δημοτικών υπαλλήλων της διεύθυνσης πολιτισμού για παροχή εργασίας σε μη εργάσιμη ημέρα και οι οποίοι προφανώς δεν συναίνεσαν για αυτή την επιπλέον εργασία, η κ. αντιδήμαρχος αποφάσισε να ανοίξει τα μουσεία … μόνη της , έχοντας ως συμπαραστάτες … μερικούς εθελοντές (!!!!)
Ποιο όργανο του Δήμου παρέδωσε τη σχετική δικαιοδοσία στην κ. αντιδήμαρχο να υλοποιήσει την απόφασή της ; Κανένα.
Ποιο όργανο του Δήμου αποφάσισε να εμπιστευτεί δημοτικά κτίρια και κυρίως τα εκθέματα των μουσείων του σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση εργασίας με το δημοτικό οργανισμό και να κατοχυρώσει κανόνες ασφαλούς λειτουργίας; Κανένα.
Ποιος σχεδιάζει κεκαλυμμένα με την ιδέα του «εθελοντισμού» να νομιμοποιήσει τη de facto θεσμοθέτηση ενός απεργοσπαστικού μηχανισμού που θα καλείται να αναπληρώνει τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, όταν οι εργαζόμενοι του, θα απέχουν και μάλιστα δικαιολογημένα από την άσκηση των καθηκόντων τους; Η δημοτική αρχή του κ. Παπαστεργίου .
Για αυτό το καίριο ζήτημα θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε και την άποψη του συλλόγου των δημοτικών υπαλλήλων.
Τα «κατορθώματα» όμως της δημοτικής αρχής δεν σταματούν εκεί.
Ο Δήμος μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει λόγω του «Μύλου των Ξωτικών» ξοδεύσει χιλιάδες ευρώ για τον εορταστικό στολισμό της πόλης. Ο αντιδήμαρχος κ. Κωτούλας αποφάσισε να ανανεωθούν τα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Πράγματι ο νέος στολισμός υπερτερεί αισθητικά από τον προηγούμενο.
Τη δαπάνη αυτή όμως αν και είχε την οικονομική ευχέρεια να την καλύψει, αν εξασφάλιζε ένα συγκριτικά μικρό ποσό από τον προϋπολογισμό του «Μύλου των Ξωτικών» των 781.000 ευρώ, τον οποίο χρηματοδοτεί ο Δήμος, αντίθετα την ανέθεσε στην διάθεση μερικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, που φυσικά όπως ήταν επόμενο και λογικό, απαίτησαν να αποκτήσουν σταθερή και μόνιμη διαφήμιση τοποθετώντας τόσο κάτω από το δέντρο ως ένα είδος «φάτνης» στην κεντρική πλατεία, όσο και στην αρχή του πεζόδρομου Ασκληπιού για 40 ημέρες δύο τριπλής όψης περιστρεφόμενα και ηλεκτροδοτούμενα πάνελ με τις διαφημίσεις των χορηγών.
Ποιο όργανο του Δήμου παρέδωσε τη σχετική δικαιοδοσία στον κ. αντιδήμαρχο να υλοποιήσει την απόφασή του; Κανένα.
Ποιο όργανο του Δήμου αδειοδότησε την εγκατάσταση σε δημόσιο χώρο των συγκεκριμένων διαφημιστικών πάνελ; Κανένα.
Ο κ. Δήμαρχος μάλιστα στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι κάτι τέτοιο δεν απαιτείται, αντιμετωπίζοντας προφανώς την πόλη ως προσωπικό του τσιφλίκι, στη λογική «έχουμε την πλειοψηφία, διατάζουμε τις υπηρεσίες, δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανένα».
Ποιος λοιπόν αποφάσισε να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τον Κανονισμό για τη χρήση των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων που ομόφωνα ψήφισε πριν τρία χρόνια το δημοτικό συμβούλιο; Η δημοτική αρχή.
Επειδή όταν αδυνατεί να απαντήσει στην ουσία, αποτελεί πλέον μόνιμο καταφύγιο του κ. Δημάρχου να ειρωνεύεται την ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων, θα επισημάνουμε ότι όταν στο Δήμο εξυφαίνονται απεργοσπαστικοί μηχανισμοί γιατί οι εργαζόμενοι δεν σου κάνουν τα «χατίρια» και όταν ιδιωτικοποιείται ακόμα και ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου μέσα από τη λογική των «χορηγιών» και όλα αυτά δεν έχεις το πολιτικό θάρρος να τα υπερασπισθείς στη δημόσια διαβούλευση και μέσα από τις διαδικασίες στα αποφασιστικής δικαιοδοσίας όργανα του Δήμου, τότε το μόνο που αποδεικνύεις είναι ότι ο νεοφιλελευθερισμός των επιλογών σου, συμβαδίζει με τις πιο αντιδημοκρατικές αντιλήψεις που αποσκοπούν στην υπονόμευση των θεσμών της αυτοδιοίκησης.
Τρίκαλα 15 Δεκεμβρίου 2014
Το γραφείο τύπου της δημοτικής παράταξης
«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης